Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Ρουμανία Πολλοί ηλικιωμένοι που κατοικούν στην ύπαιθρο δεν έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν κατά προτεραιότητα για τον εμβολιασμό τους

Η 81χρονη Μαρία Κοάντα, η οποία αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα, θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου με τους πολίτες που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στη Ρουμανία.

Ωστόσο ακόμη αναμένει να της χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου στο μικρό νότιο χωριό Μπουγιορένι, τρεις μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα.

Η ηλικιωμένη δεν γνωρίζει πώς να εγγραφεί στον κατάλογο διαδικτυακά και λέει ότι ο γιατρός της δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί της για να την βοηθήσει.

Η Κοάντα ανήκει και εκείνη σε μια ομάδα ευάλωτων πολιτών που, σύμφωνα με αξιωματούχους, κινδυνεύουν άθελά τους να αγνοηθούν καθώς η χώρα εντατικοποιεί τους εμβολιασμούς.

"Αν φέρουν το εμβόλιο, το θέλω", είπε η Κοάντα κάνοντας δουλειές στον κήπο της και κρεμώντας την μπουγάδα της για να στεγνώσει στον ήλιο.

Τα εμβόλια υπάρχουν, λένε αξιωματούχοι. Αλλά πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν τις ικανότητες ή την πληροφόρηση για να εγγραφούν και η Ρουμανία έχει ελλείψεις σε γιατρούς που θα εγγράψουν εκείνοι τους ασθενείς τους, ειδικά στην επαρχία.

"Οι χρόνια πάσχοντες και οι ηλικιωμένοι που δεν θέλουν να ταλαιπωρούν τα παιδιά τους ή τους οικογενειακούς γιατρούς τους για να τους εγγράψουν στους εμβολιαστικούς καταλόγους είναι χαμένοι στην έρημο. Έχουν το μπουκάλι με το νερό χωρίς να μπορούν να ξεβιδώσουν το καπάκι", σχολιάζει ένας ειδικός δημόσιας πολιτικής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το ρουμανικό κράτος αφιερώνει τις μικρότερες δαπάνες στην υγεία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, προκύπτει από στοιχεία της Eurostat.

Ένας στους τέσσερις Ρουμάνους δεν έχει επαρκή πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα η Ρουμανία να έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στο μπλοκ από ιάσιμες ασθένειες, σύμφωνα με στοιχεία.

Οι αρχές έχουν αναγνωρίσει ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα αλλά έχουν δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν αρκετά εμβόλια για όλους.

"Σαφώς υπάρχουν διαφορές μεταξύ των αστικών και των αγροτικών περιοχών...Θα υπάρχουν περιοχές όπου θα πρέπει να κάνουμε επιπλέον ενέργειες", δήλωσε στο Ρόιτερς ο υφυπουργός Υγείας Αντρέι Μπατσίου.

Από τον Απρίλιο, είπε ο ίδιος, οι αρχές θα επιτρέπουν στους γενικούς γιατρούς να εμβολιάζουν τους ασθενείς τους στις τοπικές κλινικές και θα στείλουν επίσης κινητές μονάδες στα απομακρυσμένα χωριά.

Αλλά για την ώρα, στην ύπαιθρο, κάποιοι άνθρωποι ακόμη περιμένουν.

"Στις αγροτικές περιοχές οι κάτοικοι δεν έχουν τα μέσα για να ταξιδέψουν", είπε ο δρ. Σορίν Πόπα, ο οποίος εμβολιάζει ασθενείς με το εμβόλιο της AstraZeneca σε ένα νέο εμβολιαστικό κέντρο στο χωριό Μποτοροάγκα.

Ο ίδιος είπε ότι οι περισσότεροι από τους 900 ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής εκεί είναι ηλικιωμένοι από τα γειτονικά χωριά.

Η μεγάλη πλειονότητά τους ταξίδεψαν 75 χιλιόμετρα για να φθάσουν εκεί από την πρωτεύουσα.

Κάποιοι ήταν σχετικά νέοι--η κυβέρνηση διέθεσε εμβόλια στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τον Μάρτιο.

Κάποιοι πολίτες λένε ότι εγγράφηκαν επιτυχώς διαδικτυακά και προτίμησαν να ταξιδέψουν στην ύπαιθρο για να παρακάμψουν τις μεγάλες ουρές της πόλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!