Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Φ. 51220/55418/2021 Περιεχόμενο της αναλογιστικής έκθεσης που υποβάλλεται από τα Ιδρύματα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών - Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Αριθμ. Φ.51220/55418

ΦΕΚ B’ 3728/12.08.2021

Περιεχόμενο της αναλογιστικής έκθεσης που υποβάλλεται από τα Ιδρύματα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών - Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 26 του ν. 4680/2020 «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2341 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2016 για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (Ι.Ε.Σ.Π.) και άλλες διατάξεις» (Α’ 72).

2. Τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 13 και της παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133), σε συνδυασμό με το άρθρο 90 του π.δ. 63/2005 «Κώδικας νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α’ 98).

3. Το π.δ. 134/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (Α’ 168).

4. Το π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους, μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119).

5. Το π.δ. 62/2020 «Διορισμός Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 155).

6. Την υπό στοιχεία οικ. 32081/Δ1.10120/07-08-2020 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτη Τσακλόγλου» (Β’ 3314).

7. Τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, όπως διατυπώθηκε με το υπό στοιχεία οικ.277/ 14-07-2021 έγγραφό της.

8. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί

1. «Συνταξιοδοτικό καθεστώς»: η σύμβαση, η συμφωνία, το έγγραφο καταπιστεύματος (trust deed) και οι κανόνες που καθορίζουν ποιες συνταξιοδοτικές παροχές χορηγούνται και υπό ποιους όρους.

2. α) «Α. Κλάδοι Συνταξιοδοτικών Παροχών»: Οι Κλάδοι που περιλαμβάνουν ασφαλίσεις για συνταξιοδοτικές παροχές για την κάλυψη των ασφαλιστικών κινδύνων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, οι οποίες καταβάλλονται στους δικαιούχους εφάπαξ ή σε περιοδική βάση.

αα) «Α1. Κλάδος Συνταξιοδοτικών Παροχών με εγγυήσεις»: Ο Κλάδος, στον οποίο εντάσσονται ασφαλίσεις για συνταξιοδοτικές παροχές, για τις οποίες προβλέπονται εγγυήσεις βιομετρικών ή επενδυτικών κινδύνων, ως προς το ύψος των παροχών, της επενδυτικής απόδοσης και της διατήρησης κεφαλαίου, εναλλακτικά ή σωρευτικά.

αβ) «Α2. Κλάδος Συνταξιοδοτικών Παροχών χωρίς εγγυήσεις»: Ο Κλάδος, στον οποίο εντάσσονται ασφαλίσεις για συνταξιοδοτικές παροχές, στις οποίες δεν προβλέπεται οποιουδήποτε είδους εγγύηση σχετικά με το ύψος των παροχών, τη διατήρηση του κεφαλαίου ή το ύψος της επενδυτικής απόδοσης.

β) «Β. Κλάδοι Συμπληρωματικών Παροχών»: Οι Κλάδοι που περιλαμβάνουν ασφαλίσεις για πρόσθετες παροχές σε χρήμα ή σε είδος, εφάπαξ ή περιοδικές, που χορηγούνται συμπληρωματικά προς τις συνταξιοδοτικές παροχές για την κάλυψη των ασφαλιστικών κινδύνων ανικανότητας για εργασία, αναπηρίας, ασθένειας ή ατυχήματος, θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ή συνεπεία ατυχήματος και διακοπής της εργασίας.

αα) «Β1. Κλάδος Παροχών λόγω θανάτου»: Ο Κλάδος, στον οποίο εντάσσονται ασφαλίσεις για παροχές που χορηγούνται λόγω θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, επιπλέον των συνταξιοδοτικών παροχών των κλάδων Α1 και Α2.

αβ) «Β2. Κλάδος Λοιπών Συμπληρωματικών Παροχών»: Ο Κλάδος, στον οποίο εντάσσονται ασφαλίσεις για πρόσθετες παροχές συμπληρωματικές προς τις συνταξιοδοτικές παροχές, και καλύπτουν τους ασφαλιστικούς κινδύνους της ανικανότητας για εργασία, αναπηρίας, ασθένειας ή ατυχήματος, θανάτου συνεπεία ατυχήματος και διακοπής της εργασίας.

3. α) «Έξοδα Διοικητικής Λειτουργίας»: Τα έξοδα, για την κάλυψη των οποίων φέρει τον κίνδυνο το Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α. και αφορούν στον υπολογισμό του απαιτούμενου περιθωρίου φερεγγυότητας.

β) «Λειτουργικά Έξοδα»: Τα έξοδα που αφορούν αποκλειστικά τη λειτουργία του Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α., όπως αυτά ορίζονται στην Πολιτική ή/και στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Ταμείου.

γ) «Έξοδα διαχείρισης επενδύσεων»: Τα έξοδα που αφορούν το κόστος διαχείρισης και την παρακολούθηση των Επενδύσεων, όπως αυτά ορίζονται στην Πολιτική ή/ και στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Ταμείου.

4. «Μέλος»: το άτομο, του οποίου οι παρελθούσες ή/ και οι τρέχουσες επαγγελματικές δραστηριότητες του δίνουν ή θα του δώσουν το δικαίωμα σε συνταξιοδοτικές παροχές σύμφωνα με τις προβλέψεις του συνταξιοδοτικού καθεστώτος.

5. «Δικαιούχος»: το άτομο, το οποίο εισπράττει συνταξιοδοτικές παροχές.

6. «Ανενεργό μέλος»: το άτομο που αποχώρησε από το Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α. χωρίς να λάβει τη συνταξιοδοτική παροχή, την οποία θα λάβει όταν συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις χορήγησής της, σύμφωνα με τις προβλέψεις του συνταξιοδοτικού καθεστώτος.

Άρθρο 2

Αναλογιστική Έκθεση

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο των Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α. εγκρίνει και υποβάλλει στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή έως την 31η Μαρτίου εκάστου έτους, την Αναλογιστική Έκθεση που έχει συντάξει και υπογράψει ο υπεύθυνος της Αναλογιστικής Λειτουργίας. H Αναλογιστική Έκθεση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α.

2. Η Αναλογιστική Έκθεση υποβάλλεται επίσης εκτάκτως από τα Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α.:

α) όταν παράμετροι προγράμματος οποιουδήποτε Κλάδου του Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α. που επηρεάζουν τη βιωσιμότητά του μεταβάλλονται,

β) όταν το Δ.Σ. του Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α. αιτείται την ίδρυση νέου Κλάδου,

γ) όταν για λόγους προληπτικής εποπτείας υπάρξει αίτημα από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή με έγγραφο προς το Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α.,

δ) σε περίπτωση συγχώνευσης ή διάσπασης Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α.,

ε) σε περίπτωση αίτησης για άσκηση διασυνοριακής δραστηριότητας ή διασυνοριακής μεταφοράς από το Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α. σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία,

στ) σε περίπτωση μερικής μεταφοράς τεχνικών προβλέψεων, λοιπών υποχρεώσεων και πάσης φύσης δεσμεύσεων και δικαιωμάτων, καθώς και των αντίστοιχων περιουσιακών στοιχείων ή ισοδύναμων χρηματικών ποσών του συνταξιοδοτικού καθεστώτος του Ι.Ε.Σ.Π.-Τ.Ε.Α σε Ι.Ε.Σ.Π. που έχει εγκριθεί σε άλλο κράτος-μέλος.

3. Τα αναφερόμενα στα ακόλουθα άρθρα εφαρμόζονται κατά τρόπο ανάλογο προς το μέγεθος, τη φύση, την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων εκάστου Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α.

Άρθρο 3

Γενικές διατάξεις για το περιεχόμενο της Αναλογιστικής Έκθεσης

1. Η Αναλογιστική Έκθεση περιλαμβάνει αναλυτικές και σαφείς πληροφορίες για όλους τους κλάδους, στους οποίους δραστηριοποιείται το Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α.

2. Στην πρώτη ενότητα της Αναλογιστικής Έκθεσης περιλαμβάνονται τα εξής:

α) τα πλήρη στοιχεία του Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α. (επωνυμία, Αριθμός Μητρώου, πλήρης φυσική και ηλεκτρονική διεύθυνση) και του υπεύθυνου Αναλογιστικής Λειτουργίας (Ονοματεπώνυμο, αριθμός τηλεφώνου και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου). Σε περίπτωση εξωτερικής ανάθεσης της αναλογιστικής λειτουργίας, εκτός των στοιχείων του υπευθύνου της αναλογιστικής λειτουργίας, αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία του Αναδόχου, στον οποίο έχει ανατεθεί η αναλογιστική λειτουργία,

β) ο σκοπός εκπόνησης της αναλογιστικής μελέτης και της σύνταξης της σχετικής έκθεσης,

γ) η ημερομηνία αποτίμησης των τεχνικών προβλέψεων και ο χρόνος εκπόνησης της αναλογιστικής έκθεσης,

δ) συνοπτικά αποτελέσματα και σύγκρισή τους με αυτά της προηγούμενης υποβληθείσας Αναλογιστικής Έκθεσης,

ε) η υπογραφή του υπεύθυνου Αναλογιστικής Λειτουργίας.

3. Στη δεύτερη ενότητα της Αναλογιστικής Έκθεσης περιλαμβάνονται ανά κλάδο και κατηγορία τεχνικών προβλέψεων τεχνική ανάλυση διακρινόμενη στις παρακάτω υποενότητες:

α) συνοπτική περιγραφή των προβλεπόμενων από τις καταστατικές διατάξεις, αποκλειστικά και μόνον των απαιτούμενων για τις εκτιμήσεις των τεχνικών προβλέψεων,

β) ιστορικά στατιστικά δημογραφικά και οικονομικά στοιχεία, χαρακτηριστικά της εξεταζόμενης ομάδας και ιδιαίτερα της κλειόμενης χρήσης,

γ) αξιολόγηση της επάρκειας, της καταλληλότητας και της ποιότητας των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των τεχνικών προβλέψεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 της παρούσας απόφασης,

δ) περιγραφή των αναλογιστικών μεθόδων και της εν γένει πολιτικής που ακολουθείται για τον υπολογισμό των τεχνικών προβλέψεων, ενδεικτικά όσον αφορά τυχόν υφιστάμενα περιθώρια ασφαλείας, ως και των τυχόν αλλαγών τους σε σχέση με την προηγούμενη Αναλογιστική Έκθεση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 περ. α) της παρούσας απόφασης,

ε) περιγραφή των υποθέσεων και παραδοχών, καθώς και των τυχόν αλλαγών τους σε σχέση με την προηγούμενη Αναλογιστική Έκθεση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 περ. β) της παρούσας απόφασης,

στ) αποτελέσματα και ανάλυση των υπολογισμών και σχολιασμό τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 της παρούσας απόφασης,

ζ) ανάλυση των αποτελεσμάτων και σχολιασμό τους με αναφορά στην επίδραση που είχαν ή πρόκειται να έχουν επί αυτών αποφάσεις που τυχόν μεταβάλλουν πρακτικές και πολιτικές του Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α.,

η) αναλυτικές πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για παραδοχές και εκτιμήσεις όσον αφορά υποχρεώσεις για ανενεργά μέλη, εφόσον υφίστανται,

θ) σε περίπτωση εκχώρησης κινδύνων σε αντασφαλιστή, επίδραση αντασφάλισης στην εν λόγω κατηγορία κινδύνων και ιδιαίτερα στις τεχνικές προβλέψεις,

ι) ευαισθησία των αποτελεσμάτων σε μεταβολές των βασικών παραμέτρων,

ια) ποσοτική ανάλυση και σχολιασμός της διαφοράς των τεχνικών προβλέψεων που είχαν περιληφθεί στην προηγούμενη Αναλογιστική Έκθεση και των υποχρεώσεων που τελικά παρουσιάσθηκαν,

ιβ) πίνακας ανά γενική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που διατίθενται για την κάλυψη των τεχνικών προβλέψεων,

ιγ) συνοπτική αναφορά για σημαντικά θέματα σχετικά με την ανάληψη κινδύνων και εν γένει τη διαχείριση κινδύνων στο πλαίσιο της αρμοδιότητας της αναλογιστικής λειτουργίας,

ιδ) λοιπές πληροφορίες που κρίνονται απαραίτητες για την πλήρη κατανόηση του περιεχομένου της Αναλογιστικής Έκθεσης.

4. Στην τρίτη ενότητα της Αναλογιστικής Έκθεσης περιλαμβάνεται τεχνική ανάλυση για το περιθώριο φερεγγυότητας, τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και τα λειτουργικά έξοδα με τα εξής:

α) αναλυτικές πληροφορίες και αποτελέσματα σχετικά με τον υπολογισμό του Απαιτούμενου Περιθωρίου Φερεγγυότητας,

β) αναλυτικές πληροφορίες για τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και τα λειτουργικά έξοδα διακριτά μεταξύ τους,

γ) πίνακας με περίληψη των περιουσιακών στοιχείων που διατίθενται για την κάλυψη του Απαιτούμενου Περιθωρίου Φερεγγυότητας ή/και του αποθεματικού εξόδων διοικητικής λειτουργίας.

5. Στην τελευταία ενότητα της Αναλογιστικής Έκθεσης περιλαμβάνονται συμπεράσματα επισημάνσεις και υποδείξεις.

6. Στην Αναλογιστική Έκθεση επίσης περιλαμβάνεται ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, στο οποίο παρατίθενται πίνακες με την αναλυτική δημογραφική εξέλιξη των συμμετεχόντων στους Κλάδους που ασκεί το Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α., καθώς και με την εξέλιξη των σχετικών μελλοντικών χρηματοροών, καθώς και όποιοι άλλοι πίνακες είναι απαραίτητοι για την πλήρη κατανόηση των περιλαμβανόμενων στην Αναλογιστική Έκθεση.

7. Στο πλαίσιο άσκησης της προληπτικής εποπτείας, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή δύναται να ζητήσει από το Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α. να περιληφθούν στην Αναλογιστική Έκθεση περαιτέρω πληροφορίες των αναφερόμενων στις προηγούμενες παραγράφους.

Άρθρο 4

Αξιολόγηση της επάρκειας, της καταλληλότητας και της ποιότητας των δεδομένων

Για την αξιολόγηση της επάρκειας, της καταλληλότητας και της ποιότητας των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των τεχνικών προβλέψεων, στην Αναλογιστική Έκθεση αναφέρονται ανά κλάδο και τεχνικές προβλέψεις τα ακόλουθα:

α) αναλυτική περιγραφή των δεδομένων, σε μορφή πινάκων και διαγραμμάτων,

β) πηγές προέλευσης των δεδομένων,

γ) συνοπτική περιγραφή της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την αξιολόγηση των δεδομένων, όσον αφορά στην πληρότητα, στην καταλληλότητα και στην ακρίβεια των δεδομένων και σύγκριση, αναφορικά με τα ανωτέρω, με τα δεδομένα της προηγούμενης Αναλογιστικής Έκθεσης,

δ) περιγραφή και αιτιολόγηση της σκοπιμότητας των τυχόν προσαρμογών, παραδοχών και τροποποιήσεων που έγιναν στα δεδομένα,

ε) μεθοδολογία και τεκμηρίωση της τυχόν ομαδοποίησης των δεδομένων,

στ) μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για να υπολογιστούν οι τεχνικές προβλέψεις με κατάλληλο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκειά τους, κατά το μέτρο του ευλόγως προβλεπτού, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των πραγματικών ασφαλιστικών κινδύνων που το Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α.

έχει αναλάβει, σε περίπτωση που τα δεδομένα υπολείπονται της ακρίβειας, πληρότητας ή καταλληλότητας.

Άρθρο 5

Αξιολόγηση και περιγραφή των αναλογιστικών μεθόδων και παραδοχών

Για την αξιολόγηση και περιγραφή των αναλογιστικών μεθόδων και παραδοχών, αναφέρονται ανά κλάδο και τεχνικές προβλέψεις τα ακόλουθα:

α) λεπτομερής περιγραφή του μαθηματικού υποδείγματος των αναλογιστικών μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των τεχνικών προβλέψεων, της εφαρμογής και της τεκμηρίωσης αυτών, ανά είδος τεχνικών προβλέψεων και ομοειδών ομάδων κινδύνου και επισήμανση των πιθανών διαφορών με τις αντίστοιχες μεθόδους της προηγούμενης Αναλογιστικής Έκθεσης,

β) λεπτομερής περιγραφή και τεκμηρίωση των παραδοχών που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των τεχνικών προβλέψεων, ανά είδος τεχνικών προβλέψεων και ομοειδών ομάδων κινδύνου και επισήμανση των πιθανών διαφορών με τις αντίστοιχες παραδοχές της προηγούμενης Αναλογιστικής Έκθεσης.

Άρθρο 6

Παρουσίαση και ανάλυση των αποτελεσμάτων

1. Για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων παρατίθεται ανάλυση των τεχνικών προβλέψεων με τρόπο κατανοητό, με χρήση πινάκων όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, διαχωρίζοντας τη συμμετοχή αντασφαλιστή στις περιπτώσεις που υφίσταται αντασφάλιση και παρέχοντας επαρκή σχολιασμό και ερμηνεία για κάθε εκτίμηση.

2. Στην παρουσίαση αποτελεσμάτων επίσης περιλαμβάνεται αναλυτική ερμηνεία της εξέλιξης των τεχνικών προβλέψεων σε σχέση με αυτά της προηγούμενης υποβληθείσας Αναλογιστικής Έκθεσης.

3. Σε περίπτωση εμφάνισης ελλειμάτων, περιλαμβάνεται σχόλιο του αναλογιστή σχετικά με τους πιθανούς τρόπους κάλυψης αυτών.

Άρθρο 7

Ειδικές διατάξεις για τις ασφαλίσεις του Κλάδου Συνταξιοδοτικών Παροχών με εγγυήσεις

1. Στην Αναλογιστική Έκθεση για τις ασφαλίσεις του Κλάδου Συνταξιοδοτικών Παροχών με εγγυήσεις, περιλαμβάνεται το επιτόκιο προεξόφλησης, αναλογιστικές προβολές εξέλιξης των μεγεθών του συνταξιοδοτικού καθεστώτος, καθώς και ενδεικτική εξέλιξη των συνταξιοδοτικών παροχών, λαμβανομένων υπόψη των οριζόμενων στην υπουργική απόφαση που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 12 του ν. 4680/2020 (Α’ 72) και ιδίως των αναφερόμενων για τα μέγιστα χρησιμοποιούμενα επιτόκια.

2. Επιπλέον των αναφερόμενων στην παράγραφο 1, στην Αναλογιστική Έκθεση περιλαμβάνεται πίνακας, στον οποίο εμφανίζονται, με βάση το συνταξιοδοτικό καθεστώς και τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1, οι παρούσες αξίες:

α) των υποχρεώσεων που έχουν ήδη αναληφθεί, διακριτά για τα υφιστάμενα μέλη, τα ανενεργά μέλη και τους δικαιούχους, καθώς και της περιουσίας που αντιστοιχεί στις εν λόγω υποχρεώσεις,

β) των μελλοντικών υποχρεώσεων για τα υφιστάμενα μέλη και των αντίστοιχων αναμενόμενων εισφορών,

γ) των λειτουργικών εξόδων και λοιπών πιθανών εξόδων που βαρύνουν τα μέλη και τους δικαιούχους,

δ) των λοιπών πιθανών εσόδων υπέρ των συνταξιοδοτικών παροχών,

ε) του προκύπτοντος πιθανού πλεονάσματος ή ελλείματος του συνταξιοδοτικού καθεστώτος, αιτιολογώντας την εμφάνισή του.

3. Στην αναλογιστική έκθεση περιλαμβάνονται και εκτιμήσεις μελλοντικών υποχρεώσεων για πιθανά νεοεισερχόμενα μέλη καθώς και εκτιμήσεις αντίστοιχων αναμενόμενων εισφορών.

4. Εφόσον τα υφιστάμενα μέλη διαχωρίζονται με βάση την ημερομηνία πρώτης ασφάλισής τους, τα σημεία α) και β) της παραγράφου 2 εμφανίζονται διαχωρισμένα με βάση την ημερομηνία αυτή.

5. Στην Αναλογιστική Έκθεση περιλαμβάνεται σχόλιο του αναλογιστή σχετικά με τα προκύπτοντα από την εφαρμογή της παραγράφου 2 και τα προκύπτοντα από τους επιμέρους ατομικούς λογαριασμούς των μελών και των δικαιούχων.

Άρθρο 8

Ειδικές διατάξεις για τις ασφαλίσεις του Κλάδου Συνταξιοδοτικών Παροχών χωρίς εγγυήσεις

1. Στην Αναλογιστική Έκθεση για τις ασφαλίσεις του Κλάδου Συνταξιοδοτικών Παροχών χωρίς εγγυήσεις, περιλαμβάνεται η απόδοση επενδύσεων της χρήσης, προβολές εξέλιξης των κεφαλαίων του συνταξιοδοτικού καθεστώτος με βάση την αναμενόμενη μέση μελλοντική διάρκεια ασφάλισης της υφιστάμενης ομάδας των μελών του Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α., καθώς και ενδεικτική εξέλιξη των συνταξιοδοτικών παροχών, λαμβανομένων υπόψη των οριζόμενων στην υπουργική απόφαση που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 12 του ν. 4680/2020 (Α’ 72), και ειδικότερα των αναφερόμενων για τα χρησιμοποιούμενα επιτόκια.

2. Επιπλέον των αναφερόμενων στην παράγραφο 1, στην Αναλογιστική Έκθεση περιλαμβάνεται πίνακας, από τον οποίο, με βάση τις τεχνικές προβλέψεις της προηγούμενης χρήσης, προκύπτει το ύψος των τεχνικών προβλέψεων της τρέχουσας χρήσης, λαμβανόμενων υπόψη των:

α) εισπραγμένων στην εξεταζόμενη χρήση, τακτικών και έκτακτων εργατικών εισφορών, διακριτά ανά κατηγορία, που αναλογούν στην εξεταζόμενη και σε προηγούμενες χρήσεις, διακριτά της εξεταζόμενης από τις προηγούμενες,

β) εισπραγμένων στην εξεταζόμενη χρήση, τακτικών και έκτακτων εργοδοτικών εισφορών, διακριτά ανά κατηγορία, που αναλογούν στην εξεταζόμενη και σε προηγούμενες χρήσεις, διακριτά της εξεταζόμενης από τις προηγούμενες,

γ) καταβληθεισών στην εξεταζόμενη χρήση παροχών που αναλογούν στην εξεταζόμενη και σε προηγούμενες χρήσεις, διακριτά,

δ) λειτουργικών εξόδων, εξόδων διαχείρισης επενδύσεων και λοιπών πιθανών εξόδων διακριτά, που βαρύνουν τις συνταξιοδοτικές παροχές,

ε) πραγματοποιηθέντων εσόδων επενδύσεων και δεδουλευμένων τόκων ενοικίων χρήσης,

στ) διαφοράς αποτίμησης στην εύλογη αξία, που αναλογεί στη χρήση (καταχωρείται με το σχετικό πρόσημο),

ζ) λοιπών πραγματοποιηθέντων εσόδων υπέρ των συνταξιοδοτικών παροχών.

3. Στην Αναλογιστική Έκθεση περιλαμβάνεται σχόλιο του αναλογιστή σχετικά με τη συμφωνία του ύψους των τεχνικών προβλέψεων της χρήσης που προκύπτει με βάση τον πίνακα της παραγράφου 2 και του αθροίσματος των επιμέρους ατομικών λογαριασμών των ασφαλισμένων.

4. Εφόσον σύμφωνα με το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Ι.Ε.Σ.Π. - Τ.Ε.Α. προβλέπονται παροχές που υπολογίζονται με βάση τα έτη ασφάλισης και τη βάση υπολογισμού των εισφορών, αλλά δεν προβλέπονται εγγυήσεις, για τις εν λόγω παροχές εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 7.

Άρθρο 9

Ειδικές διατάξεις για τους Κλάδους Συμπληρωματικών Παροχών

1. Στην Αναλογιστική Έκθεση, για τις ασφαλίσεις των Κλάδων Συμπληρωματικών Παροχών, περιλαμβάνονται αναλογιστικές προβολές, με βάση τις οποίες προκύπτουν οι τεχνικές προβλέψεις και πληροφορίες σχετικά με την επάρκεια της εισφοράς που αφορά τους εν λόγω κλάδους.

2. Ειδικά για τις τεχνικές προβλέψεις που αφορούν τις εκκρεμείς ζημιές για τους ασφαλιστικούς κινδύνους που περιλαμβάνονται στον Κλάδο Λοιπών Συμπληρωματικών Παροχών παρατίθενται αναλυτικές πληροφορίες για αναγγελθείσες και μη αναγγελθείσες ζημιές, είτε ανά έτος συμβάντος ή ανά έτος αναγγελίας, καθώς και τα αποτελέσματα αναλογιστικής στατιστικής μεθόδου.

Άρθρο 10

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα έχει έναρξη ισχύος από την οικονομική χρήση του έτους 2021.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 27 Iουλίου 2021

Ο Υφυπουργός

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!