UNCTAD Με αργούς ρυθμούς ανακάμπτει το παγκόσμιο εμπόριο, αβέβαιες οι προοπτικές
Η αξία του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται να μειωθεί κατά 7-9% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παρά τις ενδείξεις για εύθραυστη ανάκαμψη από διάφορες χώρες με επικεφαλής την Κίνα το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με έκθεση υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Καμία περιοχή δεν γλίτωσε από τη βουτιά κατά 19% --σύμφωνα με εκτιμήσεις-- σε ετήσια βάση του παγκόσμιου εμπορίου το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η πανδημία της COVID-19 προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις οικονομίες, όπως ανέφερε η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).
Το παγκόσμιο εμπόριο ανέκαμψε κάπως το τρίτο τρίμηνο, όταν εκτιμήθηκε ότι ήταν κατά 4,5% μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως ανέφερε η υπηρεσία στην τελευταία της έκθεση.
«Το εμπόριο εξοπλισμού γραφείου για κατ’ οίκον εργασία και ιατρικών εφοδίων αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο ενώ αποδυναμώθηκε περαιτέρω στους κλάδους αυτοκινητοβιομηχανίας και ενέργειας», ανέφερε η UNCTAD. Σημαντική ήταν και η αύξηση στον κλάδο υφασμάτων.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική πρόβλεψη της υπηρεσίας, η αύξηση σε ετήσια βάση για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 θα είναι κατά 3% χαμηλότερη, αλλά η UNCTAD ανέφερε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν αβεβαιότητες για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία.
Εάν αναζωπυρωθεί η πανδημία τους επόμενους μήνες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του περιβάλλοντος για τους φορείς χάραξης πολιτικής και σε απότομη αύξηση των εμπορικών περιοριστικών πολιτικών, ανέφερε η υπηρεσία.
Οι εξαγωγές της Κίνας ανέκαμψαν ισχυρά το τρίτο τρίμηνο αφού μειώθηκαν τους πρώτους μήνες της πανδημίας και έχουν καταγράψει σε ετήσια βάση ρυθμούς ανάπτυξης σχεδόν 10%, ανέφερε η UNCTAD.
«Συνολικά, το επίπεδο των κινεζικών εξαγωγών για τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 ήταν συγκρίσιμο με αυτό του 2019 για την ίδια περίοδο», σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία.
Η ζήτηση στην Κίνα για εισαγόμενα προϊόντα ανέκαμψε ύστερα από τη μείωση που σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες οικονομίες, ανέφερε η UNCTAD.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!