Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Σπανάκης Αίτημα για μισθολογική εξομοίωση των υπαλλήλων του Υπ. Οικονομικών και των εποπτευόμενων φορέων του

Αθήνα, 9 Ιουλίου 

Δελτίο Τύπου

Τη μισθολογική εξομοίωση των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων φορέων του, ζητά ο Βουλευτής Β. Σπανάκης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης, με την οποία ζητά τη μισθολογική εξομοίωση των υπαλλήλων που τοποθετήθηκαν σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και στα εποπτευόμενα από αυτό Ν.Π.Δ.Δ., στην ΕΛ.ΣΤΑΤ., στην Α.Α.Δ.Ε., στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά την 11η Οκτωβρίου 2018. 

Ο κ. Σπανάκης αναφέρει πως έχει δημιουργηθεί μία άδικη μισθολογική διάκριση μεταξύ νέων και παλαιών υπαλλήλων, καθώς όσοι ανέλαβαν υπηρεσία μετά την 11η Οκτωβρίου 2018 και δεν λαμβάνουν την Προσωπική Διαφορά, έχουν τελικά χαμηλότερες αποδοχές από τους συναδέλφους τους που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα και επιτελούν το ίδιο έργο υπό τις ίδιες συνθήκες.

Τέλος, επισημαίνει πως το ίδιο θέμα έχει προκύψει και για τους υπαλλήλους του Γραφείου Ελληνικού που υποχρεωτικά μετατάχθηκαν – μεταφέρθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με το άρθρο 113 του ν.4804/2021.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Βουλευτή Β. Σπανάκη

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: «Μισθολογική εξομοίωση των υπαλλήλων που τοποθετήθηκαν σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων μετά την 11η Οκτωβρίου 2018»

Κύριε Υπουργέ,

Η προσωπική διαφορά χορηγήθηκε στους υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα με τον Ν.4354/ 2015, άρθρο 27, παρ. 1, για να καλύψει τυχόν μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές των υπαλλήλων, που προέκυψαν από την αναπροσαρμογή των μισθών του Δημοσίου με την εφαρμογή Ενιαίου Μισθολογίου.

Την προσωπική διαφορά λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Οικονομικών και στα εποπτευόμενα από αυτό Ν.Π.Δ.Δ., στην ΕΛ.ΣΤΑΤ., στην Α.Α.Δ.Ε., στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η τελευταία νομοθετική ρύθμιση για την απόδοση της προσωπικής διαφοράς στους ανωτέρω υπαλλήλους ήταν με τον Ν.4569/2018 (ΦΕΚ 179/Α711.10.2018). Έκτοτε, οι υπάλληλοι που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν στις συγκεκριμένες Υπηρεσίες μετά την 11 π Οκτωβρίου 2018, δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, παρόλο που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα και παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες με τους συναδέλφους τους που διορίστηκαν πριν την ημερομηνία αυτή.

Μετά και την ψήφιση του Ειδικού Μισθολογίου της Α.Α.Δ.Ε. (Ν.4778 ΦΕΚ Α’ 26/19.02.2021), περίπου 300 υπάλληλοι, που δεν υπάγονται στο Ειδικό Μισθολόγιο και δεν καλύπτονται από τις ισχύουσες διατάξεις, εξακολουθούν να αμείβονται διαφορετικά, με μοναδικό κριτήριο τον χρόνο που ανέλαβαν υπηρεσία, ενώ επιπροσθέτως δεν υπάρχει πρόβλεψη και για τους υπαλλήλους που πρόκειται να διοριστούν ή να μεταταχθούν στο μέλλον.

Επειδή έχει δημιουργηθεί μία άδικη μισθολογική διάκριση μεταξύ νέων και παλαιών υπαλλήλων, καθώς όσοι ανέλαβαν υπηρεσία μετά την 11 π Οκτωβρίου 2018 και δεν λαμβάνουν την Προσωπική Διαφορά, έχουν τελικά χαμηλότερες αποδοχές από τους συναδέλφους τους που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα και επιτελούν το ίδιο έργο υπό τις ίδιες συνθήκες.

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 1β του Συντάγματος όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.

Επειδή οι υπάλληλοι που δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά διαθέτουν αυξημένα προσόντα και επιτελούν σημαντικές εργασίες.

Επειδή το ίδιο θέμα έχει προκύψει και για τους υπαλλήλους του Γραφείου Ελληνικού που υποχρεωτικά μετατάχθηκαν - μεταφέρθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με το άρθρο 113 του ν.4804/2021.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να αποδώσετε την Προσωπική Διαφορά σε όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 11η Οκτωβρίου 2018;
  2. Σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να αρθεί οριστικά η μισθολογική διάκριση που υφίστανται οι εν λόγω υπάλληλοι και να εξομοιωθούν οι αποδοχές τους με των υπολοίπων συναδέλφων τους;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!