Eurostat Στοιχεία για την προσωρινή απασχόληση στην ΕΕ ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και το φύλο
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το 2020, στην ΕΕ εργάζονταν με προσωρινή απασχόληση το 20,3% των εργαζομένων που γεννήθηκαν εκτός της ΕΕ, έναντι 13,8% των εργαζομένων που γεννήθηκαν σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ και 11,8% των εργαζομένων που γεννήθηκαν στη χώρα της ΕΕ όπου απασχολούνται.
Στην Ελλάδα, με προσωρινό συμβόλαιο απασχολείται το 9% των εργαζομένων που έχουν γεννηθεί στη χώρα, έναντι 17% των εργαζομένων που έχουν γεννηθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ και 19% αυτών που έχουν γεννηθεί εκτός της ΕΕ.
Επίσης, στην ΕΕ περισσότερες γυναίκες έχουν προσωρινή απασχόληση, έναντι των ανδρών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2020.
Οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί στη χώρα όπου εργάζονται, απασχολούνται με προσωρινή σύμβαση κατά 12,8%, έναντι 10,9% για τους άνδρες.
Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων σε ό,τι αφορά την προσωρινή απασχόληση, είναι μικρότερο για τις γυναίκες που έχουν γεννηθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ ή εκτός της ΕΕ (0,5 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά).
Τα υψηλότερα ποσοστά των εργαζομένων που γεννήθηκαν εκτός της ΕΕ και απασχολούνταν με προσωρινές συμβάσεις, καταγράφονται στην Πολωνία (40,6%), στην Κύπρο (35,8%), την Ισπανία (35,1%), την Πορτογαλία (26,8%) και τη Σουηδία (25,2%).
Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Εσθονία (2,1%), την Αυστρία (6,9%), την Ουγγαρία (7,2%) και την Ιρλανδία (7,5%).
Για τα άτομα που γεννήθηκαν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό των έκτακτων υπαλλήλων στο συνολικό αριθμό εργαζομένων καταγράφηκε στην Ισπανία (27,0%), ακολουθούμενο από την Ολλανδία (19,3%) και την Ιταλία (18,3%).
Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, τα χαμηλότερα ποσοστά εργαζομένων με προσωρινή εργασία ήταν στην Ουγγαρία (4,2%), στην Ιρλανδία (6,6%), στο Λουξεμβούργο (6,8%), στην Αυστρία (7,2%), στην Κύπρο (7,3%) και στη Σλοβενία (8,4%).
Το ποσοστό των έκτακτων υπαλλήλων στο συνολικό αριθμό των εργαζομένων που γεννήθηκαν στη χώρα όπου εργάζονται, ήταν το υψηλότερο στην Ισπανία (21,8%), ακολουθούμενη από την Πολωνία (17,9%) και την Πορτογαλία (16,6%).
Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (1,1%), στη Ρουμανία (1,2%), στην Εσθονία (2,6%), στη Λετονία (2,7%) και στη Βουλγαρία (3,5%).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!