Μ. Συρεγγέλα Δέσμη μέτρων υπέρ των εργαζομένων, γυναικών, ανδρών, νέων, γονέων φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
8 Ιουνίου 2021
Ηχηρή «απάντηση» στις ανακριβείς αιτιάσεις και τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με το «αντεργατικό πνεύμα» του νέου εργασιακού νομοσχεδίου έδωσε με τη σημερινή της ομιλία η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στη Βουλή.
Η κα Συρεγγέλα απάντησε σε όσα αβάσιμα και με μικροπολιτικές σκοπιμότητες καταλογίζονται το τελευταίο διάστημα στην κυβέρνηση σχετικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο υπενθυμίζεται, μεταξύ άλλων, προβλέπει σειρά μέτρων στήριξης των εργαζομένων -ιδίως δε των γυναικών και των νέων- ενώ παράλληλα προστατεύει την οικογένεια μέσα από διατάξεις, όπως είναι η επέκταση του θεσμού των γονικών αδειών, η άδεια πατρότητας κα.
« Αντί να είμαστε όλοι και όλες μαζί ακόμα και μπροστά σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, όπως είναι η καταπολέμηση της παρενόχλησης και της βίας στην εργασία, σήμερα ακούσαμε κριτική από την αντιπολίτευση ακόμα και για το ότι κυρώνουμε με αυτό το νομοσχέδιο την Σύμβαση 190 της ILO. Λες και δεν αντιληφθήκατε όλο αυτό το κίνημα που συνέβη από γυναίκες, αλλά και από άνδρες θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας τους περασμένους μήνες», ανέφερε η κα Συρεγγέλα.
Και πρόσθεσε: « Αν αναρωτιέστε λοιπόν γιατί δεν φέρνουμε τη Σύμβαση 190 κάποια στιγμή μελλοντικά, σας απαντάμε πως πρώτος και κύριος λόγος είναι πως τα αιτήματα της κοινωνίας των πολιτών δεν μπορούν να περιμένουν. Υπάρχει όμως και ένας δεύτερος λόγος: ότι η κύρωση της Σύμβασης δεν έρχεται μόνη της, ως ένα κείμενο χωρίς να υπάρχει καμία εφαρμοστική πρακτική. Μαζί με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και ιδίως τις ρυθμίσεις και τα μέτρα που εφαρμόζουν τις επιταγές της σύμβασης στην πράξη δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένα ολοκληρωμένο πλέγμα προστασίας των εργαζομένων, γυναικών και ανδρών. Αν ερχόταν ξεχωριστά, θα κυρωνόταν τυπικά με έναν νόμο χωρίς ωστόσο να υπήρχαν ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων. Οι ρυθμίσεις λοιπόν θα βρίσκονταν αποσπασματικά και χωριστά σε διάφορα νομοθετήματα».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κα Συρεγγέλα εστίασε και στην ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές.
Με την ενσωμάτωση της Οδηγίας- αλλά κυρίως με την προσαρμογή της στις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας- τόνισε η κα Συρεγγέλα, θεσπίζεται μία σειρά καινοτόμων διατάξεων, όπως είναι η άδεια πατρότητας 14 εργάσιμων ημερών με αποδοχές, η γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες, ενώ η άδεια και το επίδομα προσαυξάνονται στο διπλάσιο για τους μονογονείς. Το νομοσχέδιο προωθεί ακόμη ευέλικτες μορφές εργασίας για εργαζόμενους γονείς για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούν τις οικογενειακές ανάγκες τους και για πρώτη φορά, θεσπίζεται προστασία από την απόλυση και για τον πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!