Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Τροπολογία Ρύθμιση οφειλών ιδιωτικών φαρμακείων και άλλες διατάξεις σε τροπολογία του Υπουργείου Υγείας

Εκτός της τροπολογίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο σχέδιο νόμου «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας - Τροποποίηση του ν. 4557/2018 -Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1673 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω του ποινικού δικαίου και διατάξεις για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης» κατατέθηκε επίσης και μία τροπολογία του Υπουργείου Υγείας. 

Παρατίθενται ακολούθως οι προτεινόμενες διατάξεις:

Άρθρο 1

Δωρεές κινητών, υπηρεσιών και έργων υποστηρικτικών της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19

1. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει την 30ή.9.2021, οι Υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας δύνανται να αποδέχονται κάθε δωρεά κινητών, υπηρεσιών και έργων ψηφιακής υποστήριξης προς επίτευξη της ασφαλούς φύλαξης, αποθήκευσης και μεταφοράς φαρμάκων, καθώς και της διενέργειας εμβολίων κατά του COVID-19, από τρίτους, φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η αποδοχή των ανωτέρω δωρεών διενεργείται αμελλητί με κοινή δήλωση αποδοχής των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας ως προς τα δωριζόμενα, προς τον δωρητή τους.

2. Τα δωριζόμενα κινητά, υπηρεσίες και έργα ψηφιακής υποστήριξης μπορούν να προσδιορίζονται με επιστολή του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς τον δωρητή, στην οποία αναφέρονται, ιδίως, τα βασικά τους στοιχεία ή οι απαιτήσεις του έργου ή της υπηρεσίας και ορίζονται η τυχόν διάρκειά τους και το ελάχιστο αναγκαίο περιεχόμενο τους. Οι ανωτέρω συμβάσεις δωρεάς δύνανται να προσυπογράφονται και από τον οικονομικό φορέα, ως εκ τρίτου συμβαλλόμενο που θα εκπονήσει το έργο ή την ψηφιακή υπηρεσία, οπότε, στην περίπτωση αυτή, περιέχεται και αναλυτική καταγραφή των υποχρεώσεων του οικονομικού φορέα αναφορικά με το υπό εκπόνηση έργο ή υπηρεσία.

3. Τα δωριζόμενα αντικείμενα και ο σχετικός εξοπλισμός, καθώς και κάθε δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας επ' αυτών παραχωρούνται στο Ελληνικό Δημόσιο, και ειδικότερα στο Υπουργείο Υγείας.

4. Για τις δωρεές, των οποίων η διαδικασία αποδοχής διενεργείται σύμφωνα με το παρόν εφαρμόζεται η περ. ιστ’ της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 2859/2000 (Α' 248), χωρίς να απαιτείται έγκριση από τον Υπουργό Οικονομικών. Η αποδοχή των εν λόγω δωρεών από τους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας κοινοποιείται υποχρεωτικά στο Υπουργείο Οικονομικών.

Άρθρο 2

Επιτροπή Ενστάσεων

Η παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 3846/2010 (Α' 66) αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συνιστάται Επιτροπή Ενστάσεων η οποία αποτελείται από: α) Τον Διοικητή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τον οποίο αναπληρώνει ο νόμιμος αναπληρωτής του, β) Έναν εκ των Προϊσταμένων Διεύθυνσης της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), με τον αναπληρωτή του, γ) Τον Προϊστάμενο μιας εκ των Γενικών Διευθύνσεων του Οργανισμού αναπληρούμενο από τον Προϊστάμενο μιας εκ των Διευθύνσεων του Οργανισμού. Γραμματέας ορίζεται υπάλληλος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Τα μέλη της ανωτέρω επιτροπής και ο Γραμματέας με τους αντίστοιχους αναπληρωτές τους διορίζονται με απόφαση του Διοικητή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τριετή θητεία. Ως εισηγητής ορίζεται κάθε φορά ένας από τους συντάξαντες το πόρισμα από τον Γενικό Επιθεωρητή της ΥΠΕΔΥΦΚΑ. Αντικείμενο της Επιτροπής Ενστάσεων αποτελεί η εκδίκαση των προσφυγών επί των αποφάσεων επιβολής κυρώσεων από τον Γενικό Επιθεωρητή της ΥΠΕΔΥΦΚΑ και οι αποφάσεις της ως άνω Επιτροπής είναι άμεσα εκτελεστές.».

Άρθρο 3

Παράταση θητείας οργάνων Διοίκησης

Η ισχύς του άρθρου 43 του ν. 4764/2020 (Α' 256), ως προς την παράταση της θητείας των οργάνων διοίκησης της'Ενωσης Νοσηλευτών - Νοσηλευτριών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.), παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30η.9.2021. Οι επόμενες από τη δημοσίευση του παρόντος εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων Διοίκησης της Ε.Ν.Ε. διεξάγονται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2021.

Άρθρο 4

Ρύθμιση οφειλών ιδιωτικών φαρμακείων του άρθρου 34 του ν. 3918/2011 - Προσθήκη παρ. 9 στο άρθρο 34 του ν. 3918/2011

Προστίθεται παρ. 9 στο άρθρο 34 του ν. 3918/2011 (Α' 31) ως εξής:

«9. Σε περιπτώσεις λογαριασμών φαρμάκων ιδιωτικών φαρμακείων, για τα οποία είναι σε ισχύ παρακρατήσεις λόγω κατασχέσεων-εκχωρήσεων, τα ποσά επιστροφής προς τον ΕΟΠΥΥ του παρόντος άρθρου που υπολογίζονται από την τελική επεξεργασία των λογαριασμών στο Τμήμα Επεξεργασίας και Ελέγχου Συνταγών (ΤΕΕΣ) παρακρατούνται σε τριάντα έξι (36) έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% κατά την πληρωμή τους. Σε περιπτώσεις μη ύπαρξης ενεργού σύμβασης με τα φαρμακεία, το υπολειπόμενο ποσό οφειλής καταβάλλεται σε τριάντα έξι (36) έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% σε λογαριασμό που υποδεικνύει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Η διάταξη εφαρμόζεται για λογαριασμούς που έχουν κατατεθεί στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έως την έναρξη ισχύος του παρόντος. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, κατόπιν εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθορίζονται οι όροι της ρύθμισης, η διαδικασία είσπραξης των ποσών, καθώς καί κάθε αναγκαίο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.».

Άρθρο 5
Μετακίνηση ιατρικού προσωπικού ειδικότητας αναισθησιολογίας

1. Στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας αναισθησιολογίας που μετακινούνται κατ' εφαρμογή του άρθρου 24 του ν. 3599/2007 (Α' 176) σε νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε), λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών και εξαντλούν το χρονικό διάστημα της μετακίνησης, χορηγείται για κάθε ημέρα απασχόλησής τους, ως πρόσθετη αποζημίωση, ποσό ίσο με ένα (1) επιπλέον ημερομίσθιο, πλέον των μηνιαίων αποδοχών τους. Η παραπάνω παροχή είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής και υγειονομικής περίθαλψης και δεν προσμετράται στο ανώτατο όριο αποδοχών που προβλέπεται για τους ιατρούς του ΕΣΥ. Το χρονικό διάστημα της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνειτον έναν (1) μήνα και καθορίζεται στην απόφαση μετακίνησης, στην οποία επίσης προσδιορίζεται ο σκοπός της μετακίνησης ως ανωτέρω.

2. Ο φορέας υποδοχής του μετακινούμενου προσωπικού αποστέλλει στον φορέα προέλευσης αναλυτική κατάσταση όσων απασχολούνται σε αυτόν στο πλαίσιο της εφαρμογής του παρόντος, στην οποία καταχωρίζονται το χρονικό διάστημα της απασχόλησής τους και η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εφημεριών, προκειμένου να υπολογιστεί και να καταβληθεί από τον φορέα προέλευσης που είναι υπόχρεος για τη μισθοδοσία τους το ποσό της πρόσθετης αποζημίωσης, πλέον των τακτικών αποδοχών, και της συμμετοχής τους σε εφημερίες.

3. Η δαπάνη διαμονής, μετακίνησης και ημερήσιας αποζημίωσης καταβάλλεται από τον φορέα υποδοχής.

4. Με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε.) ή κοινή απόφαση των Διοικητών των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.Πε.) δύνανται να μετακινούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα στο παρόν και επικουρικοί ιατροί ειδικότητας αναισθησιολογίας για την κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

5. Το παρόν έχει εφαρμογή έως τις 31.12.2021.

Άρθρο 6
Ασυμβίβαστο μελών Διοικητικού Συμβουλίου Φαρμακευτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) - Τροποποίηση του άρθρου εβδομηκοστού ένατου του ν. 4812/2021

Η παρ. 3 του άρθρου εβδομηκοστού ένατου του ν. 4812/2021 (Α' 110) διαγράφεται, η παρ. 4 αναριθμείται σε παρ. 3, ο τίτλος του άρθρου εβδομηκοστού ενάτου τροποποιείται και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο εβδομηκοστό ένατο

Ασυμβίβαστο μελών Διοικητικού Συμβουλίου Φαρμακευτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.)

1. Η ιδιότητα του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, του Γραμματέα και του Ταμία του Φαρμακευτικού Συλλόγου δεν δύναται να συμπίπτει με την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.).

2. Στην περίπτωση που ο κατέχων τις δύο ιδιότητες της παρ. 1 δεν παραιτηθεί μίας εξ αυτών, ο αρμόδιος Περιφερειάρχης με απόφαση του διατάσσει αυτοδικαίως την άμεση έκπτωση του εν λόγω προσώπου από το αξίωμα που κατέχει στον Φαρμακευτικό Σύλλογο.

3. Το παρόν εφαρμόζεται από τη διενέργεια των πρώτων μετά τη δημοσίευση του παρόντος αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.). Μέχρι το χρονικό σημείο του πρώτου εδαφίου δεν αποτελεί ασυμβίβαστο η κατοχή των δύο ανωτέρω ιδιοτήτων της παρ. 1.»

Άρθρο 7
Παράταση ισχύος συμβάσεων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Παρατείνονται αυτοδικαίως από τη λήξη τους και για ένα (1) έτος οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που έχουν συναφθεί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων κατ' εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 4613/2019 (Α' 78).

Άρθρο 8
Οικονομικό κίνητρο σε ιατρούς κλάδου ΕΣΥ και ειδικευόμενους ειδικότητας αναισθησιολογίας

1. Στους ιατρούς ειδικότητας αναισθησιολογίας που διορίζονται σε θέση κλάδου ιατρών ΕΣΥ, ανεξαρτήτως βαθμού, καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ. Το εν λόγω επίδομα καταβάλλεται και στους ήδη υπηρετούντες ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας αναισθησιολογίας, αντί της ήδη χορηγούμενης προσαύξησης του άρθρου 3 του π.δ. 131/1987 (Α' 73).

2. Στους ιατρούς που ειδικεύονται στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, το οποίο καταβάλλεται με την ολοκλήρωση του κάθε έτους ειδίκευσης στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας.

3. Το επίδομα των παρ. 1 και 2 χορηγείται έως τις 31.12.2022, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειταισε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α' 167), δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής και υγειονομικής περίθαλψης και δεν προσμετράται στο ανώτατο όριο αποδοχών που προβλέπεται για τους ιατρούς του ΕΣΥ.

4. Αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 3 του π.δ. 131/1987 έως τις 31.12.2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!