Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Παπαδημούλης - Λαγκάρντ Διάλογος για το ξέπλυμα χρήματος, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τη λογοδοσία της ΕΚΤ

Τις θέσεις της ΕΚΤ ως προς το ξέπλυμα χρήματος, ως προς το αίτημα του ΕΚ για ισχυρότερο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και ως προς τη λογοδοσία της ΕΚΤ έναντι του κοινοβουλίου ζήτησε να μάθει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης από την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εκπροσωπώντας την Αριστερά, στο πλαίσιο της συζήτησης: «Νομισματικός διάλογος με την Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».Ο αντιπρόεδρος αναφέρθηκε θετικά στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ σημειώνοντας ωστόσο ότι «το ζητούμενο είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση που γεννά μεγαλύτερες ανισότητες και μεγάλη ύφεση μέσα στην ΕΕ» και τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη που έχει εκφραστεί με θέση του ΕΚ για ισχυρότερο πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό - πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ).

Η κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι «το ΠΔΠ δεν ανταποκρίνεται μόνο στις έκτακτες συνθήκες που έχουμε λόγω κρίσης, αλλά περιλαμβάνει και ένα σχεδιασμό για το μέλλον της ΕΕ για να προσθέσει ότι «αυτό που συζητάτε και θα ψηφίσετε, θα καθορίσει το αν θα υπάρχουν αρκετές επενδύσεις στις στρατηγικές εκείνες οι οποίες θα μετατρέψουν και θα τροποποιήσουν τον πλανήτη μας».

Το δεύτερο θέμα αφορούσε το «σκάνδαλο FinCEN για ξέπλυμα χρήματος μεγάλης κλίμακας, στο οποίο εμπλέκονται και πάλι ευρωπαϊκές τράπεζες», όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, ο οποίος ρώτησε την πρόεδρο της ΕΚΤ τι μέτρα ελέγχου σκοπεύει να πάρει για να αντιμετωπιστεί αυτό το εκτεταμένο οικονομικό έγκλημα.

«Η ΕΚΤ δεν έχει θεσμικό ρόλο», ήταν η απάντηση της κ. Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι «η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είναι θέματα που εξετάζουν τα κράτη μέλη».

Ανέφερε επίσης ότι «η Επιτροπή έχει κάνει κάποιες προτάσεις για να υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο καλύτερος συντονισμός για να απαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα».

Ως προς την ανάγκη να ενισχυθεί ο δημοκρατικός έλεγχος της ΕΚΤ, που έθεσε ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, αναφερόμενος και σε μελέτη του Bruegel, η οποία περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις, η πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε ότι η σωστή λέξη είναι «λογοδοσία» - αυτό λέει η συνθήκη - «αυτή είναι η σχέση μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ΕΚΤ και σίγουρα στηρίζω απόλυτα τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και τα οποία θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όσο αλλάζουν και οι δραστηριότητές μας, για να συνεχιστεί η λογοδοσία προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!