Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

«Επισκέψεις» της τρόικας και στις τράπεζες

Σειρά συναντήσεων με τις διοικήσεις των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών θα έχει κατά την διάρκεια της εβδομάδας το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας που φθάνει στην Αθήνα.

Η  ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει ζητήματα όπως η ρευστότητα του πιστωτικού συστήματος, η κεφαλαιακή του επάρκεια αλλά και τα stress tests που θα πραγματοποιηθούν, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κατά την διάρκεια του Μαΐου.

Το ζήτημα της ρευστότητα είναι μείζονος σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες αυτή την περίοδο, καθώς ως γνωστόν άλλη πηγή άντλησης κεφαλαίων πλην της ΕΚΤ, δεν υπάρχει. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν δανειστεί 90,4 δις ευρώ και έναντι αυτών έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις 144,5 δις ευρώ αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες και μάλιστα σε ένα περιβάλλον συνεχής μείωσης των καταθέσεων. Αν σε αυτές τις συνθήκες προσθέσεις για την ανάγκη για σταδιακή επιστροφή της παραπάνω ρευστότητας τους επόμενους μήνες (ήδη οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν 7,3 δις. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2001) γίνεται κατανοητό ότι τα περιθώρια για τους Έλληνες τραπεζίτες στενεύουν συνεχώς.

Σκληρή δοκιμασία τα stress test

Με τις καταθέσεις να μειώνονται, με τη ρευστότητα του συστήματος να εξαρτάται απολύτως από την ΕΚΤ και την ύφεση να βαθαίνει, το επερχόμενο stress test θα αποτελέσει μια σκληρή δοκιμασία για τις εγχώριες τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχει ξεκαθαρίσει ότι στα φετινά τεστ αντοχής θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των βασικών κεφαλαίων (Tier 1) τα υβριδικά κεφάλαια, ώστε να υπάρχει μια πιο "καθαρή" εικόνα των κεφαλαίων που πραγματικά μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα για την κάλυψη ζημιών. Από αυτό τον κανόνα η Αρχή εξαιρεί τα υβριδικά κεφάλαια (προνομιούχες μετοχές) που έχουν παράσχει στις τράπεζες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τα οποία θα μετρούν για τον υπολογισμό του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Ένα πρόσθετο πρόβλημα με τους φετινούς ελέγχους, το οποίο τονίζεται από τους περισσότερους αναλυτές, είναι ότι αυτή την φορά η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχει ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων ότι ακόμη και οι τράπεζες που θα περάσουν τον "πήχη" των ελέγχων θα κληθούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίων, εφόσον δεν περάσουν με επαρκή διαφορά, δηλαδή τουλάχιστον 2,25% από το ελάχιστο όριο.

Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια

Στο σύνολό του το τραπεζικό σύστημα εμφανίζεται καθησυχαστικό σε ότι αφορά στην επάρκεια κεφαλαίων και επισημαίνει τις πρόσφατες κεφαλαιακές ενισχύσεις που ολοκλήρωσαν στο σύνολό τους οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες.

Πιο ισχυρή εμφανίζεται η Εθνική Τράπεζα όπου μετά την αύξηση κεφαλαίου των 1,8 δις. ευρώ εμφανίζει από τα υψηλότερους δείκτες Tier 1 στην Ευρώπη.

Στην Alpha Bank συμφωνούν ότι η αφαίρεση των προνομιούχων μετοχών θα πλήξει τον συγκεκριμένο δείκτη, αλλά έχοντας εξασφαλίσει κεφαλαιακό απόθεμα με βάση τα προηγούμενα stress tests πάνω από 1 δις ευρώ δεν τίθεται ζήτημα ανησυχίας.

Περισσότερα προληπτικά από όλες τις τράπεζες έχει λειτουργήσει η Eurobank, όπου με την πώληση της θυγατρικής Polbank στην Πολωνία αλλά και την συγχώνευση της ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ, θωρακίστηκε κεφαλαιακά.

Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς μετράει λίγες εβδομάδες, με τον όμιλο να εμφανίζει κεφαλαιακό απόθεμα που πλησιάζει το μισό δις. ευρώ στην περίπτωση που αφαιρεθούν και οι προνομιούχες μετοχές.

Η Κύπρου και η Marfin δεν έχουν προνομιούχες μετοχές.

Ωστόσο η Κύπρου ενισχύει συνεχώς τα κεφάλαια της αναδεικνύοντας την πρόθεση της διοίκησης για συνεχή κεφαλαιακή θωράκιση του Ομίλου.

Στην περίπτωση του TT οι αναλυτές επισημαίνουν ότι διατηρεί ικανοποιητικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ακόμη και στην περίπτωση αφαίρεσης των προνομιούχων μετοχών.

Μόνη αρνητική εξαίρεση αποτελεί η ΑΤΕ η οποία και προφανώς δεν θα περάσει τα stress tests, με την διοίκηση ωστόσο να έχει αποφασίσει την περασμένη Παρασκευή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,26 δις. ευρώ και να γνωστοποιεί ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!