ΒΕΑ Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν τολμά να καινοτομήσει
Την κριτική και τις προτάσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, κατέθεσε και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Παύλος Ραβάνης.
Όπως είπε ο πρόεδρος, θέση του ΒΕΑ είναι, ότι «το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, δεν τολμά να καινοτομήσει, αφού εμμένει στο προηγούμενο καθεστώς, το οποίο αποδεδειγμένα έχει παρουσιάσει πολλές δυσλειτουργίες, είναι εξαιρετικά χρονοβόρο, δεν έχει ωφελήσει ούτε τους πιστωτές, ούτε τους οφειλέτες και δεν έχει επιτελέσει το σκοπό του για την ώθηση της οικονομίας.
Η πολυδιαφημισμένη αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα, δεν απαγκιστρώνεται από τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες.
Η δε παραπομπή μέρους των αιτήσεων προς πτώχευση σε Ειρηνοδικεία, κάθε άλλο, παρά εγγυάται την ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων».
Στην τοποθέτησή του, ο Π. Ραβάνης τόνισε, ότι δεν αξιοποιούνται υπάρχοντες φορείς και θεσμοί για την επιτάχυνση της διαδικασίας της έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να λαμβάνονται μέτρα από τον επιχειρηματία, πριν να περιέλθει στο καθεστώς παύσης πληρωμών.
Στην ουσία, αυτός ο νόμος, όπως είπε, δεν θεσμοθετεί την έγκαιρη προειδοποίηση.
Η ενδεδειγμένη λύση, σύμφωνα με το επιμελητήριο, θα ήταν να καταστεί υποχρεωτικό το ψηφιακό προειδοποιητικό μήνυμα, που προβλέπει το άρθρο 2 του σ/ν, σε όλες τις περιπτώσεις, όχι κατ' απαίτηση του επιχειρηματία, γιατί κάτι τέτοιο θα αποκλείσει τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών ΜμΕ που για λόγους άγνοιας, φόβου, ή έλλειψης εμπιστοσύνης, μέσα στον κλοιό της οικονομικής δυσπραγίας τους, δεν θα το κάνουν.
Η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Ραβάνης, είναι η σύσταση ενός Δημόσιου Οργανισμού -ή εναλλακτικά η αξιοποίηση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) - που θα ασχολείται συστηματικά και θα συνεργάζεται με τους διαχειριστές αφερεγγυότητας σε όλα τα επίπεδα, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών της πτώχευσης.
Τέλος, υπογράμμισε ότι πολύτιμη θα ήταν η αξιοποίηση των επιμελητηρίων, τα οποία έχοντας άμεση εικόνα των προβλημάτων των μελών τους, μπορούν να συμβάλλουν, κυρίως στο στάδιο της έγκαιρης προειδοποίησης, με την αξιοποίηση των στοιχείων που διαθέτουν από το Γ.Ε.ΜΗ καθώς και η αξιοποίηση του θεσμού της Διαμεσολάβησης για την εξωδικαστική επίλυση-συμφωνία κατά το προπτωχευτικό στάδιο.
«Το παρόν νομοσχέδιο, δεν φαίνεται να παρέχει ουσιαστική ευκαιρία σύντομης απαλλαγής των μη δόλιων οφειλετών, ώστε να είναι σε θέση να εκκινήσουν εκ νέου την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Κάθε πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να εισακουστεί, γιατί η ευκαιρία που δίνεται στην Πολιτεία για την ουσιαστική αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου, είναι μοναδική και έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη χρονικά στιγμή για την Εθνική Οικονομία και το κοινωνικό σύνολο», κατέληξε ο πρόεδρος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!