Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΣΠΑ H 19η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων ολοκληρώθηκε με επιτυχία

9/11/2021

Η 19η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων #EURegionsWeek διεξήχθη διαδικτυακά στις 11-14 Οκτωβρίου 2021. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό το σύνθημα «Μαζί για την Ανάκαμψη» και περιείχε πάνω από 300 διαδικτυακές συνεδρίες αφιερωμένες στα παρακάτω θέματα:

  • Συνοχή: από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης-λόγω πανδημίας- στην ανθεκτικότητα των περιφερειών
  • Πράσινη Μετάβαση: για μία βιώσιμη και πράσινη ανάκαμψη• Ψηφιακή Μετάβαση στη νέα εποχή
  • Δέσμευση των πολιτών για μία συμμετοχική και δίκαιη ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς. 

Ειδικότερα, σχετικά με την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, πραγματοποιήθηκε η συνεδρία με τίτλο «Η EUSAIR διευκολύνει τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, με έμφαση στον περιβαλλοντικό τομέα» στις 12 Οκτωβρίου 2021.

Η εκδήλωση παρουσίασε τα αποτελέσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνεισφορά της EUSAIR στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του περιβάλλοντος.

Έπειτα από μια σύντομη παρουσίαση του 3ου Πυλώνα της EUSAIR, ο οποίος εστιάζει στην ποιότητα του περιβάλλοντος για την περιοχή Αδριατικής-Ιονίου, αναφέρθηκαν τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας, στην οποία στηρίχτηκε η σύνταξη της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων σε θέματα ποιότητας του αέρα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι σε καλό επίπεδο. Παρόλα αυτά, η εφαρμογή του περιβαλλοντικού κεκτημένου απαιτεί δαπανηρές υποδομές. 

Για παράδειγμα, οι ενέργειες παρακολούθησης των υδάτων και διαχείρισης και επεξεργασίας των αποβλήτων απαιτούν αρκετούς πόρους, γεγονός που προβληματίζει τις προ-ενταξιακές χώρες, ενώ ταυτόχρονα καθιστά τον περιβαλλοντικό τομέα λιγότερο ελκυστικό όσον αφορά τις πολιτικές επιλογές αυτών των χωρών.

Η στρατηγική της μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου μέσω του τρίτου Πυλώνα, που αφορά στην ποιότητα του περιβάλλοντος, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για την υποστήριξη και προετοιμασία των προ-ενταξιακών χωρών για την εφαρμογή του περιβαλλοντικού κεκτημένου της ΕΕ. Ειδικότερα, ο τρίτος Πυλώνας της EUSAIR έχει επιλέξει και αναπτύξει τέσσερα έργα για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της μακροπεριφέρειας, με στόχο την βέλτιστη περιβαλλοντική ποιότητα της Αδριατικής και του Ιονίου. 

Τα τέσσερα αυτά έργα αναφέρονται σε θεματικές που αφορούν στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, μέσω της εφαρμογής σχεδίων για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών και το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, την προστασία και παρακολούθηση των προστατευόμενων ειδών ως δείκτες Καλής Περιβαλλοντικής Κατάστασης, την προστασία και ενίσχυση των φυσικών χερσαίων ενδιαιτημάτων και οικοσυστημάτων και την υλοποίηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ρύπανση από τις πετρελαιοκηλίδες στην μακροπεριφέρεια. 

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ, το στάδιο ωριμότητας του περιβαλλοντικού κεκτημένου για κάθε μία από τις προ-ενταξιακές χώρες της στρατηγικής, ενώ ταυτόχρονα τονίστηκε ο ρόλος της μακροπεριφέρειας στη διευκόλυνση της διαδικασίας.Η εκδήλωση έκλεισε με τη συνεισφορά της στρατηγικής, η οποία αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο εκπαίδευσης και προετοιμασίας των χωρών εκτός ΕΕ για την υιοθέτηση υψηλών περιβαλλοντικών προτύπων και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Η EUSAIR συνιστά μία πλατφόρμα ανταλλαγής καλών πρακτικών, εμπειρίας και γνώσης με στόχο την διευκόλυνση των προ-ενταξιακών χωρών, μέσω διαδικασιών από τη βάση προς την κορυφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!