Υπουργείο Οικονομικών Απάντηση Σταϊκούρα σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΕΑΣ
Υπουργείο Οικονομικών
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021
Δελτίο Τύπου
Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργου Τσίπρα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)
Κύριε Συνάδελφε,
Επί της αρχής, θέλω να καταστήσω σαφές ότι η Κυβέρνηση, μέσω των κύριων εκφραστών της για την Εταιρεία, δηλαδή του μετόχου Υπουργείου Οικονομικών και του εποπτεύοντος Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει ως στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των ΕΑΣ, και όχι την απαξίωσή τους, όπως αναφέρετε στην Ερώτησή σας.
Μάλλον «εξ ιδίων, κρίνετε τα αλλότρια».
Σήμερα, τα δύο Υπουργεία, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη μελλοντική ανάπτυξη των ΕΑΣ, αναλαμβάνουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Από τον Σεπτέμβριο του 2019, η Εταιρεία έχει ενισχυθεί με περίπου 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ αφορούν κεφαλαιοποίηση χρεών από τις καταπτώσεις εγγυημένων δανείων, και τα 50 εκατ. ευρώ συνιστούν άμεση καταβολή μετρητών.
Η τελευταία κεφαλαιακή ενίσχυση, ύψους 13,4 εκατ. ευρώ, έγινε τον Απρίλιο του 2021.
Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, ύψους 29 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών της, από τα οποία 15 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για εξόφληση υποχρεώσεων σε τρίτους, 4 εκατ. ευρώ για λειτουργικές ανάγκες και 10 εκατ. ευρώ για προμήθεια πρώτων υλών παραγωγής.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δρομολογήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανάθεσης και υλοποίησης παραγγελιών προς την Εταιρεία, ύψους 115 εκατ. ευρώ.
Σε συνέχεια διαπραγματεύσεων μεταξύ ΓΔΑΕΕ και ΕΑΣ – όσον αφορά στις εκπεφρασμένες ανάγκες και απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και τις παραγωγικές δυνατότητες της εταιρείας – συμφωνήθηκε συγκεκριμένο παραγωγικό πλάνο προγραμμάτων, το οποίο έχει αυστηρό ορίζοντα παραδόσεων 5ετίας, και το οποίο θα ξεκινήσει να υλοποιείται άμεσα και σταδιακά.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Κύριε Συνάδελφε,
Σε συνέχεια όσων προανέφερα για τη στήριξη των ΕΑΣ, θέλω να σημειώσω τα εξής με αφορμή τη μείωση του κύκλου εργασιών για το έτος 2021, που αναφέρετε στην Ερώτησή σας:
Αγνοείτε – σκόπιμα απ’ ό,τι φαίνεται – την επίδραση της πανδημίας του κορονοΐού το τελευταίο 1,5 έτος στην εφοδιαστική αλυσίδα και την παραγωγική διαδικασία παγκοσμίως, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν.
Η επίδραση αυτή, αναπόφευκτα, έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση παραλαβής πρώτων υλών σε διεθνές επίπεδο, με αλυσιδωτές συνέπειες.
Η εξέλιξη αυτή δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστα τα ΕΑΣ, τη στιγμή που έχει επηρεάσει παγκόσμιους βιομηχανικούς κολοσσούς.
Σύμφωνα με την εταιρεία, φέτος, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να φτάσει τα 11,5 εκατ. ευρώ, παρά την επίδραση της πανδημίας.
Περίπου στο ίδιο ύψος με το 2018 (13,3 εκατ. ευρώ), επί ημερών σας, και χωρίς τότε να υφίσταται πανδημία.
Για αυτό βέβαια, δεν είχατε να πείτε κάτι.
Ολοκληρώνοντας, οφείλω να υπενθυμίσω την κατάσταση στην οποία παραδώσατε την εταιρεία, για την οποία τώρα δήθεν κόπτεστε.
Τον «πυλώνα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας», όπως αναφέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ τον παρέδωσε σε καθεστώς παράλυσης.
Τον Δεκέμβριο του 2019, η νέα διοίκηση ανέλαβε την εταιρεία με μηδαμινά ταμειακά διαθέσιμα, που δεν της επέτρεπαν να καταβάλει ούτε τους μισθούς των εργαζομένων, εν μέσω άλλων ζητημάτων κακοδιαχείρισης επί των ημερών σας.
Τους ίδιους εργαζόμενους που εσείς δήθεν «στηρίζετε», και για τους οποίους ζητάτε αύξηση του κύκλου εργασιών.
Αύξηση την οποία εσείς δεν καταφέρατε να πραγματοποιήσετε, καθώς ποτέ δεν υλοποιήσατε, ή ολοκληρώσατε με καθυστέρηση, τις συμβάσεις που η εταιρεία είχε συνάψει.
Ενδεικτικά, ως προς την σύναψη συμβάσεων από το εξωτερικό, σημειώνω τα εξής:
1ον. Η σύμβαση με τα ΗΑΕ του 2016 δεν υλοποιήθηκε ποτέ, και η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει και την προκαταβολή ύψους 2,2 εκατ. ευρώ.
2ον. Η σύμβαση για τα πυρομαχικά 76/62 με την Κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, ολοκληρώθηκε, με καθυστέρηση, το 2020, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί η Εταιρεία.
3ον. Η σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας της Τυνησίας, το 2018, απενεργοποιήθηκε αμέσως μετά την σύναψή της από την τότε διοίκηση, και ενεργοποιήθηκε ξανά από τη νέα διοίκηση.
Επομένως, όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση βρήκε 3 μεγάλες ανενεργές συμβάσεις, που με δική της πρωτοβουλία ενεργοποιήθηκαν.
Κύριε Συνάδελφε,
Για πρώτη φορά, η Εταιρεία, για τις σημαντικές προμήθειες, προβαίνει σήμερα σε διεθνείς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς.
Για πρώτη φορά, υπάρχουν αναρτήσεις και καταχωρήσεις στα συστήματα ΔΙΑΥΓΕΙΑ-ΚΗΜΔΗΣ, θέτοντας τέλος στο καθεστώς προχειρότητας και μειωμένης διαφάνειας που επικρατούσε.
Τέλος, για πρώτη φορά μετά το 2008, οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ έχουν συνάψει συλλογική σύμβαση εργασίας.
Ολοκληρώνοντας κ. Πρόεδρε, σημειώνω ότι οι δαπάνες της Εταιρείας δεν αυξάνονται «αδιαφανώς» και «αλματωδώς», όπως αναληθώς ισχυρίζεται ο κ. Συνάδελφος.
Τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας μειώθηκαν από 46 εκατ. ευρώ το 2018, στα 38 εκατ. ευρώ το 2019, και στα 34 εκατ. ευρώ το 2020.
Βεβαίως, σοβαρά δομικά προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται, όμως δεν κάνατε τίποτα για να τα επιλύσετε επί των ημερών σας.
Σήμερα η Εταιρεία χαράσσει – σταδιακά – διαφορετική πορεία σε σχέση με το παρελθόν, με τη βοήθεια των δύο Υπουργείων.
Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω ενέργειές της, προκειμένου να πάψει να στηρίζεται μόνο στις ενέσεις ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου και τις παραγγελίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!