Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Δ1α/ΓΠ.οικ. 82295/2020 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.80191/ 12.12.2020 κοινής υπουργικής απόφασης «Επιβολή των μέτρων του προσωρινού περιορισμού των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων της χώρας, της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών, πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν και του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου και προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται από την αλλοδαπή, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 5487)

Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 82295

ΦΕΚ B’ 5591/20.12.2020

Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.80191/ 12.12.2020 κοινής υπουργικής απόφασης «Επιβολή των μέτρων του προσωρινού περιορισμού των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων της χώρας, της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών, πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν και του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου και προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται από την αλλοδαπή, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 5487).

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α. Του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (Α’ 42), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), και συγκεκριμένα των περ. β), γ), δ) και ιδίως ε) της παρ. 2 και των περ. α), β) και γ) της παρ. 4 αυτού,

β. του π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α’ 148),

γ. του π.δ. 123/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» (Α’ 151) και

δ. του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121).

2. Την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.80191/12.12.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Επιβολή των μέτρων του προσωρινού περιορισμού των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων της χώρας, της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών, πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν και του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου και προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται από την αλλοδαπή, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού COVID-19» (Β’ 5487), όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.81697/17.12.2020 (Β’ 5578) κοινή υπουργική απόφαση και, όπως εκάστοτε ισχύει.

3. Τη συνδρομή εξαιρετικών επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, ενόψει των επιδημιολογικών δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που καθιστούν αναγκαία την επιβολή του μέτρου του κατ’ οίκον προσωρινού περιορισμού για επτά (7) ημέρες από την άφιξή τους των προσώπων που εισέρχονται στην Επικράτεια από τη χώρα αυτή, προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

4. Την από 20.12.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

5. Την υπό στοιχεία Β1, Β2/οικ.82294/20.12.2020 βεβαίωση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία η έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο μόνο

Στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.80191/12.12.2020 κοινή υπουργική απόφαση «Επιβολή των μέτρων του προσωρινού περιορισμού των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων της χώρας, της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών, πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν και του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου και προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται από την αλλοδαπή, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 5487) επέρχονται οι εξής αλλαγές:

1. Στο άρθρο τρίτο προστίθεται παρ. 3 και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο τρίτο

Προσωρινός περιορισμός των αεροπορικών συνδέσεων της χώρας

1. Τον προσωρινό περιορισμό των αεροπορικών συνδέσεων από το εξωτερικό, οι οποίες επιτρέπονται προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο για τα πρόσωπα τα οποία πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α) Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος

αα) εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα,

αβ) από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) Φέρουν βεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων. Οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται στον έλεγχο της εν λόγω βεβαίωσης πριν από την επιβίβαση του ταξιδιώτη και, ελλείψει αυτής, απαγορεύουν την επιβίβαση. Σε περίπτωση δε παραβίασης της υποχρέωσης αυτής, φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδά τους.

γ) Φέρουν συμπληρωμένη την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr, με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα την προηγούμενη ημέρα από την άφιξή τους στη χώρα, σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις του άρθρου έβδομου.

2. Οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας που ταξιδεύουν αεροπορικώς προς χώρες του εξωτερικού υποχρεούνται να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form) στη διαδικτυακή πύλη http://travel.gov. gr με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα πριν την αναχώρησή τους από τη χώρα και να επιδεικνύουν στο συνοριακό σημείο ελέγχου την απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον ταξιδιώτη από το σύστημα.

3. Ειδικώς τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο από την 21η Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06:00 έως και την 28η Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 05:59 υπόκεινται σε προσωρινό περιορισμό κατ’οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα της παρ. 1 του άρθρου έβδομου για επτά (7) ημέρες από την άφιξή τους, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην Επικράτεια. Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου έβδομου εφαρμόζονται αναλόγως».

2. Στο άρθρο όγδοο τροποποιείται η παρ. 3 και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο όγδοο

Ισχύς - Ειδικές και καταργούμενες διατάξεις

1. Η παρούσα δεν εμποδίζει την εκπόνηση και εφαρμογή προγράμματος επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών.

2. Η παρούσα αντικαθιστά από την έναρξη ισχύος της την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.76631/29.11.2020 (Β’ 5256) κοινή υπουργική απόφαση.

3. Οι διατάξεις της παρούσας ισχύουν για το χρονικό διάστημα από την 15η Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 00.01 έως και την 7η Ιανουαρίου 2021, με την επιφύλαξη της παρ. 5 του άρθρου έβδομου και της παρ. 3 του άρθρου τρίτου».

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2020

Οι Υπουργοί

Υγείας
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Υποδομών και Μεταφορών
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!