ΕΣΠΑ Ενίσχυση με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 (5ος Κύκλος)
Λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που προκαλεί η πανδημία στην χώρα μας και τις συνεχιζόμενα πληττόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ελληνικό κράτος προβαίνει στην ενεργοποίηση νέου κύκλου της δράσης επιστρεπτέας προκαταβολής. Δίνεται, συνεπώς, η δυνατότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο ως και Δεκέμβριο 2020, να λάβουν ενίσχυση με τη μορφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Η ενίσχυση κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 100.000 ευρώ.
Στο νέο κύκλο οι μεμονωμένες ενισχύσεις χορηγούνται είτε: α) σύμφωνα με τους όρους της αριθ. C (2020) 1863 /19.03.2020 Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (τελευταία τροποποίηση «5η Τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID- 19 (C 2021 564/28.01.2021)»), είτε β) σύμφωνα με τους όρους του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1407/2013 για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (Κανονισμός de minimis).
Για τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου στο νέο πρόσθετο 5ο κύκλο (μετά τις 28/1/2021), το συνολικό ποσό ενισχύσεων που έχουν λάβει από οποιοδήποτε πρόγραμμα βάσει του τμήματος 3.1 του Προσωρινού Πλαισίου δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό του 1.800.000 ευρώ.
Τελικοί ωφελούμενοι θα είναι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που νομίμως λειτουργούν στη χώρα που οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτών που έχουν πληγεί από την πανδημία COVID19.
Δεν είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.
Σε ποιους απευθύνεται
Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών Υπουργείου Οικονομικών
Περίοδος υποβολής
από 7/7/2021 έως 16/7/2021
Περιοχή εφαρμογής
Όλη η Ελλάδα
Όροι και προϋποθέσεις
Το Τεχνικό Δελτίο Πράξης (ΤΔΠ), αποτελεί την πρόταση του Δικαιούχου και συμπληρώνεται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική μορφή που διατίθεται στο ΟΠΣ ΕΣΠΑ. Στην παρούσα πρόσκληση επισυνάπτονται Οδηγίες για τη συμπλήρωση των πεδίων του Τεχνικού Δελτίου Πράξης. Η υποβολή της πρότασης συνιστά και αίτηση χρηματοδότησης του δυνητικού δικαιούχου. Αναπόσπαστο στοιχείο της πρότασης αποτελούν τα παρακάτω δικαιολογητικά/έγγραφα, τα οποία συνοδεύουν το Τεχνικό Δελτίο Πράξης:
- Τεχνικό Δελτίο Πράξης
- Στοιχεία που τεκμηριώνουν την αρμοδιότητα του δικαιούχου
- Απόφαση Αρμόδιου Συλλογικού Οργάνου για την υποβολή της πρότασης
- Κανονιστικό πλαίσιο ορισμού του φορέα λειτουργίας και συντήρησης της πράξης
- Μελέτη σκοπιμότητας ή σχετική τεκμηρίωση για εξέταση της αναγκαιότητας υλοποίησης της Πράξης
- Διοικητική Ικανότητα / Οργανωτική Δομή και Διαδικασίες
- Διοικητική Ικανότητα / Διαδικασίες διαχείρισης και υλοποίησης έργων
- Επιχειρησιακή ικανότητα / Ομάδα Εργου & υλοποίηση συναφών Έργων
- Επιχειρησιακή ικανότητα / Εμπειρία στην υλοποίηση συναφών έργων.
Τα συνοδευτικά δικαιολογητικά/ έγγραφα, υποβάλλονται σε μορφή αρχείου τύπου pdf, ως συνημμένα στο ΤΔΠ. Η ανάλυση για τον υπολογισμό των καθαρών εσόδων υποβάλλεται σε μορφή αρχείου Excel.
Προϋπολογισμός
€ 810.000.000
Σχετικά αρχεία
Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων. (PDF - 412,94 Kb)
Πληροφορίες - Στοιχεία επικοινωνίας
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία
Ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.antagonistikotita.gr
Διεύθυνση Λεωφ. Μεσογείων 56, 115 27 Αθήνα
Τηλ 801 11 36300, 210 7450800-1
Φαξ 210 7473666
Χρήστος Καρακάσης
213 1503761
ch.karakasis@mou.gr
http://www.antagonistikotita.gr/epanek/proskliseis.asp?id=213&cs=
τι χρειάζεται να κάνουμε