Θεσσαλονίκη Λιγότερες κατά 30,4% οι διαγραφές στο μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου το 2020
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Λιγότερες κατά 30,4% καταγράφηκαν το 2020 οι διαγραφές επιχειρήσεων στο μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Έτσι από 509 το 2019 μειώθηκαν σε 354 φέτος, ενώ την ίδια στιγμή αύξηση 6,3% παρουσίασαν οι εγγραφές και διαμορφώθηκαν σε 554, από 521 πέρυσι.
Το ΒΕΘ σπεύδει, ωστόσο, να επισημάνει ότι τα στοιχεία αυτά δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού εκτιμώντας ότι πολλοί επιχειρηματίες δεν προέβησαν σε διαγραφή της επιχείρησής τους, λόγω των μέτρων ανακούφισης που εφάρμοσε η κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα των απωλειών στο επιχειρείν από τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με το ΒΕΘ, τη μερίδα του λέοντος αναφορικά με τις εγγραφές, αλλά και τις διαγραφές κατέχουν οι ατομικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, 350 ατομικές επιχειρήσεις προχώρησαν σε εγγραφή φέτος, ενώ 280 διαγράφηκαν, με τα αντίστοιχα περσινά νούμερα να διαμορφώνονται σε 329 και 399 αντίστοιχα. Σε 87 ανήλθαν οι εγγραφές Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών και σε τρεις οι διαγραφές, με τα αντίστοιχα περσινά νούμερα να ανέρχονται σε 79 και τρεις.
Την ανάγκη λήψης «γενναίων» μέτρων για τη στήριξη του επιχειρείν και το 2021, προκειμένου να «νοιώσουν ασφαλείς οι επιχειρηματίες», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης, σημειώνοντας ότι «ναι μεν η έναρξη των εμβολιασμών για προστασία από την Covid-19 είναι ελπιδοφόρο μήνυμα, ωστόσο το επιχειρείν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καπνοπώλης σημειώνει ότι η αναβολή των υποχρεώσεων για το επιχειρείν συνιστά μεν ανακούφιση, «ωστόσο δεν ισοδυναμεί με διαγραφή, απλώς μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον» γι’ αυτό και θα πρέπει, όπως τονίζει, «να υπάρξει η λεγόμενη συγχώρεση χρέους (debt forgiveness) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις πληγείσες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις να διαγράψουν χρέη προς το δημόσιο». Στο πλαίσιο αυτό επαναφέρει-μεταξύ άλλων- και την αναγκαιότητα της ύπαρξης των 120 δόσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!