Ευρωζώνη Σε τροχιά ανάκαμψης ο μεταποιητικός τομέας τον Αύγουστο
EPA/ANDREW GOMBERT
Σε τροχιά ανάκαμψης παρέμεινε ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας IHS Markit που ανακοινώθηκαν σήμερα, αλλά οι υπεύθυνοι των εργοστασίων εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί όσον αφορά τις επενδύσεις και τις προσλήψεις προσωπικού καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζεται.
Η μεταποιητική παραγωγή, η οποία στο αποκορύφωμα της πανδημίας δεν υπέστη τόσο μεγάλη πτώση όσο ο τομέας των υπηρεσιών, αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης υπεύθυνων παραγγελιών (PMI) που καταρτίζει η IHS Markit μειώθηκε οριακά στις 51,7 μονάδες από 51,8 τον Αύγουστο, αλλά παρέμεινε καθαρά πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την αύξηση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ο δείκτης που μετρά τη μεταβολή της παραγωγής αυξήθηκε στις 55,6 μονάδες από 55,3 - το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2018.
«Η παραγωγή των εργοστασίων της Ευρωζώνης αυξήθηκε ισχυρά ξανά, παρέχοντας νέες ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι η παραγωγή θα ανακάμψει σημαντικά στο τρίτο τρίμηνο μετά την κατάρρευσή της στο αποκορύφωμα της πανδημίας COVID-19 στο δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον. Παρά το ότι η αισιοδοξία των μεταποιητών ενισχύθηκε σε υψηλό επίπεδο δύο ετών, τα εργοστάσια μείωσαν το προσωπικό τους και παρήγγειλαν λιγότερες πρώτες ύλες. Ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε αρκετά κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων και συγκεκριμένα στις 44,2 μονάδες, αν και αυξημένος σε σχέση με τον Ιούλιο (42,0 μονάδες). «Ένα βασικό θέμα της τελευταίας έρευνας είναι αυτό που αφορά την επιφυλακτική προσέγγιση των επιχειρήσεων για τα κόστη και τις δαπάνες, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επενδύσεις και τις προσλήψεις, εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών σχετικά με την ισχύ της μελλοντικής ζήτησης και την αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας», σημείωσε ο Γουίλιαμσον.
Μία πλήρης ανάκαμψη από τη βαθύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί στην Ευρωζώνη θα χρειαστεί δύο ή περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων τον περασμένο μήνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!