Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Οικονομικών Γερά θεμέλια για ισχυρή ανάκαμψη και ανάπτυξη οι 8 άξονες με τα επιτεύγματά μας στον τομέα της οικονομίας

Υπουργείο Οικονομικών

7 Ιουλίου 2021

Δελτίο Τύπου

Γερά θεμέλια για ισχυρή ανάκαμψη και ανάπτυξη οι 8 άξονες με τα επιτεύγματά μας στον τομέα της οικονομίας

Πριν από δύο χρόνια, οι πολίτες έδωσαν ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να υλοποιήσει ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα διασφαλίσει υψηλή, βιώσιμη ανάπτυξη και συνολική ισχυροποίηση της χώρας.

Πρόγραμμα το οποίο, από την πρώτη ημέρα της θητείας μας, τέθηκε σε εφαρμογή, με μεθοδικότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, όπως αποδεικνύουν η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και η αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, η σταθεροποίηση της οικονομίας, η είσοδός της σε αναπτυξιακή τροχιά, πριν από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Πρόγραμμα το οποίο – παρά τις μεγάλες, εξωγενείς, δοκιμασίες με τις οποίες βρεθήκαμε αντιμέτωποι, όπως η μεταναστευτική κρίση, οι προκλήσεις της γείτονος και, βεβαίως, η πανδημία του κορονοϊού – δεν «εκτροχιάστηκε».

Αντιθέτως, αποδείξαμε ως χώρα, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Η Ελλάδα τα πήγε συγκριτικά καλά, σε όλα τα επίπεδα και πεδία. Η κοινωνία επέδειξε δύναμη και αντοχές. Οι πολίτες φανέρωσαν κρυμμένες αρετές και υποτιμημένες δυνατότητες. Η Κυβέρνηση ανέδειξε υπευθυνότητα. Και όλα αυτά αποτιμώνται και αναγνωρίζονται, σε παγκόσμιο επίπεδο, και αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον της πατρίδας μας.

Μέλλον το οποίο θα χτίσουμε όλοι μαζί – Κράτος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις –, πατώντας στα στέρεα θεμέλια των επιτευγμάτων της περασμένης διετίας.

Επιτεύγματα τα οποία, στο πεδίο της οικονομίας, συνοψίζονται σε 8 άξονες:

1ον. Το ευρύ – πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – και αποτελεσματικό, όπως έχει αναγνωριστεί εντός Ελλάδος αλλά και διεθνώς, πλέγμα μέτρων που ελήφθη από τον Μάρτιο του 2020, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία, να στηριχθούν η απασχόληση και το εισόδημα των εργαζομένων, η ρευστότητα των επιχειρήσεων και η κοινωνική συνοχή.

Μέτρα συνολικού ύψους 39 δισ. ευρώ τη διετία 2020-2021, που θα φτάσουν τα 41 δισ. ευρώ το 2022.

Χάρη σε αυτά, απετράπη ο κίνδυνος η πανδημία του κορονοϊού να οδηγήσει σε «επιδημία» εκτίναξης της ανεργίας και λουκέτων σε επιχειρήσεις.

Πλέον, συνεχίζουμε τη στήριξη των πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και προχωράμε στη σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας.

2ον. Η υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση μείωσης φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως για τη μεσαία τάξη.

Με αξιοσημείωτη προσήλωση και συνέπεια στις δεσμεύσεις μας, παρά την υγειονομική κρίση, πετύχαμε σημαντικούς στόχους, μειώνοντας φορολογικούς συντελεστές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων:

  • Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά, κατά 22% και απαλλάξαμε από τον ΕΝΦΙΑ την κύρια κατοικία σε μικρά ακριτικά νησιά.
  • Μειώσαμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9%, με ταυτόχρονη αύξηση του αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί.
  • Δημιουργήσαμε νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα, με μείωση κατά μία μονάδα σε όλους τους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές.
  • Μειώσαμε τον φορολογικό συντελεστή κερδών επιχειρήσεων από το 28% στο 22%.
  • Μειώσαμε τον φορολογικό συντελεστή για τα μερίσματα από το 10% στο 5%.
  • Μειώσαμε την προκαταβολή φόρου για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 100% στο 55%.
  • Μειώσαμε την προκαταβολή φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων από το 100% στο 80%, και ειδικά για εφέτος στο 70%.
  • Αναστείλαμε, για το 2021 και 2022, την εισφορά αλληλεγγύης με ωφελούμενους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους εισοδηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.
  • Καθιερώσαμε χαμηλό φορολογικό συντελεστή 10% για όλα τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.
  • Καταργήσαμε την εισφορά 0,6% για εταιρείες factoring και leasing.
  • Καθιερώσαμε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο 6% σε κατηγορίες εμβολίων φαρμάκων και διαγνωστικών σκευασμάτων που αφορούν ασθενείς με δυσίατα νοσήματα και πάσχοντες από καρκίνο.
  • Μειώσαμε τους συντελεστές ΦΠΑ στο 13% για τα βρεφικά είδη, τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα.
  • Μειώσαμε, για αρκετούς μήνες, τον ΦΠΑ στις μεταφορές, σε καφέ και ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφου και στο τουριστικό πακέτο.
  • Εντάξαμε τα είδη που προορίζονται για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία όρασης στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή στο 6%.

Επιπλέον:

Μειώσαμε, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, μέσα από παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (κίνητρα ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονική τιμολόγηση, μεταρρύθμιση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων κ.ά.), δημιουργούμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, για περαιτέρω μειώσεις φορολογικών βαρών.

Επιπλέον, θεσπίσαμε φορολογικά κίνητρα για φυσικά και νομικά πρόσωπα, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις και ανθρώπινο κεφάλαιο.

3ον. Η διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, μέσα από την υλοποίηση συνεπούς, έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής.

Το Οικονομικό Επιτελείο αξιοποιεί τα ταμειακά διαθέσιμα με ορθολογισμό, αναπληρώνοντας τις εκροές με εισροές, που προέρχονται, κυρίως, από επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, με πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού και έχοντας αποπληρώσει το ακριβότερο τμήμα των δανείων του ΔΝΤ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισροές πόρων στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, την τελευταία διετία, ανέρχονται στα 41 δισ. ευρώ.

Όσο και το κόστος των μέτρων στήριξης της κοινωνίας την ίδια περίοδο.

Συνεπώς, η χρηματοδότηση της οικονομίας την τελευταία διετία, έγινε αποκλειστικά από πόρους που άντλησε και συγκέντρωσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αποδεικνύεται, έτσι, ότι χειριζόμαστε τα δημόσια οικονομικά με σεβασμό στις μεγάλες και πολυετείς θυσίες των πολιτών.

4ον. Η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσα και από ένα ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα, χάρη, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας και τη σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω του επιτυχημένου προγράμματος «Ηρακλής», το οποίο παρατείνουμε.

Στη διετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 28 δισ. ευρώ ή 37%.

5ον. Η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων (Ελληνικό, Περιφερειακοί Λιμένες, ΔΕΠΑ και Υπόγεια Αποθήκη Καβάλας, Μαρίνες κ.ά.), η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, καθώς και η υλοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης εταιρειών του Δημοσίου, όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ, τα ΕΛΤΑ και η ΕΛΒΟ, για την οποία η διαδικασία ολοκληρώθηκε.

6ον. Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας (π.χ. αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και της Κεφαλαιαγοράς, εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος, νέο πλαίσιο για την κρατική αρωγή από φυσικές καταστροφές, εκσυγχρονισμός του πλαισίου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ.ά.).

7ον. Η κατάρτιση ενός ώριμου και συνεκτικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, που μαζί με τους πόρους από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 θα φτάσουν τα 70 δισ. ευρώ για τα επόμενα επτά έτη. Κύριος στόχος η κάλυψη του μεγάλου κενού σε επενδύσεις, παραγωγικότητα, εθνικό προϊόν και απασχόληση.

8ον. Η ενίσχυση της αξιοπιστίας και του κύρους της ελληνικής οικονομίας, όπως πιστοποιούν η επιτυχής ολοκλήρωση 7 διαδοχικών αξιολογήσεων στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τρεις οίκους αξιολόγησης μέσα στην πανδημία και η ενεργός συμμετοχή μας στις πρωτοβουλίες για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική.

Συμπερασματικά, πετύχαμε πολλά και θέσαμε τις βάσεις για ακόμη περισσότερα.

Και αυτό αντανακλάται σε σειρά πρόδρομων δεικτών και θετικών εξελίξεων, που υποδηλώνουν ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας και απολύτως ρεαλιστικές προοπτικές υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Αποδείξαμε, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ότι σχεδιάζουμε και πράττουμε το βέλτιστο δυνατό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η στόχευσή μας, πλέον, εκτείνεται στην επόμενη ημέρα, και στην ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα, που βρίσκεται επί θύραις.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, με στόχο την επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Και θα το πράξουμε, με τόλμη και αποφασιστικότητα, όπως άλλωστε το πράξαμε κατά τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!