Ζαββός Ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στη θεσμοθέτηση ευρωπαϊκού πλαισίου για τα κρυπτοστοιχεία
Στην ενεργή συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, στις διαβουλεύσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη θέσπιση ρυθμίσεων αναφορικά με τα ψηφιακά νομίσματα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός, στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο με τίτλο «Τροποποίηση του ν. 4557/2018 (Α΄139) για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας - Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/843 (L 156) και του άρθρου 3 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2177 (L 334)».
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει λυθεί το θέμα εάν τα λεγόμενα κρυπτοστοιχεία είναι νόμισμα ή περιουσία, εμείς όμως, με βάση τη συζητούμενη οδηγία έχουμε την υποχρέωση να τα εποπτεύσουμε από την γωνία της καταπολέμησης του «ξεπλύματος» και της τρομοκρατίας, είπε ο κ. Ζαββός. Όπως εξήγησε, υπάρχει η θέση ότι τα κρυπτοστοιχεία αποτελούν νόμισμα, οπότε θα μπορούσε να εποπτευθούν από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά υπάρχει και η θέση, που εκφράζουν οι πιο πρόσφατες εκθέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία (crypto-assets) η εποπτεία των οποίων εμπίπτει σε επιτροπές κεφαλαιαγοράς.
Όπως σημείωσε ο κ. Ζαββός, είμαστε σε πρώτο στάδιο: Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα (24/9), η Επιτροπή πρότεινε τη στρατηγική της για την ψηφιακή χρηματοδοτική, ενώ και στο επίπεδο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών είχαμε πρόσφατα συζητήσεις με τους φορείς για να προσεγγίσουμε σωστά το θέμα της εποπτείας των κρυπτοστοιχείων.
Είναι αλήθεια, συνέχισε ο κ. Ζαββός, ότι και για την ελληνική επιτροπή κεφαλαιαγοράς και για την Τράπεζα της Ελλάδος, το θέμα είναι καινοφανές, μια πρόκληση. Δεν έχουν όλοι επαρκή γνώση.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει πολύ ενεργά στις διαβουλεύσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη θέσπιση των ρυθμίσεων αναφορικά με τα ψηφιακά νομίσματα ώστε να έχουμε και συμβολή στα πλαίσια του σχεδίου κανονισμού, που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή.
Όπως είπε ο κ. Ζαββός, Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουν αυτό το φαινόμενο ως εργαλεία που προέρχονται από την τεχνολογία, το λεγόμενο «μπλοκ τσέιν», δηλαδή ως «άσετς», και όχι ως νομίσματα υπό τη στενή έννοια.
Τέλος, είπε ότι «σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε τον καταναλωτή-πολίτη, να αποφύγει διάφορα δύστοκα φαινόμενα». Ως παράδειγμα ανέφερε πληροφορίες που εμφανίζονται στον Τύπο ότι «βάζοντας 100 ευρώ, μπορείτε να τα πολλαπλασιάσετε σε μία εβδομάδα σε 1.500 ευρώ».
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό «χτυπάει κουδουνάκια» είπε ο κ. Ζαββός, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν θα είναι μόνη της στο έργο της εποπτείας, αλλά θα έχει δίπλα της και άλλες αρχές.
Σημειώνεται ότι επί της αρχής του νομοσχεδίου η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της «κατά πλειοψηφία» (Υπέρ: ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, Επιφύλαξη: ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, Κατά: ΚΚΕ).
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!