Θετικά τα νέα μέτρα, εκτιμά η επιμελητηριακή κοινότητα, αλλά ζητά συντονισμένη δράση για το κούρεμα των χρεών και επαναφορά στην κανονικότητα
Θετικά χαρακτηρίζει η επιμελητηριακή κοινότητα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτει όμως ότι δεν αρκούν.
Η επιμελητηριακή κοινότητα ζητάει συντονισμένη δράση για το κούρεμα των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας, και καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της σε ό,τι αφορά το πότε και το πώς θα επαναλειτουργήσει η αγορά, ώστε να επέλθει και πάλι η ομαλότητα.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε:
«Η επέκταση και η ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στην οικονομία και την αγορά η πανδημία του κορονοϊού, χωρίς καμία αμφιβολία θα προσφέρει σημαντικές ανάσες σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Ο επιχειρηματικός κόσμος ανέμενε, άλλωστε, και νέα επιστρεπτέα προκαταβολή και βελτίωση των όρων των πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών, ώστε ένα ποσό από αυτές να καταστεί μη επιστρεπτέες και βεβαίως ανέμενε το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» να περιλαμβάνει και τις επιχειρήσεις.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν αυτά τα μέτρα μπορούν να δώσουν οριστικές λύσεις στην καταρρέουσα οικονομία και αγορά. Ως επιμελητηριακή κοινότητα δε θα σταματήσουμε να τονίζουμε ότι, πέρα αυτών των θετικών μέτρων, θα πρέπει να υπάρξει και μια συντονισμένη δράση για το κούρεμα των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας, ενώ καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της σε ότι αφορά το πότε και το πώς θα επαναλειτουργήσει η αγορά, ώστε να επέλθει και πάλι η ομαλότητα.
Σε κάθε περίπτωση, δεν παραγνωρίζουμε ότι πρώτιστη προτεραιότητα πρέπει να είναι η δημόσια υγεία αλλά παράλληλα θα πρέπει να υπάρξουν και νέες πολιτικές για να διασωθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους».
Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Θετικά τα μέτρα αλλά δεν αρκούν»
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εκτιμά ότι τα μέτρα είναι θετικά αλλά δεν αρκούν. Συγκεκριμένα δηλώνει: «Κάθε μέτρο στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Οπότε και αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τα αξιολογούμε ως θετικά. Το ερώτημα είναι όμως αν αρκούν για να βοηθήσουν επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Εκτιμώ λοιπόν ότι δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η οικονομική ύφεση που έφερε η πανδημία. Και πρέπει να σημειώσω ότι κάποια τα γνωρίζαμε ήδη, όπως την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, ή την επέκταση επιδότησης ενοικίου για τον Μάρτιο.
Το ζητούμενο, σε μία εποχή που οι κλάδοι του λιανεμπορίου και της εστίασης παραμένουν κλειστοί, είναι να ληφθούν τέτοια μέτρα που θα δώσουν προοπτική βιωσιμότητας στις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις τους και «ανάσα» σε όλες όσες υπολειτουργούν. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα δεδομένα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών χάθηκε και ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης περιόδου και αυτός των χειμερινών εκπτώσεων. Μιλάμε δηλαδή για απώλεια από την αγορά, ποσού που προσεγγίζει συνολικά τα 7 δισ. ευρώ. Είναι τεράστιο το νούμερο και δείχνει ξεκάθαρα και το μέγεθος του προβλήματος. Οπωσδήποτε είναι χρήσιμη η μετάθεση πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όμως κάποια στιγμή θα πρέπει ο λογαριασμός των συσσωρευμένων οφειλών να πληρωθεί. Και δεν ξέρω πόσο θα είναι εφικτό κάτι τέτοιο, από την στιγμή που η επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται να καθυστερεί κι άλλο.
Μοναδική ρεαλιστική λύση μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργείται, είναι το «κούρεμα» οφειλών σε συνδυασμό με ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή του υπολοίπου και θεωρώ ότι έφτασε η στιγμή να το εξετάσει πολύ σοβαρά η κυβέρνηση. Και βέβαια να δώσει επιτέλους το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση -με τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων- της οικονομικής δραστηριότητας. Όσο καθυστερούμε, τόσο σε μεγαλύτερο τέλμα βυθιζόμαστε επιχειρήσεις και επαγγελματίες και μαζί με εμάς η οικονομία. Και ενισχύεται ο φόβος ότι μετά την πανδημία η εκτίμηση μας για περίπου 200.000 «λουκέτα» θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
Δήλωση προέδρου ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ Βασίλη Κορκίδη
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης σημείωσε ότι η νέα δέσμη μέτρων αποτελεί «ανάσα ζωής» για την επιχειρηματική κοινότητα και διατηρεί ζέουσες τις ελπίδες της για σταδιακή έξοδο από την κρίση.
Συγκεκριμένα ο κ. Κορκίδης δήλωσε:
«Οι σημερινές εξαγγελίες της νέας δέσμης μέτρων δια στόματος πρωθυπουργού αποτελούν μία ακόμη "ανάσα ζωής" για χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους που βρίσκονται μαζικά στην εντατική. Η ελληνική οικονομία άντεξε και με τη σειρά της ανταποδίδει την αντοχή της, στη πραγματική οικονομία που τη στήριξε, αλλά συνεχίζει να κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Η νέα δέσμη μέτρων αφ ενός αποδεικνύει τα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και αφ ετέρου διατηρεί ζέουσες τις ελπίδες του επιχειρηματικού κόσμου για σταδιακή έξοδο από την κρίση. Με τα επιπλέον 2,5 δις ευρώ, που ανεβάζουν το συνολικό ποσό των μέτρων κατά της πανδημίας σε 35,6 δις ευρώ, κατανοούμε πλήρως πως το κονδύλι των μέτρων στήριξης είναι πράγματι μεγάλο για το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, αλλά μικρό για το μέγεθος του λογαριασμού απωλειών επιχειρήσεων και εργαζομένων. Παραταύτα, με την έγκαιρη και χρηστή λήψη μέτρων στήριξης από το οικονομικό επιτελείο, οι άνθρωποι της αγοράς θα μπορέσουν να συνεχίσουν τον αγώνα επιβίωσης, χωρίς να έχουν να αντιμετωπίσουν άμεσα το κύμα των υποχρεώσεων που έχει "φουσκώσει", ελέω πανδημίας και των ιδιόμορφων καταστάσεων που έχει δημιουργήσει. Ευελπιστούμε, πως η νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και όσες ακολουθήσουν στο μέλλον, θα αποτρέψουν το κύμα να εξελιχθεί σε "τσουνάμι" και πως τελικά θα δράσουν αποτελεσματικά στην οικονομία, όπως οι δόσεις του εμβολίου στη πανδημία.»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!