Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος αναγεννητικής καλλιέργειας «Νέα Γη»

Στην καλλιέργεια στέβιας, που είναι εφάμιλλη αυτής του καπνού και δεν απαιτεί επένδυση σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ αποδίδει περισσότερο σε στρεμματική απόδοση και εξασφαλίζει ως και τριπλάσιο εισόδημα για τους αγρότες με την απορρόφηση δε της παραγωγής να είναι εγγυημένη, «βλέπουν» το μέλλον τους οι καπνοκαλλιεργητές της Βόρειας Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνουν «ανακουφισμένοι» που οι εταιρεία Παπαστράτος και Αγροτικός Συνεταιρισμός Stevia Hellas ένωσαν τις δυνάμεις τους και «τρέχουν» το πρόγραμμα αναγεννητικής καλλιέργειας «Νέα Γη», από τον καπνό στην στέβια.

Το πρόγραμμα, παρουσιάστηκε σήμερα, στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που έγινε στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ και ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος και ο διευθύνων σύμβουλος της Stevia Hellas, Χρήστος Σταμάτης, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, υπέγραψαν σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας, επισφραγίζοντας την κοινή τους πορεία στο συγκεκριμένο Project.

Ως «πολλά υποσχόμενο» χαρακτήρισε ο υπουργός το προαναφερόμενο πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι συνδυάζει κρίσιμα χαρακτηριστικά που έχει στην ατζέντα του το ΥΠΑΑΤ, ήτοι συνεργασία, καινοτομία, νέα αντίληψη, σεβασμό στο περιβάλλον, βιώσιμη ανάπτυξη και στήριξη στον αγροτικό κόσμο.

Τονίζοντας ότι «θα παρακολουθούμε την πορεία μετάβασης από κοντά των καπνοκαλλιεργητών στη στέβια», ο κ. Λιβανός υπογραμμίζοντας ότι η μείωση της καλλιέργεια ποικιλίας "μπασμά" ενέχει και κινδύνους, σημείωσε, ότι «θα πρέπει να αναλύσουμε με προσοχή τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος».

Πρότεινε τη δημιουργία μιας ομάδας παρακολούθησης της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος, με τη συμμετοχή σε αυτή στελεχών του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Αναφέρθηκε στους πόρους των 20 δισ. ευρώ που θα έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα από την ΚΑΠ και υπογράμμισε την ανάγκη εκπαίδευσης και κατάρτισης των Ελλήνων αγροτών, αλλά και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον πρωτογενή τομέα.

Ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα ανακοινωθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός για τον πρωτογενή τομέα και επισήμανε ότι «στόχος μας να αλλάξουμε το ρόλο του ΥΠΑΑΤ, από διαχειριστικό, σε επιτελικό».

«Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα έρχεται να υπηρετήσει τον πυλώνα «υποδειγματική λειτουργία», έναν από τους πέντε συνολικά που συνθέτουν τη νέα στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Παπαστράτος και να αποδείξει ότι θέλουμε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω, τη στιγμή μάλιστα που επί εννέα 10ετίες οι καπνοπαραγωγοί είναι πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας της μας», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ιάκωβος Καργαρώτος.

«Κανείς δε μπορούσε να δει ξεκάθαρα ότι η στέβια και η καλλιέργειά της θα έδινε μια προοπτική ανάπτυξης τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε εθνικό, ενώ θα συγκέντρωνε πάνω της το ενδιαφέρον πολύ μεγάλων εταιρειών παραγωγής τροφίμων από όλο τον κόσμο», ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Stevia Hellas, Χρήστος Σταμάτης.

To 2024 το 2ο εργοστάσιο εκχύλισης στέβιας στην Ελλάδα

Σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με δύο ομίλους από Γερμανία και Γαλλία, βρίσκεται η Stevia Hellas AE, προκειμένου σε μια τριετία να λειτουργήσει στην Ελλάδα το δεύτερο, σε επίπεδο ΕΕ, εργοστάσιο εκχύλισης στέβιας, με το κόστος επένδυσης στα 7 εκατ. ευρώ.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Η Stevia Hellas, υπενθυμίζοντας ότι ο συνεταιρισμός αριθμεί 50 μέλη, με τον τζίρο του να τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 40% την τελευταία τετραετία, λόγω της υψηλής ζήτησης σε αποξηραμένα φύλλα στέβιας και προϊόντων.

Το 70% της παραγωγής του συνεταιρισμού, που ο υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 100 τόνους αποξηραμένων φύλλων στέβιας, κυρίως βιολγικών εξάγεται σε Γαλλία, Γε.ρμανία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!