Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. Γ5/219408/2021 Προδιαγραφές λειτουργίας σχολών επαγγελματικής κατάρτισης οδηγών οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, διαδικασία κατάρτισης, εξέτασης και πιστοποίησης οδηγών οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων.

Αριθμ. Γ5/219408

ΦΕΚ B’ 3773/13.08.2021

Προδιαγραφές λειτουργίας σχολών επαγγελματικής κατάρτισης οδηγών οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, διαδικασία κατάρτισης, εξέτασης και πιστοποίησης οδηγών οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α. Tου πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 62 του ν. 4530/2018 «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις» (Α΄ 59),

β. του άρθρου δεύτερου του v. 1741/1987 «Κύρωση Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για τη Διεθνή Οδική Μεταφορά Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR) που υπογράφηκε στη Γενεύη την 30η Σεπτεμβρίου 1957» (Α΄ 225),

γ. της παρ. 11 του άρθρου 5 του ν. 2801/2000 «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις» (Α΄ 46),

δ. του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α΄ 98),

ε. του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α΄ 133), και ιδίως της παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133),

στ. του π.δ. 123/2016 «Ανασύσταση και μετονομασία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού, σύσταση Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μετονομασία Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων» (Α΄ 208),

ζ. του π.δ. 123/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» (Α΄ 151),

η. του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 121),

θ. της υπό στοιχεία ΔΝΣα΄/οικ. 59172/7775/ΦΝ 459/ 2019 κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννη Κεφαλογιάννη» (Β΄ 3058),

ι. του άρθρου 5 του ν. 3469/2006 «Εθνικό Τυπογραφείο, Εφημερίς της Κυβερνήσεως και λοιπές διατάξεις» (Α΄ 131),

ια. του ν. 4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) - Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α΄ 184), και

ιβ. του παραρτήματος Ι.1 του άρθρου 8 της υπό στοιχεία Γ5/145078/3.6.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/68/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τις εσωτερικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων, όπως τα παραρτήματά της προσαρμόστηκαν στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο με την Οδηγία (ΕΕ) 2020/1833 της Επιτροπής» (Β΄ 3202).

2. Την ανάγκη εκσυγχρονισμού των διαδικασιών και λεπτομερειών που αφορούν στην κατάρτιση, εξέταση και πιστοποίηση των οδηγών οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων ADR, των προδιαγραφών για τη λειτουργία ΣΕΚΟΟΜΕΕ καθώς και τη μηχανογράφηση των εξετάσεων και τον έλεγχο και εποπτεία των προαναφερόμενων διαδικασιών.

3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Σκοπός - Πεδίο Εφαρμογής

Οι οδηγοί οχημάτων που μεταφέρουν επικίνδυνα εμπορεύματα πρέπει να κατέχουν πιστοποιητικό εκπαίδευσης οδηγού ADR (στο εξής καλούμενο «πιστοποιητικό»), σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρούσας και της απόφασης με την οποία ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η ισχύουσα έκδοση της Συμφωνίας ADR για τις οδικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων. Το πιστοποιητικό εκδίδεται από τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΥΜΕΠΕ) της χώρας σε υποψηφίους οδηγούς που έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης σε Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΕΚΟΟΜΕΕ) και έχουν επιτύχει σε εξετάσεις.

Άρθρο 2

Προδιαγραφές λειτουργίας ΣΕΚΟΟΜΕΕ

1. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα και οργανισμοί του δημοσίου τομέα καθώς και ομοσπονδίες ιδιοκτητών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης λεωφορείων ή φορτηγών που ο σκοπός τους περιλαμβάνει την επαγγελματική κατάρτιση, μπορούν να λειτουργούν ΣΕΚΟΟΜΕΕ, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης και του Κεφαλαίου ΚΔ του ν. 4442/2016 (Α΄ 230).

2. Ο χώρος λειτουργίας της ΣΕΚΟΟΜΕΕ πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Οι αίθουσες διδασκαλίας και οι χώροι υγιεινής να είναι χώροι κύριας χρήσης.

β) Να διευθετείται σε έναν ή περισσότερους ορόφους του ίδιου κτηρίου.

γ) Να έχει επαρκή και άμεσο φυσικό αλλά και ομοιόμορφο τεχνητό φωτισμό, επαρκή και άμεσο φυσικό αερισμό και θέρμανση.

δ) Να διαθέτει τουλάχιστον μία αίθουσα διδασκαλίας και χώρους υγιεινής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το ελάχιστο εμβαδόν (χωρίς την τοιχοποιία) κάθε αίθουσας διδασκαλίας να είναι δεκαπέντε (15) τετραγωνικά μέτρα. Η δυναμικότητα κάθε αίθουσας διδασκαλίας προκύπτει από τη σχέση δύο (2) τετραγωνικά μέτρα ανά εκπαιδευόμενο.

ε) Να έχει ελάχιστο συνολικό εμβαδόν εξήντα (60) τετραγωνικά μέτρα.

στ) Να παρέχει πρόσβαση σε άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ζ) Να πληροί τις απαιτήσεις παθητικής πυροπροστασίας, για τις ΣΕΚΟΟΜΕΕ που στεγάζονται σε κτήρια τα οποία υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του π.δ. 41/2018 (Α΄ 80) ή του π.δ. 71/1988 (Α΄ 32), καθώς και τις απαιτήσεις ενεργητικής πυροπροστασίας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

3. Η ΣΕΚΟΟΜΕΕ πρέπει να διαθέτει κατάλληλα εποπτικά μέσα διδασκαλίας και μέσα για την πρακτική εκπαίδευση τα οποία είναι κατ’ ελάχιστον:

α) ένας πίνακας

β) ένα σύστημα προβολής

γ) ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με πρόσβαση στο διαδίκτυο

δ) ένας φορητός πυροσβεστήρας για τις κατηγορίες ευφλεκτότητας A, B και C, ελάχιστης χωρητικότητας 2 kg ξηράς κόνεως

ε) εξοπλισμός σύμφωνα με το τμήμα 8.1.5 της Συμφωνίας ADR και

στ) κυτίο πρώτων βοηθειών και εξοπλισμός προσομοίωσης ΚΑΡΠΑ (CPR).

4. Ο Διευθυντής Σπουδών της ΣΕΚΟΟΜΕΕ πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Να μην έχει καταδικαστεί για τα αδικήματα της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 8 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α΄ 26).

β) Να είναι κάτοχος ισχύοντος πιστοποιητικού Συμβούλου Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΑΜΕΕ) για οδικές μεταφορές όλων των κλάσεων.

5. Ο Διευθυντής Σπουδών μπορεί να αναπληρωθεί προσωρινά για χρονικό διάστημα έως τριών (3) μηνών από οποιοδήποτε άλλο μέλος του διδακτικού προσωπικού πληροί τις απαιτήσεις της παρ. 4. Η αναπλήρωση κοινοποιείται στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και δεν συνιστά μεταβολή της γνωστοποίησης λειτουργίας.

6. Στον χώρο της ΣΕΚΟΟΜΕΕ μπορούν να λειτουργούν και άλλες μονάδες παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης εφ’ όσον τηρούνται αυτοτελώς οι προϋποθέσεις λειτουργίας της ΣΕΚΟΟΜΕΕ.

Άρθρο 3

Προγράμματα εκπαίδευσης και διδακτικό προσωπικό

1. Τα προγράμματα αρχικής και ανανεωτικής εκπαίδευσης, οι θεματικές ενότητες τις οποίες καλύπτουν κατ’ ελάχιστον, και η ελάχιστη διάρκειά τους καθορίζονται στο Παράρτημα Ι. Η πλήρης παρακολούθηση (όλων των απαιτούμενων ωρών) προγράμματος βασικής εκπαίδευσης αποτελεί προϋπόθεση για την συμμετοχή του υποψηφίου σε πρόγραμμα ειδίκευσης.

2. Κάθε πρόγραμμα εκπαίδευσης χωρίζεται σε διδακτικές ώρες των 45 λεπτών. Ο μέγιστος αριθμός ωρών διδασκαλίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ (8) διδακτικές ώρες ανά ημέρα. Όταν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης απαιτεί μια πολύ σύντομη επιπλέον ημέρα διδασκαλίας, επιτρέπεται μια ημέρα εννέα (9) διδακτικών ωρών για μία φορά κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Τα προγράμματα εκπαίδευσης μπορούν να πραγματοποιούνται όλες τις ημέρες πλην Κυριακών και των επίσημων αργιών, σε ώρες μεταξύ 07:00 πμ και 23:59 μμ. Στα προγράμματα οκτώ (8) διδακτικών ωρών ανά ημέρα τα διαλείμματα είναι τουλάχιστον τρία (3) με ελάχιστη διάρκεια 15 λεπτών το καθένα και πραγματοποιούνται εντός του προγράμματος εκπαίδευσης.

3. Το διδακτικό προσωπικό πρέπει να πληροί κατ’ ελάχιστον τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Για το θεωρητικό μέρος του βασικού προγράμματος (αρχική ή ανανέωση), για το πρόγραμμα ειδίκευσης σε δεξαμενές (αρχική ή ανανέωση) και για το πρόγραμμα ειδίκευσης κλάσης 1 (αρχική ή ανανέωση) απαιτείται η κατοχή ισχύοντος πιστοποιητικού ΣΑΜΕΕ για οδικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων όλων των κλάσεων ή όλων των κλάσεων πλην της κλάσης 7.

β. Για το πρόγραμμα ειδίκευσης κλάσης 7 (αρχική ή ανανέωση) απαιτείται η κατοχή ισχύοντος πιστοποιητικού ΣΑΜΕΕ για οδικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων όλων των κλάσεων ή κλάσης 7.

γ. Για τη θεματική ενότητα «παροχή πρώτων βοηθειών» απαιτείται η βεβαίωση σεμιναρίου σχετικά με θέματα πρώτων βοηθειών (από τον Ερυθρό Σταυρό ή Ναυαγοσωστική Ακαδημία ή άλλο εκπαιδευτικό φορέα που παρέχει αντίστοιχη εκπαίδευση). Οι γνώσεις σχετικά με την «παροχή πρώτων βοηθειών» του διδακτικού προσωπικού δύνανται να αποδεικνύονται και με κατοχή ανάλογου πτυχίου ή από την αναλυτική βαθμολογία σπουδών αναγνωρισμένης σχολής.

δ. Για τη θεματική ενότητα «καταπολέμηση φωτιάς και ενέργειες σε περίπτωση ατυχήματος» απαιτείται να είναι αξιωματικοί του πυροσβεστικού σώματος ή υπαξιωματικοί του πυροσβεστικού σώματος, απόφοιτοι παραγωγικών σχολών με τριετή εργασιακή εμπειρία.

4. Η θεματική ενότητα «παροχή πρώτων βοηθειών» περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον βασικές αρχές πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

5. Ειδικά θέματα που πρέπει κατ’ ελάχιστον να καλύπτονται από τη θεματική ενότητα «καταπολέμηση φωτιάς και ενέργειες σε περίπτωση ατυχήματος» είναι οι αιτίες πρόκλησης και τρόποι κατάσβεσης πυρκαγιάς, τύποι πυροσβεστήρων, μακροσκοπικός έλεγχος και χρήση τους, ενέργειες αυτοπροστασίας και περιορισμού συνεπειών ατυχήματος, ενημέρωση υπηρεσιών για συμβάν.

6. Κάθε πρόγραμμα εκπαίδευσης υποβάλλεται (εγγράφως ή ηλεκτρονικά) προς έγκριση στην αρμόδια ΥΜΕΠΕ τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης του κάθε προγράμματος. Για κάθε πρόγραμμα προς έγκριση, δηλώνονται η ονομασία της ΣΕΚΟΟΜΕΕ, η αίθουσα διδασκαλίας, η ημερομηνία και ώρα διδασκαλίας ανά θεματική ενότητα, οι διδάσκοντες, ο αριθμός και τα ονοματεπώνυμα των συμμετεχόντων. Συνημμένα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του Διευθυντή Σπουδών στην οποία δηλώνεται ότι το δηλωθέν διδακτικό προσωπικό πληροί τις απαιτήσεις της παρ. 3 του παρόντος άρθρου και η ΣΕΚΟΟΜΕΕ διαθέτει τα κατάλληλα εποπτικά μέσα διδασκαλίας και μέσα για την πρακτική εκπαίδευση της παρ. 4 του άρθρου 2. Το πρόγραμμα εγκρίνεται, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις των παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου και της παρούσας παραγράφου. Τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τις απαιτήσεις της παρ. 3 του παρόντος άρθρου φυλάσσονται στο χώρο της ΣΕΚΟΟΜΕΕ διαθέσιμα για έλεγχο.

7. Εγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί μόνο σε ό,τι αφορά στον χρόνο διεξαγωγής του και μετά από έγκαιρη ενημέρωση και έγκριση της αρμόδιας ΥΜΕΠΕ. Η προσθήκη ή αφαίρεση συμμετεχόντων μπορεί να γίνει ακόμη και μετά την έγκριση του προγράμματος εφόσον ενημερωθεί εγγράφως ή με ηλεκτρονικό τρόπο η αρμόδια ΥΜΕΠΕ το αργότερο έως τις 13:00 της προηγούμενης εργάσιμης ημέρας από την έναρξη του εγκεκριμένου προγράμματος.

Άρθρο 4

Παρακολούθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης

1. Στις ΣΕΚΟΟΜΕΕ τηρείται παρουσιολόγιο σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος II, το οποίο συμπληρώνεται κατά την έναρξη κάθε θεματικής ενότητας. Το παρουσιολόγιο αρχειοθετείται σε έντυπη μορφή και φυλάσσεται τουλάχιστον για δύο (2) έτη.

2. Η πλήρης παρακολούθηση προγράμματος είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην αντίστοιχη κατηγορία εξέτασης. Ο συμμετέχων θεωρείται ότι έχει παρακολουθήσει πλήρως πρόγραμμα εφόσον έχει παρακολουθήσει όλες τις θεματικές ενότητες του προγράμματος σε δύο το πολύ προγράμματα της ίδιας ΣΕΚΟΟΜΕΕ τα οποία δεν απέχουν μεταξύ τους χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών. Σε αντίθετη περίπτωση, ο υποψήφιος υποχρεούται σε εκ νέου πλήρη παρακολούθηση προγράμματος.

3. Μετά την ολοκλήρωση κάθε προγράμματος, εφόσον υπάρχουν υποψήφιοι που δεν παρακολούθησαν πλήρως το πρόγραμμα, υποβάλλεται στην αρμόδια ΥΜΕΠΕ κατάσταση «Ελλιπούς Παρακολούθησης» σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος III.

Άρθρο 5

Κατηγορίες Εξετάσεων

1. Οι εξετάσεις διακρίνονται σε:

α. Εξετάσεις αρχικής χορήγησης στη βασική κατάρτιση.

Οι υποψήφιοι εξετάζονται γραπτώς σε ένα φύλλο εξέτασης στο οποίο περιλαμβάνονται είκοσι πέντε (25) ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος που απαντάει σωστά τουλάχιστον τις είκοσι μία (21) από τις είκοσι πέντε (25) ερωτήσεις. Η χρονική διάρκεια τις εξέτασης είναι σαράντα πέντε (45) λεπτά.

β. Εξετάσεις αρχικής χορήγησης στην ειδική κατάρτιση για δεξαμενές / κλάση 1 / κλάση 7. Προϋπόθεση για την συμμετοχή σε αυτές τις εξετάσεις είναι η επιτυχία στην εξέταση βασικής κατάρτισης.

Οι υποψήφιοι εξετάζονται γραπτώς σε ένα φύλλο εξέτασης στο οποίο περιλαμβάνονται δεκαπέντε (15) ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος που απαντάει σωστά τουλάχιστον τις δώδεκα (12) από τις δεκαπέντε (15) ερωτήσεις. Η χρονική διάρκεια τις εξέτασης είναι τριάντα (30) λεπτά.

γ. Εξετάσεις ανανέωσης

Προϋπόθεση συμμετοχής σε εξετάσεις ανανέωσης είναι η κατοχή ισχύοντος πιστοποιητικού. Σε περίπτωση που ο οδηγός δεν ανανεώσει την ισχύ του πιστοποιητικού του εντός τις διάρκειας ισχύος του, υποχρεούται στη συμμετοχή σε πρόγραμμα αρχικής κατάρτισης και εξέτασης.

Οι υποψήφιοι εξετάζονται γραπτώς σε ένα φύλλο εξέτασης στο οποίο περιλαμβάνονται δεκαπέντε (15) ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος που απαντάει σωστά τουλάχιστον τις δώδεκα (12) από τις δεκαπέντε (15) ερωτήσεις. Η χρονική διάρκεια τις εξέτασης είναι τριάντα (30) λεπτά.

2. Οι ερωτήσεις των εξετάσεων επιλέγονται από το εγχειρίδιο «Οδική Μεταφορά Επικίνδυνων Εμπορευμάτων». Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Μεταφορών καθορίζονται οι ερωτήσεις που μπορούν να επιλεγούν ανά κατηγορία εξέτασης, και κάθε λεπτομέρεια αναφορικά με τον τρόπο επιλογής των ερωτήσεων.

Άρθρο 6

Προγραμματισμός εξετάσεων και δικαιολογητικά συμμετοχής

1. Αρμόδια υπηρεσία για τη διενέργεια εξετάσεων του άρθρου 5, είναι η ΥΜΕΠΕ στην περιοχή ευθύνης της οποίας δραστηριοποιείται η ΣΕΚΟΟΜΕΕ.

2. Οι ΥΜΕΠΕ εκδίδουν απόφαση περί των εξεταστικών περιόδων ανά έτος η οποία δύναται να τροποποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες. Το ακριβές πρόγραμμα των εξετάσεων για κάθε εξεταστική περίοδο καθορίζεται με απόφαση της ΥΜΕΠΕ, η οποία κοινοποιείται στις ΣΕΚΟΟΜΕΕ που λειτουργούν στην περιοχή ευθύνης της, τουλάχιστον 10 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ημερομηνίες και ώρες των εξετάσεων, τον χώρο των εξετάσεων, τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

3. Για τη συμμετοχή σε εξετάσεις η ΣΕΚΟΟΜΕΕ, με ευθύνη του Διευθυντή Σπουδών της, υποβάλλει στην αρμόδια ΥΜΕΠΕ πέντε (5) τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων τα εξής:

α. Κατάσταση υποψηφίων, σύμφωνα με το Παράρτημα IV, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει πλήρως κατάλληλο πρόγραμμα εκπαίδευσης σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοίχισης προγραμμάτων εκπαίδευσης και εξετάσεων του Παραρτήματος V και την παρ. 2 του άρθρου 4. Η κατάσταση αυτή, η οποία αποτελεί και αίτηση του κάθε υποψηφίου για συμμετοχή σε εξετάσεις, φυλάσσεται στο αρχείο της ΣΕΚΟΟΜΕΕ, σε φωτοαντίγραφο ή σε ηλεκτρονική μορφή, για μία τουλάχιστον διετία.

β. Υπεύθυνη δήλωση του Διευθυντή Σπουδών ότι όλα τα στοιχεία της κατάστασης είναι αληθή.

γ. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας υποψηφίου ή φωτοαντίγραφο της ισχύουσας άδειας διαμονής στη χώρα ή φωτοαντίγραφο βεβαίωσης εγγραφής πολίτη Ε.Ε ή φωτοαντίγραφο ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς κατά περίπτωση.

δ. Φωτοαντίγραφο κοινοτικής άδειας οδήγησης

ε. Φωτοαντίγραφο απόδειξης πληρωμής e-παραβόλου θεωρητικής εξέτασης πιστοποιητικού ADR οδηγού. Το παράβολο αυτό καταβάλλεται για κάθε συμμετοχή υποψηφίου σε εξετάσεις για κάθε κατηγορία πιστοποιητικού που επιθυμεί να αποκτήσει ή να ανανεώσει.

στ. Φωτοαντίγραφο ισχύοντος πιστοποιητικού εφόσον πρόκειται για εξετάσεις επέκτασης ή ανανέωσης.

Άρθρο 7

Διαδικασία Εξετάσεων

1. Για τη διενέργεια των εξετάσεων ορίζεται εξεταστική επιτροπή, αποτελούμενη από τρία μέλη τα οποία είναι υπάλληλοι των ΥΜΕΠΕ ή και ΔΚΤΕΟ της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή και της οικείας Περιφέρειας, απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μπορεί να ορίζεται και ένα μέλος που ασκεί χρέη γραμματέα.

2. Έργο των επιτροπών είναι:

α. η επιλογή των ερωτήσεων των εξετάσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 5,

β. ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας των υποψηφίων σύμφωνα με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις,

γ. η υπόδειξη στους υποψηφίους των θέσεων που θα καταλάβουν στην αίθουσα σε απόσταση τέτοια ώστε να μην είναι εύκολη η αντιγραφή και συνεργασία μεταξύ τους,

δ. η διανομή των φύλλων εξέτασης και η ενημέρωση για το χρόνο έναρξης και λήξης της εξέτασης.

ε. η ενημέρωση των υποψηφίων για τους κανόνες διεξαγωγής των εξετάσεων,

στ. η επιτήρηση των εξετάσεων,

ζ. ο έλεγχος της ορθής αναγραφής των στοιχείων κατά την παραλαβή των γραπτών,

η. η μονογραφή και ο τερματισμός της διαδικασίας εξετάσεων για τους υποψηφίους οι οποίοι αντιγράφουν, μιλούν ή η συμπεριφορά τους αντιβαίνει στην ορθή διεξαγωγή των εξετάσεων,

θ. η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων,

ι. η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εξέτασης στους υποψηφίους,

ια. η σύνταξη κατάστασης επιτυχόντων / απορριφθέντων και μη προσελθόντων ανά κατηγορία εξέτασης,

ιβ. η υποβολή τους στην αρμόδια ΥΜΕΠΕ με κοινοποίηση στην/(-ις) ΣΕΚΟΟΜΕΕ που εκπαιδεύτηκαν οι υποψήφιοι.

3. Η βαθμολόγηση του κάθε γραπτού πραγματοποιείται από τα μέλη της επιτροπής εξέτασης και φέρει την υπογραφή τους. Εκτός από τις λανθασμένα σημειωμένες απαντήσεις θεωρούνται επίσης λάθος:

α. Οι αναπάντητες ερωτήσεις, οι οποίες πρέπει να διαγράφονται από την επιτροπή.

β. Ερωτήσεις στις οποίες σημειώνονται περισσότερες από μία απαντήσεις.

γ. Διαγραμμένες ή σβησμένες με οποιονδήποτε τρόπο απαντήσεις.

δ. Σήμανση απαντήσεων με οποιοδήποτε άλλο τρόπο εκτός του σταυρού (+) ή χι (Χ) ή νι (√).

Σε περίπτωση λάθους στη διόρθωση από την επιτροπή, διορθώνεται το λάθος και υπογράφουν στο σημείο της διόρθωσης και τα τρία (3) μέλη της.

4. Υποψήφιος που κατά την εξέταση καταλαμβάνεται να αντιγράφει με οποιονδήποτε τρόπο ή να συνεργάζεται με άλλον υποψήφιο ή να παρακωλύει το έργο της επιτροπής απορρίπτεται και δεν έχει δικαίωμα επανεξέτασης για τους επόμενους έξι (6) μήνες. Η επιτροπή εξετάσεων γνωστοποιεί το γεγονός άμεσα στην αρμόδια ΥΜΕΠΕ, προκειμένου αυτή να ενημερώσει τις υπόλοιπες ΥΜΕΠΕ της χώρας ώστε ο υποψήφιος να μη γίνεται δεκτός για εξέταση το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Άρθρο 8

Μηχανογραφικό Σύστημα Θεωρητικής Εξέτασης ADR

1. Με την ολοκλήρωση του Μηχανογραφικού Συστήματος Θεωρητικών Εξετάσεων ADR (ΜΣΘΕADR), η θεωρητική εξέταση οδηγών για χορήγηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγού Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων διενεργείται με μηχανογραφικό τρόπο. Το σύστημα δημιουργεί ερωτηματολόγια διακριτά για κάθε υποψήφιο με ερωτήσεις που επιλέγονται με τυχαίο τρόπο από τη βάση δεδομένων που περιέχεται στο εγχειρίδιο: «Οδική Μεταφορά Επικίνδυνων Εμπορευμάτων». Η χρονική διάρκεια της εξέτασης αρχικής χορήγησης βασικής κατάρτισης καθορίζεται σε σαράντα πέντε (45) λεπτά της ώρας ενώ στην περίπτωση ειδικής κατάρτισης και ανανέωσης σε τριάντα (30) λεπτά της ώρας.

2. Με την εφαρμογή του ΜΣΘΕADR, για τη θεωρητική εξέταση υποψηφίου οδηγού ο οποίος παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία), μαζί με τα δικαιολογητικά της παρ. 3 του άρθρου 6, προσκομίζεται στην αρμόδια ΥΜΕΠΕ και ειδική διαγνωστική έκθεση που τεκμηριώνει τη μαθησιακή δυσκολία σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις.

3. Η θεωρητική εξέταση υποψηφίου ο οποίος εμπίπτει στην παρ. 2 του παρόντος άρθρου, πραγματοποιείται μέσω του ΜΣΘΕADR ως ακολούθως:

α. Καταγράφεται στα ατομικά στοιχεία του υποψηφίου η εξέταση με χρήση ακουστικών.

β. Η διάρκεια της θεωρητικής εξέτασης καθορίζεται:

αα) Για τη βασική κατάρτιση σε εξήντα πέντε (65) λεπτά της ώρας.

ββ) Για την ειδίκευση σε σαράντα πέντε (45) λεπτά της ώρας.

γγ) Για την ανανέωση σε σαράντα πέντε (45) λεπτά της ώρας.

γ. Ο αριθμός των ερωτήσεων και ο απαιτούμενος αριθμός σωστών απαντήσεων προκειμένου ο εξεταζόμενος να θεωρηθεί επιτυχών καθορίζονται στο άρθρο 5 της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 9

Έλεγχος Σχολών

1. Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο λειτουργίας της ΣΕΚΟΟΜΕΕ είναι η Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφερειακής Ενότητας όπου βρίσκεται ο χώρος λειτουργίας της ΣΕΚΟΟΜΕΕ. Αντικείμενο του ελέγχου είναι η συνδρομή των όρων λειτουργίας της ΣΕΚΟΟΜΕΕ που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση.

2. Ο έλεγχος πραγματοποιείται επιτόπου από τριμελή επιτροπή ελέγχου, που συγκροτείται με απόφαση του Περιφερειάρχη. Μέλη της επιτροπής ορίζονται υπάλληλοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας, απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι αρμόδιες ΥΜΕΠΕ παρέχουν στα μέλη των επιτροπών τις απαιτούμενες πληροφορίες για τη διενέργεια των ελέγχων. Κάθε ΣΕΚΟΟΜΕΕ ελέγχεται τουλάχιστον μία φορά ανά έτος κατά τη διάρκεια υλοποίησης εγκεκριμένου προγράμματος. Μετά το πέρας κάθε ελέγχου οι επιτροπές συντάσσουν έκθεση σύμφωνα με το Παράρτημα VIII, στην οποία καταγράφονται τυχόν παραβάσεις.

3. Η έκθεση υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών και κοινοποιείται στον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας. Η Υπηρεσία Μεταφορών αποστέλλει αντίγραφο της έκθεσης ελέγχου στη ΣΕΚΟΟΜΕΕ με συστημένη επιστολή, καλώντας την να εκθέσει τις απόψεις της για τα ευρήματα του ελέγχου εντός προθεσμίας πέντε (5) εργασίμων ημερών από την επομένη της ημέρας παραλαβής της επιστολής. Εάν δεν υποβληθούν εμπρόθεσμα έγγραφες απόψεις ή υποβληθούν, αλλά κριθούν αβάσιμες από την Υπηρεσία Μεταφορών, τότε, με απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Μεταφορών, διαπιστώνονται οι παραβάσεις και επιβάλλονται οι κυρώσεις που ορίζονται στην απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 62 του ν. 4530/2018 (Α΄ 59).

Άρθρο 10

Έκδοση πιστοποιητικού εκπαίδευσης οδηγού ADR

1. Το πιστοποιητικό εκδίδεται μέσω του συστήματος «Πληροφοριακό Σύστημα Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων ADR» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το πιστοποιητικό έχει τη μορφή του Παραρτήματος VΙ και φέρει χαρακτηριστικά ασφαλείας που καθορίζονται από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

2. Το πιστοποιητικό χορηγείται κατόπιν υποβολής αίτησης του Παραρτήματος VII συνοδευόμενη από πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου, εφόσον ο/ (-η) ενδιαφερόμενος/(-η):

α. έχει επιτύχει σε εξετάσεις, που διεξάγει η αρμόδια ΥΜΕΠΕ σύμφωνα με το άρθρο 7,

β. έχει καταβάλει το e-παράβολο έκδοσης - χορήγησης πιστοποιητικού ADR οδηγού για την εκτύπωση του πιστοποιητικού σε κάθε περίπτωση αρχικής χορήγησης, επέκτασης, ανανέωσης ή αντικατάστασης / επανεκτύπωσης λόγω φθοράς ή απώλειας,

γ. προσκομίσει το πιστοποιητικό που ανανεώνει ή επεκτείνει, κατά την παραλαβή του νέου πιστοποιητικού.

3. Τα πιστοποιητικά διακρίνονται σε οκτώ (8) κατηγορίες σύμφωνα με το Παράρτημα V.

Άρθρο 11

Καταργούμενες διατάξεις

Οι υπ’ αρ. 60740/1027/21.3.1995 (Β΄ 246), πλην του άρθρου 4, και 74319/3372/11.10.1999 (Β΄ 1972) αποφάσεις του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καταργούνται.

Άρθρο 12

Παραρτήματα

Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης, τα Παραρτήματα I έως VIII, τα οποία έχουν ως ακολούθως

Άρθρο 13

Έναρξη ισχύος

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παπάγου, 11 Αυγούστου 2021

Ο Υφυπουργός

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!