Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

30/003/000/4338/2021 Κοινοποίηση της υπ’ αριθ. 27/2021 Α.Υ.Ο. «Χαρακτηρισμός δειγμάτων ξηρών καρπών και προϊόντων αυτών που περιέχουν αφλατοξίνες, ως μη ασφαλών και επιβλαβών για την υγεία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ
ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΜΗΜΑΤΡΟΦΙΜΩΝ,
ΝΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ταχ. Διεύθυνση : Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 115 21 Αθήνα
Πληροφορίες : Θ. Μαρκίδης
Τηλέφωνο : 213 2117251
e-mail: dat.gcsl@aade.gr
Url: www.aade.gr

ΑΔΑ: 6ΓΖΖ46ΜΠ3Ζ-8ΧΥ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 08/11/2021

Αρ. Πρωτ: 30/003/000/4338/2021

ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Διανομής

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση της υπ’ αριθ. 27/2021 Α.Υ.Ο. «Χαρακτηρισμός δειγμάτων ξηρών καρπών και προϊόντων αυτών που περιέχουν αφλατοξίνες, ως μη ασφαλών και επιβλαβών για την υγεία».

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Έγγραφο που αφορά στην κοινοποίηση και εφαρμογή της υπ’ αριθ. 27/2021 Α.Υ.Ο. (Β' 4075), [απόφασης του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.)] «Χαρακτηρισμός δειγμάτων ξηρών καρπών και προϊόντων αυτών που περιέχουν αφλατοξίνες, ως μη ασφαλών και επιβλαβών για την υγεία».

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Με το παρόν έγγραφο κοινοποιείται η ανωτέρω απόφαση στην οποία καθορίζεται ότι τα μη κανονικά δείγματα ξηρών καρπών (αραχίδων, αμυγδάλων, φιστικιών, φουντουκιών, καρυδιών Βραζιλίας, ακρόδρυων) που περιέχουν αφλατοξίνη Β1 ή/και σύνολο αφλατοξινών B1+B2+G1+G2 σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των μέγιστων επιτρεπόμενων ορίων, όπως αυτά τίθενται στον κανονισμό (ΕΚ) 1881/2006, θα χαρακτηρίζονται ως μη ασφαλή και επιβλαβή για την υγεία και δίνονται οδηγίες για την εφαρμογή της.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Το παρόν έγγραφο εφαρμόζεται από τις Χημικές Υπηρεσίες (Χ.Υ.) του Γενικού Χημείου του Κράτους που πραγματοποιούν εργαστηριακές εξετάσεις για τον προσδιορισμό αφλατοξινών σε δείγματα ξηρών καρπών (αραχίδων, αμυγδάλων, φιστικιών, φουντουκιών, καρυδιών Βραζιλίας, ακρόδρυων) που προορίζονται για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο ή για χρήση ως συστατικά σε τρόφιμα, καθώς και μεταποιημένων προϊόντων αυτών.

Σκοπός της έκδοσης του παρόντος εγγράφου είναι η ενημέρωση των Χ.Υ. του Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.) και άλλων ενδιαφερομένων μερών για την έκδοση της υπ' αριθ. 27/2021 Α.Υ.Ο. (Β' 4075) και η εφαρμογή των διατάξεων της εν λόγω απόφασης από τις Χ.Υ. που πραγματοποιούν εργαστηριακές εξετάσεις για τον προσδιορισμό αφλατοξινών σε δείγματα ξηρών καρπών (αραχίδων, αμυγδάλων, φιστικιών, φουντουκιών, καρυδιών Βραζιλίας, ακρόδρυων) που προορίζονται για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο ή για χρήση ως συστατικών σε τρόφιμα, καθώς και μεταποιημένων προϊόντων αυτών.

Αναλυτικότερα, σας γνωστοποιούμε ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπ'αριθ. 27/2021 Α.Υ.Ο. (Β' 4075), η οποία αφορά στην έγκριση της υπ’ αριθ. 27/2021 απόφασης του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.) «Χαρακτηρισμός δειγμάτων ξηρών καρπών και προϊόντων αυτών που περιέχουν αφλατοξίνες, ως μη ασφαλών και επιβλαβών για την υγεία», [Αριθμός Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ): 90ΠΖ46ΜΠ3Ζ-0Υ7].

Η ανωτέρω απόφαση του Α.Χ.Σ. ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (δηλ. από τις 06.09.2021).

Με την εν λόγω γενική απόφαση Α.Χ.Σ. καθορίζεται ότι, κάθε δείγμα ξηρών καρπών (αραχίδων, αμυγδάλων, φιστικιών, φουντουκιών, καρυδιών Βραζιλίας, ακρόδρυων) που προορίζεται για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο ή για χρήση ως συστατικό σε τρόφιμα, καθώς και μεταποιημένων προϊόντων αυτών, το οποίο βρίσκεται να περιέχει είτε την αφλατοξίνη Β1, είτε το σύνολο των αφλατοξινών B1+B2+G1+G2, είτε και τα δύο, σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των μέγιστων επιτρεπόμενων ορίων, όπως αυτά τίθενται στον κανονισμό (ΕΚ) 1881/2006, εφόσον έχει χαρακτηρισθεί ως ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ σε σχέση μετά οριζόμενα στο Παράρτημα του ανωτέρω κανονισμού (ΕΚ) 1881/2006, χαρακτηρίζεται ως ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ και ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

Περαιτέρω δίνονται οι ακόλουθες οδηγίες:

1. Στο εξής, κάθε δείγμα που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της κοινοποιούμενης απόφασης και το οποίο θα βρεθεί να περιέχει είτε την αφλατοξίνη Β1, είτε το σύνολο των αφλατοξινών B1+B2+G1+G2, είτε και τα δύο, σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των μέγιστων επιτρεπόμενων ορίων, όπως αυτά καθορίζονται στον καν. (ΕΚ) 1881/2006, θα χαρακτηρίζεται από τις Χημικές Υπηρεσίες ως:

α) μη κανονικό σύμφωνα μετις διατάξεις του καν. (ΕΚ) 1881/2006,

β) επιβλαβές γιατην υγεία σύμφωνα μετην υπ’ αριθ. 27/2021 (Β' 4075) Α.Υ.Ο., και γ) μη ασφαλές σύμφωνα με το άρθρο 14 του καν. (ΕΚ) 178/2002.

Οι εν λόγω χαρακτηρισμοί θα αποδίδονται από τις Χημικές Υπηρεσίες στα σχετικά δείγματα από την α’ (πρώτη) εξέταση.

Με την εφαρμογή της κοινοποιούμενης απόφασης δεν θα υπάρχει ανάγκη πλέον παραπομπής των υποθέσεων των σχετικών δειγμάτων στο Α.Χ.Σ. προκειμένου να αποφανθεί σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 9 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.).

Σε κάθε περίπτωση, η ανωτέρω απόφαση εφαρμόζεται στη γνωμάτευση όλων των σχετικών δειγμάτων που εξετάζονται στο πλαίσιο των επισήμων ελέγχων, είτε από την εγχώρια αγορά ή κατά την εισαγωγή.

2. Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες της κατ’ έφεση εξέτασης και της παραπομπής υπόθεσης δείγματος στο Α.Χ.Σ. για την κανονικότητα στις περιπτώσεις που προβλέπει ο ν.4177/2013 (διαφορά αποτελέσματος ή γνωμάτευσης μεταξύ της πρώτης και της κατ’ έφεση εξέτασης ή διαφωνία του ιδιώτη εμπειρογνώμονα, εκπροσώπου της επιχείρησης, που παρίσταται στην κατ’ έφεση εξέταση) δεν θίγονται από την εφαρμογή της κοινοποιούμενης απόφασης.

3. Στις περιπτώσεις εκκρεμών υποθέσεων μη κανονικών δειγμάτων, θα πρέπει να προβείτε σε ενημέρωση της δειγματίζουσας αρχής στις εξής περιπτώσεις:

α) Για κάθε δείγμαγιατο οποίο έχει πραγματοποιηθεί η α’ εξέταση, έχει οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα γιατί δεν έχει ζητηθεί κατ’ έφεση εξέταση και η υπόθεση δεν έχει αποσταλεί ακόμα από τη Χ.Υ. για παραπομπή στο Α.Χ.Σ. σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 3, η Χ.Υ. που πραγματοποίησε την εξέταση πρέπει να ενημερώσει εγγράφως τη δειγμοτίζουσα αρχή ότι το δείγμα χαρακτηρίζεται (και) ως επιβλαβές για την υγεία με βάση την κοινοποιούμενη Α.Υ.Ο.

β) Για κάθε δείγμα για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί τόσο η α’, όσο και η κατ’ έφεση εξέταση και έχει οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα μετά τη διενέργεια και της κατ’ έφεση εξέτασης και η υπόθεση δεν έχει αποσταλεί ακόμα από τη Χ.Υ. για παραπομπή στο Α.Χ.Σ. σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 3, η Χ.Υ. που πραγματοποίησε την εξέταση πρέπει να ενημερώσει εγγράφως τη δειγμοτίζουσα αρχή ότι το δείγμα χαρακτηρίζεται (και) ως επιβλαβές για την υγεία με βάση την κοινοποιούμενη Α.Υ.Ο. Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις μη κανονικών δειγμάτων ξηρών καρπών για αφλατοξίνες, εφόσον έχει ζητηθεί κατ’έφεση εξέταση, αυτή πραγματοποιείται με τη διαδικασία των ευαλλοίωτων δειγμάτων [Απόφ Α.Χ.Σ. 411/2000, (Β’ 1255)] και οι εκθέσεις εξέτασης κοινοποιούνται και οι δύο ταυτόχρονα στη δειγμοτίζουσα αρχή, μετάτο πέρας της κατ’ έφεση εξέτασης. Από όσα εκτέθηκαν ανωτέρω είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση που έχει πραγματοποιηθεί τόσο η α’, όσο και η κατ’ έφεση εξέταση αλλά το αποτέλεσμα δεν έχει οριστικοποιηθεί και εκκρεμεί παραπομπή στο Α.Χ.Σ. για την κανονικότητα σύμφωνα με το ν. 4177/2013, δεν θα προβείτε σε καμία περαιτέρω ενέργεια σε σχέση με την κοινοποιούμενη Α.Υ.Ο..

4. Τέλος, επισημαίνεται ότι η κοινοποιούμενη απόφαση εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις δειγμάτων ξηρών καρπών (ή μεταποιημένων προϊόντων αυτών) που κατονομάζονται εξαντλητικά σε αυτήν, υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), στη διαδρομή <Επιχειρήσεις> ή <Πολίτες>/<Υπηρεσίες Χημείου>/<Τρόφιμα -Υλικά σε επαφή με τρόφιμα>/<Κώδικας Τροφίμων και Ποτών>/<1σχύουσες εκδόσεις των άρθρων του Κ.Τ.Π.>. Η κοινοποιούμενη απόφαση έχει ενσωματωθεί στο Παράρτημα.

Η κοινοποιούμενη απόφαση έχει αναρτηθεί στο κατά τα ανωτέρω Παράρτηματου Κ.Τ.Π. και στο υποσύστημα ΟΠΣ: Νομοθεσία/Κώδικας Τροφίμων.

Στις Χημικές Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ., για τη διευκόλυνση της ενημέρωσης του Κ.Τ.Π., αποστέλλεται συνημμένα (σε ηλεκτρονική μορφή) η τελευταία έκδοση (έκδοση 25) του Φύλλου Τροποποιήσεων.

Σημειώνεται ακόμα ότι το παρόν έγγραφο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ: http://www.aade.gr, στη διαδρομή: <Επιχειρήσεις> ή <Πολίτες>/<Υπηρεσίες Χημείου>/<Τρόφιμα - Υλικά σε επαφή με τρόφιμα>/<Κώδικας Τροφίμων και Ποτών>/Τροποποιήσεις μετά το 2009.

Με ευθύνη των προϊσταμένων των Χημικών Υπηρεσιών, να λάβουν γνώση του παρόντος οι αρμόδιοι υπάλληλοι.

Για κάθε περαιτέρω σχετική πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να απευθύνεστε στην Δ/νσή μας.

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διονυσία Στεφανίτση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!