Μεταναστευτικό, τουρκικές προκλήσεις, πανδημία και κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της συζήτησης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών Α.Τζιτζικώστα
EPA/JULIEN WARNAND
Αναγκαία χαρακτήρισε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας στην ομιλία του στην δεύτερη μέρα της συνόδου της Ολομέλειας του οργάνου, στις Βρυξέλλες. Απευθυνόμενος στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία ήταν- διαδικτυακά- η κεντρική ομιλήτρια στη σύνοδο, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των προκλήσεων από μέρους της Τουρκίας από χθες και πρόσθεσε: «Για να διατηρήσουμε τα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των χωρών της ΕΕ ανοιχτά, χρειαζόμαστε ισχυρά εξωτερικά σύνορα. Η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί την εδαφική κυριαρχία της. Τα σύνορα των κρατών μελών είναι και σύνορα της ΕΕ. Οι πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν εκ νέου χτες είναι απαράδεκτες. Με αυτή την κατάσταση και την τουρκική προκλητικότητα, είναι αναγκαίο να προβλεφθούν άμεσα κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία. Χαιρετίζω τη σαφή θέση της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ επί του θέματος».
Πριν την έναρξη της συνόδου, η κ. Μέρκελ και ο κ. Τζιτζικώστας είχαν διμερή συνάντηση, στην οποία συζήτησαν για μια σειρά από θέματα, όπως το μεταναστευτικό, τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και τη συνεργασία της Γερμανικής Προεδρίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.
Κατά την ομιλία του στη σύνοδο της Επιτροπής των Περιφερειών, ο κ. Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που έχει δείξει η Γερμανία στους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και πρόσθεσε ότι «Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας και συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάκαμψη της Ευρώπης».
“Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού, να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους πολίτες, να προστατεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική οικονομία και τις θέσεις εργασίας. Όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλουμε όμως, οι διαθέσιμοι πόροι δεν αρκούν για να παρέχουμε τις υπηρεσίες που επιθυμούμε στους συμπολίτες μας, με τους προϋπολογισμούς Περιφερειών και Δήμων να έχουν μειωθεί δραματικά σε ποσοστό έως και 91%», σημείωσε.
Αναφερόμενος στη γερμανική προεδρία της ΕΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών υπογράμμισε ότι αυτή έρχεται σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς υπάρχει ανάγκη για ένα νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και είμαστε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Στο επίκεντρο βρίσκεται, πρόσθεσε, και το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση. “Η αλληλεγγύη, και ο επιμερισμός της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών είναι τα κλειδιά για την επιτυχή διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, που είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις χώρες της πρώτης γραμμής, που υποδέχονται τους μετανάστες μόνες στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης”, τόνισε.
Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε πως είναι κρίσιμη η πιο στενή συνεργασία μεταξύ όλων των επιπέδων διακυβέρνησης της ΕΕ, εξηγώντας τον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων, που είναι, όπως είπε «τα δημοκρατικά θεμέλια της ΕΕ και το δίχτυ ασφαλείας της, βοηθώντας την Ευρώπη να έρθει πιο κοντά τους πολίτες της".
Επισήμανε ότι σε κάθε δήμο και περιφέρεια της Ευρώπης θα γίνουν “τοπικοί διάλογοι” για τα θέματα της ΕΕ και αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων συνοχής.
Η Καγκελάριος Μέρκελ τόνισε από την πλευρά της ότι “η γερμανική προεδρία έχει να αντιμετωπίσει στο εξάμηνό της την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που διαμόρφωσε η πανδημία του κορονοϊού”. Εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι πρέπει να προσέξουμε για να μη χαλάσουμε όσα φτιάξαμε τους προηγούμενους μήνες και να μην υποχρεωθούμε σε νέο lockdown.
Ευχαρίστησε τους Περιφερειάρχες και Δημάρχους της ΕΕ “για τη σπουδαία συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη”. “Η ΕΕ έχει δημιουργήσει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την κρίση σε κάθε περιοχή. Σε μια τόσο μεγάλη κρίση απαιτούνται έκτακτα μέτρα. Εργαζόμαστε εντατικά, προκειμένου να διασφαλίσουμε τους απαιτούμενους πόρους και τα μέσα για να πετύχουμε το στόχο της αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της και να ανακάμψουμε”, ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, η κ. Μέρκελ είπε ότι η γερμανική προεδρία θεωρεί πως πρέπει να βελτιώσουμε την ανθρωπιστική προσέγγιση της μεταναστευτικής κρίσης. “Η πρόταση της Κομισιόν για ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο είναι θετική και πρέπει να εξεταστεί, χωρίς όμως αγκυλώσεις, χωρίς λογικές περιχαράκωσης στα εθνικά σύνορα”, σημείωσε.
Τέλος, για το Brexit, υπογράμμισε ότι «πρέπει να επιτύχουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε και για το ενδεχόμενο να μην επέλθει συμφωνία»...«Η απάντηση σε όλα αυτά τα ζητήματα είναι μια πιο ισχυρή Ευρώπη, με έξυπνη επικουρικότητα για να διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η αλληλεγγύη όπως αποδείχτηκε και στην πανδημία του κορονοϊού και η συνεργασία με τους πολίτες είναι θεμελιώδης παράγοντας. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι κρίσιμη γιατί είναι η ευκαιρία μας για να ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη”, ανέφερε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!