Λιβανός Περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας με τις αραβικές χώρες μέσω του τροφίμου
Τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις αραβικές χώρες, μέσα από την ενίσχυση των συνεργειών και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός κατά την παρέμβασή του στο αραβοελληνικό συνέδριο τροφίμων που διοργάνωσε το Ελληνοαραβικό Επιμελητήριο.
Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι τα σημαντικότερα εξαγόμενα προϊόντα της χώρας μας προς της αραβικές χώρες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, ο καπνός και το βαμβάκι, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία Ελλάδας-αραβικών χωρών στον τομέα της αλιείας με τις αραβικές χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, στο πλαίσιο και της συμμετοχής μας σε διεθνείς οργανισμούς και Περιφερειακές Οργανώσεις Διαχείρισης της Αλιείας.
Υπογράμμισε πως υπάρχει περαιτέρω περιθώριο βελτίωσης των ήδη καλών εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο στον τομέα του τροφίμου. «Μπορούν να αυξηθούν ακόμα περισσότερο μέσω της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μας και της αμοιβαίας ανταλλαγής τεχνογνωσίας» είπε σχετικά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Λιβανός παρουσίασε τους δυο άξονες, μέσω των οποίων θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και είναι οι εξής:
1. Στη δύναμη των προϊόντων της ελληνικής γης, καθώς, όπως σημείωσε, «έχουμε την τύχη σαν χώρα να διαθέτουμε εξαιρετικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας. Έναν πραγματικό θησαυρό». Ο κ. Λιβανός εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά τα προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν ένα σπουδαίο brand μοναδικής αξίας και παγκόσμιας προβολής και να δημιουργήσουν σημαντικές επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Για το λόγο αυτό, τόνισε, το ΥΠΑΑΤ προωθεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της «Ελληνικής διατροφής», που αποτελεί την αιχμή του δόρατος μιας ευρύτερης Εθνικής Στρατηγικής για την Αγροτική Παραγωγή.
2. Στην Εθνική Στρατηγική που προωθεί την καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εξωστρέφεια και τη βιωσιμότητα του συστήματος τροφίμων, η οποία έχει τις εξής προτεραιότητες:
- Πρώτον, αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή και προβαίνουμε σε δράσεις για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων. Συγκροτήθηκε ήδη Ειδική Επιτροπή κατά της Ερημοποίησης με σκοπό την εκπόνηση Εθνικής Δράσης.
- Δεύτερον, επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία για τον εκσυγχρονισμό του αγροδιατροφικού τομέα.
- Τρίτον, στηρίζουμε τις βιολογικές καλλιέργειες με βάση και την ευρωπαϊκή στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».
- Τέταρτον, ενδυναμώνουμε τους ελέγχους σε συνεργασία και με τους αρμόδιους εποπτευόμενους φορείς μας, τον ΕΛΓΟ και τον ΕΦΕΤ, για να διασφαλίσουμε την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων μας.
- Πέμπτον, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και να προωθούμε την εξωστρέφεια της παραγωγής μας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!