Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο κατά της Φοροδιαφυγής

Με επιδίωξη την άντληση  11,8 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την τριετία 2011 - 2013,  το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρεί στις μεταρρυθμίσεις του οικονομικού τομέα.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η  κατάργηση ή συγχώνευση, από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, περίπου 200 εφοριών, επί συνόλου 289 ΔΟΥ, που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα.

Με βάση το νέο τριετές Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής 2011 - 2013, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ.Γιώργος  Παπακωνσταντίνου, παρουσία των υπουργών περιφερειακής ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ.Μιχάλη Χρυσοχοΐδη Δικαιοσύνης, κ.Χάρη Καστανίδη και Προστασίας του Πολίτη, κ.Χρήστου Παπουτσή, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να εισπράξει φέτος 1,5 δισ. ευρώ, το 2012 ποσό ύψους 4,4 δισ. ευρώ και το 2013 ποσό 5,9 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας εκπονείται και τίθεται σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με συγκεκριμένους και ποσοτικοποιημένους στόχους, που μπορούν να επιτευχθούν, καθώς πλέον έχει ήδη δημιουργηθεί σε συνεργασία και με τα άλλα υπουργεία το υπόβαθρο και ο μηχανισμός που θα φέρει εις πέρας την τόσο δύσκολη αποστολή.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση θέλει στο πλευρό της και τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η φοροδιαφυγή «είναι έγκλημα» και γι' αυτό άλλωστε χρησιμοποιεί το σύνθημα «Πολίτες και πολιτεία μαζί».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε οτι, όσο πιο γρήγορα έρθουν τα θετικά αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, τόσο πιο γρήγορα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα.

Στο πλαίσιο  αυτό, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό στο «κυνήγι» των μεγαλοοφειλετών και ειδικά  όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Ηδη ετοιμάζονται ειδικές λίστες με τα ονόματα των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από ένα χρόνο και το ποσό που οφείλουν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, οι οποίες, το επόμενο διάστημα, θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο.

Το  υπουργείο Οικονομικών, έχει στη διάθεσή του λίστες με τα ονόματα Ελλήνων που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία και οι οποίοι ελέγχονται για το εάν έχουν καταβάλει τους φόρους που τους αναλογούν.

Μάλιστα, η κυβέρνηση συνεργάζεται και με τις ελβετικές αρχές, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών, όσον αφορά στις καταθέσεις που έχουν Ελληνες, ώστε να διαπιστώνεται η καταβολή των αναλογούντων φόρων.

Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, για την αποτελεσματικότητα των δράσεων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αποτελεί η άνευ νομικών διαδικασιών πρόσβαση της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε φορολογικά και άλλα απόρρητα δεδομένα και, για το σκοπό αυτό, προτείνεται:

α) Η θεσμοθέτηση νομοθετικής διάταξης (ψήφιση νόμου), με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης της Υπηρεσίας σε πληροφορίες και στοιχεία που είναι χρήσιμα για την άσκηση του έργου της, μη υποκείμενα στους περιορισμούς της νομοθεσίας περί φορολογικού απορρήτου.

β) Η διεύρυνση των αδικημάτων του Ν. 2225/1994, για τα οποία επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, με αδικήματα που η δίωξή τους έχει ανατεθεί στην Υπηρεσία και ιδιαίτερα για τα αδικήματα που τελούνται μέσω του Διαδικτύου.

Στο πλαίσιο βελτίωσης της δυνατότητας είσπραξης των δημόσιων εσόδων, το οικονομικό επιτελείο, με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, εντάσσει και τις κατωτέρω σχεδιαζόμενες δράσεις:

- Εξαίρεση φορολογικών απαλλαγών και ελαφρύνσεων (π.χ. εκπτώσεις φόρου στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δικαίωμα απαλλαγής  κατοικίας στις μεταβιβάσεις) φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, όπως δηλαδή γίνεται στην Πορτογαλία.

-Προσθήκη διάταξης στον ΚΕΔΕ, ώστε ο πλειστηριασμός κινητών ή ακινήτων να μπορεί να διεξάγεται και ηλεκτρονικά για ευρύτερη συμμετοχή στην πλειοδοσία.

- Θέσπιση υποχρέωσης έγκαιρης κοινοποίησης στο Δημόσιο των αιτήσεων για κήρυξη πτώχευσης, των αιτήσεων για δικαστική υπαγωγή οφειλετών, λόγω οικονομικής αδυναμίας στην διαδικασία συνδιαλλαγής, καθώς και των δικαστικών αποφάσεων περί ανοίγματος διαδικασίας συνδιαλλαγής, ώστε να εξασφαλίζεται ικανό χρονικό διάστημα για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων από τις ΔΟΥ.

- Θέσπιση βραχείας προθεσμίας, εντός της οποίας οι τράπεζες που έχουν χορηγήσει δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, των οποίων τις δόσεις καθυστερεί ο οφειλέτης, οφείλουν να αποστέλλουν το χρέος προς βεβαίωση στην αρμόδια ΔΟΥ, ώστε αφενός να μην επιβαρύνεται το Δημόσιο με επιπλέον τόκους, αφετέρου να προλαμβάνεται η υπαγωγή της επιχείρησης του οφειλέτη σε πτώχευση ή εκκαθάριση, φαινόμενο που συχνά παρατηρείται στην πράξη.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!