Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΤτΕ Πρόσθετη ρευστότητα 3,2 δισ.ευρώ έλαβαν οι συστημικές τράπεζες από την ΕΚΤ τον Μάρτιο 2021

Περισσότερα από 3,2 δισ. ευρώ έλαβαν οι τέσσερεις ελληνικές τράπεζες (Εθνική Πειραιώς Εurobank και Αlpha Bank) από την ΕΚΤ τον Μάρτιο στο πλαίσιο των ευνοϊκών νομισματικών μέτρων που εφαρμόζει η Φρανκφούρτη.

Ωστόσο τα κεφάλαια αυτά όπως αποδεικνύεται από τα στοχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δεν κατευθύνθηκαν στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Στο δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου το καθαρό ποσό των δανείων που έλαβαν οι επιχειρήσες ήταν μόλις 104 εκατ.ευρω, ενώ για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα η καθαρή χρηματοδότηση ήταν αρνητική κατά 243 εκατ.ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι τράπεζες εισέπραξαν περισσότερα χρεωλύσια από τα ποσά των νέων δανείων που εκταμίευσαν.

Μετά και τα αυξημένα κεφάλαια που εισέρρευσαν στα ταμεία των τραπεζών από την ΕΚΤ το Μάρτιο, η συνολική τους «έκθεση» στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα έφθασε τα 44,6 δισ. ευρώ από 41,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Φεβρουάριου.

Τα κεφάλαια αυτά, που «δανείζονται» οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, χορηγούνται με αρνητικό επιτόκιο στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση της ρευστότητας του πιστωτικού συστήματος στην ευρωζώνη που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα (το λεγόμενο TLTRO - Targeted Long Term Refinancing Operations).

Στην ουσία η ΕΚΤ επιδοτεί με επιτόκιο που φθάνει το 1% τις τράπεζες για τη ρευστότητα που τους παρέχει, προκειμένου όπως επανέλαβε και χθες η επικεφαλής της, Κρ. Λαγκαρντ, το μεγαλύτερο μέρος να διοχετευτεί στις εθνικές οικονομίες με τη μορφή δανείων.

Το «εργαλείο αυτό πρόσθετης ρευστότητας» έγινε διαθέσιμο για τις ελληνικές τράπεζες από τον Μάρτιο του 2020 όταν ελέω πανδημίας η ΕΚΤ απεφάσισε να χαλαρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που εφάρμοζε έως τότε, κάνοντας κατ΄εξαίρεση (waiver) αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση.

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είχαν σταματήσει να γίνονται αποδεκτά απο την ΕΚΤ ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματοδότησης από τον Αύγουστο του 2018, καθώς η χώρα εξήλθε των Μνημονίων χωρίς όμως να διαθέτει αξιόχρεη πιστοληπτική ικανότητα.

Μάλιστα, πρόσφατα η ΕΚΤ στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζει χαλάρωσε ακόμη περισσότερο τους όρους, αυξάνοντας στο 55% (από το 50%) το ποσοστό των κεφαλαίων που μπορεί να χορηγήσει ανά τράπεζα ως προς το σύνολο των ομολόγων που διαθέτει.

Παράλληλα, επιμήκυνε έως τον Ιούνιο του 2022 τη διάρκεια του συγκεκριμένου προγράμματος.

Όμως, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στο πρώτο δίμηνο του έτους ενισχύθηκε και από την αύξηση των καταθέσεων. Τους δύο πρώτους μήνες του έτους επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατέθεσαν στις τράπεζες περίπου άλλο 1 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, το Δημόσιο εμφανίζεται να μειώνει τις καταθέσεις του στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα δημοσιονομικά μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την πανδημία.

Έτσι, όπως προκύπτει από τη λογιστική κατάσταση της Τραπέζης της Ελλάδος, οι καταθέσεις του Δημοσίου σε αυτή μειώθηκαν το Μάρτιο κατά περίπου 3,2 δισ.ευρώ στα 23,7 δισ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα ο Προϋπολογισμος παρουσίασε ταμειακό έλλειμμα περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!