Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο Ενεργειακές επενδύσεις σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο
Οι ενεργειακές επενδύσεις που συμβάλλουν στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και στην τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά παρουσιάστηκαν απόψε στο συνέδριο Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις, οι νέες υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου αλλά και η επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε νησιά του Αιγαίου και την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με τη Στερεά Ελλάδα μέσω των Δωδεκανήσων.
Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Αριστοφάνης Στεφάτος επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει αποδεδειγμένα σύστημα υδρογονανθράκων το οποίο δεν έχει διερευνηθεί ενώ επεσήμανε ότι στόχος της ΕΔΕΥ είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων στον τομέα της έρευνας. Σημείωσε δε ότι η χώρα μας εκτός από ενεργειακό κόμβο αποτελεί στρατηγική περιοχή για επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.
Ο αντιπρόεδρος της Eunice Energy Group Γιώργος Πεχλιβάνογλου παρουσιάζοντας το έργο στο Αιγαίο έκανε λόγο για εμβληματικό έργο που αποτελεί ήδη μέρος του πλάνου ανάπτυξης του ΕNTSO-e (ευρωπαϊκός οργανισμός Διαχειριστών Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) και με την υποστήριξη τόσο των ευρωπαϊκών αρχών όσο και της Ελληνικής κυβέρνησης οδεύει προς την ολοκληρωτική ένταξή του στα Ευρωπαϊκά Projects of Common Interest (PCI) το 2021.
«Το έργο αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με τη Στερεά Ελλάδα μέσω των Δωδεκανήσων (SAI) δημιουργεί πολλαπλά οφέλη, τόσο στο κομμάτι της ενεργειακής σταθερότητας και της διείσδυσης των ΑΠΕ όσο και σε ότι αφορά την εμπορική και οικονομική αξιοποίηση ακριτικών νησιωτικών περιοχών.
Η δημιουργία υποδομών μόνιμης διαμονής προσωπικού σε μία πληθώρα νησιών και νησίδων της περιοχής για λόγους λειτουργίας και συντήρησης των έργων καθώς και των σχετικών λιμενικών έργων και τηλεπικοινωνιακών διασυνδέσεων είναι σε θέση να δώσουν νέα πνοή στις περιοχές αυτές», τόνισε.
Αναφέρθηκε επίσης στη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες που αναπτύσσει ο όμιλος στη Δυτική Μακεδονία, κόστους 300 εκατ. ευρώ που θα επιτρέψει - όπως είπε - στην Ελλάδα να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή όσον αφορά στο κομμάτι της σταθεροποίησης του δικτύου και της παροχής υπηρεσιών τόσο στον ελληνικό χώρο όσο και στους διασυνοριακούς διαχειριστές δικτύου.
Ο Φερνάντο Καλλιγάς, στέλεχος του ΔΕΣΦΑ σημείωσε πως οι μέτοχοι του Διαχειριστή επενδύουν σε έργα που αναδεικνύουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Ανέφερε ότι επίκειται το market test για την διασύνδεση με τη Β. Μακεδονία ενώ με τα έργα για τη μεταφορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μικρής κλίμακας καθίσταται δυνατή η τροφοδοσία περιοχών που είναι απομακρυσμένες από το δίκτυο αγωγών.
Ο διευθυντής του πρότζεκτ κατασκευής του πλωτού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, Κώστας Σιφναίος ανέφερε ότι το έργο θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα και τις χώρες της περιοχής (βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, περισσότερες επιλογές προμήθειας κ.α.) ενώ έχει συνέργειες με όλα τα έργα διεθνών διασυνδέσεων που αναπτύσσονται, καθώς και με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!