Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Οικονομικών Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα

Υπουργείο Οικονομικών

12 Απριλίου 2021

Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στη «Βραδυνή της Κυριακής»

Κύριε Υπουργέ, η νέα στήριξη στις επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν τον Απρίλιο λόγω κορονοϊού είναι αποτέλεσμα της σωστής διαχείρισης των αποθεματικών του κράτους, αλλά και εξαιτίας της ανάγκης που αντιληφθήκατε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Ωστόσο, πολλοί ρωτούν το κράτος μέχρι πότε θα έχει για να δίνει χρήματα σε μια οικονομία που δεν εισπράττει;

Πράγματι, επί 14 μήνες, το Κράτος λειτουργεί με μειωμένα έσοδα και αυξημένες δαπάνες.

Παρόλα αυτά, παραμένει «άγρυπνος φρουρός», στηρίζοντας, στον βέλτιστο δυνατό βαθμό, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Δρα έγκαιρα, μεθοδικά και στοχευμένα, ενισχύοντας και επεκτείνοντας, ανάλογα με τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, το «δίχτυ προστασίας» της κοινωνίας και της οικονομίας.

Σε αυτή την πρωτοφανή συνθήκη, το ταμείο του Κράτους αντέχει. Και τούτο διότι έχουμε κάνει ορθολογική και συνετή χρήση των ταμειακών διαθεσίμων. Παράλληλα, καλύπτουμε τις εκροές με συστηματική και φθηνή χρηματοδότηση της οικονομίας από τις διεθνείς αγορές, από τις οποίες έχουμε συνολικά αντλήσει 22 δισ. ευρώ από την αρχή της θητείας μας.

Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία, για όσο χρειαστεί.
 
Υπάρχουν χρήματα, εάν χρειαστεί η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων σε ένα ενδεχόμενο 4ου κύματος κορονοϊού; Έχετε κάνει ως αρμόδιος υπουργός ανάλογη πρόβλεψη;

Μετά από πολλούς μήνες σκληρής μάχης με την πανδημία και τις επιπτώσεις της, την κοινωνία όρθια, τις επιχειρήσεις ζωντανές και τα ταμειακά διαθέσιμα σε ασφαλή επίπεδα, δικαιούμαι να υποστηρίξω ότι, ως Υπουργείο Οικονομικών, αντιμετωπίσαμε υπεύθυνα και διορατικά αυτή την έκτακτη, ακραία και παρατεταμένη συνθήκη αβεβαιότητας. 

Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε, ακόμη και στο δυσμενέστερο σενάριο.
 
Μετά την 7η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, θα υπάρξει και 8η;

Η δυναμική της οικονομίας ακολουθεί, υποχρεωτικά, τη δυναμική της πανδημίας. 

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο υγειονομικό πεδίο, ακόμα και τον μήνα Απρίλιο. 

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποδείξει, έμπρακτα, ότι βρίσκεται στο πλευρό πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, στο μέτρο του εφικτού, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. 
 
Εξετάζετε τα κεφάλαια επανεκκίνησης να μην απευθύνονται μόνο στις επιχειρήσεις εστίασης, αλλά να πριμοδοτήσουν και άλλους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται;

Ανάλογα με τις εξελίξεις και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ, αναζητούμε διαρκώς νέους πόρους για στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης σε διευρυμένο φάσμα επιχειρήσεων. 

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού, το εργαλείο επιδότησης μέρους των παγίων δαπανών και το Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» για τις επιχειρήσεις. 
 
Πότε προβλέπετε το πρώτο έργο του Ταμείου Ανάκαμψης και πότε εκτιμάτε ότι θα έχει ολοκληρωθεί;

Το πρώτο έργο υλοποιείται ήδη, από τα πρώτα μάλιστα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφέρομαι στο Πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» – ύψους 112 εκατ. ευρώ – που κατήρτισε η Κυβέρνηση για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop κ.λπ.) από μαθητές και φοιτητές.

Το συγκεκριμένο έργο, όπως και ορισμένα άλλα που έχουν ισχυρή πιθανότητα να υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου, ξεκινούν πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με ένταξή τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Αμέσως μετά την τελική έγκριση του Σχεδίου, η χώρα μας θα λάβει, σε πρώτη φάση, προκαταβολή ύψους 4 δισ. ευρώ, από την οποία θα καλυφθούν και οι πόροι έργων, όπως το συγκεκριμένο.
 
Η Αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δίνετε ψίχουλα στους πληγέντες του κορονοϊού. Και με την αφορμή, ποια είναι η μέριμνά σας για στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού την επόμενη μέρα της πανδημίας;

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα συνολικού ύψους 38 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2021. Μέτρα τα οποία αφορούν αποκλειστικά τους πληγέντες από την πανδημία. Το ύψος και το εύρος αυτών μιλά από μόνο του. Συνεπώς, είναι προφανές ότι οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης είναι παντελώς αβάσιμες.

Όσον αφορά στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η Κυβέρνηση έχει ενισχύσει το πλέγμα μέτρων κοινωνικής πολιτικής, αυξάνοντας κατά 600 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό για τα καταβαλλόμενα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ, χορηγώντας – εμπροσθοβαρώς – διευρυμένο επίδομα θέρμανσης προκειμένου να διευκολυνθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, υλοποιώντας το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης δανείου για ενήμερα και μη νοικοκυριά που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία, επεκτείνοντας επιδόματα ανεργίας, στηρίζοντας τους μακροχρόνια ανέργους στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, εισαγάγαμε στο τέλος Νοεμβρίου, για πρώτη φορά, νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι άστεγοι και οι γυναίκες θύματα βίας, που φιλοξενούνται σε ξενώνες, να λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ υλοποιούμε το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», που διασφαλίζει την ένταξη και επανένταξη αστέγων στην κοινωνική και οικονομική ζωή, εξασφαλίζοντάς τους σπίτι, οικοσκευή, τα έξοδα των λογαριασμών τους για δύο χρόνια και επιδοτούμενη θέση εργασίας και ψυχοκοινωνική στήριξη.
 
Σίγουρα δεν περιμένατε να ασκήσετε την πολιτική που θα θέλατε κάτω από τέτοιες πρωτόγνωρες συνθήκες. Το μείγμα της οικονομικής πολιτικής θα ήταν διαφορετικό αν δεν υπήρχε η πανδημία, με βάση και τα όσα είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προεκλογικά. Σήμερα που όλα αυτά έχουν αλλάξει και δεν υπάρχει καμία σταθερά, χρειάζεται να γίνει restart και από την αρχή να ξετυλίξετε την πολιτική σας με νέα αναβαθμισμένη εντολή του ελληνικού λαού;
 

Η Κυβέρνηση, μέχρι την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, υλοποιούσε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, μειώνοντας κατά μόνιμο τρόπο φορολογικούς συντελεστές (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.) και προωθώντας αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αρχικός μας σχεδιασμός δεν εκτροχιάστηκε. Μεταβλήθηκαν απλώς, όπως είναι φυσικό, οι προτεραιότητες, για να στηρίξουμε την κοινωνία.

Μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης, με μεγαλύτερη ένταση, θα εξαντλήσουμε τον όποιο δημοσιονομικό χώρο, ώστε, μέχρι τη λήξη της καθορισμένης κυβερνητικής θητείας, να υλοποιήσουμε και τις υπόλοιπες δεσμεύσεις μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!