Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Εγκ. 29262/948/2020 Διευκρινίσεις για τη διαδικασία ένταξης στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης εργαζομένων και λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ &
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ
ΣΧΕΣΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ
ΕΡΓΑΣΙΑ & ΕΝΤΑΞΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Δ/ΝΣΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ
ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ
ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Πληροφορίες: Μ. Ευθυμίου
Τηλέφωνο:2131516392

Α.Δ.Α.: 9Ν6Φ46ΜΤΛΚ-ΘΨΔ

Αθήνα: 16 Ιουλίου 2020
Αριθμ. Πρωτ: 29262/948

ΠΡΟΣ :

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για τη διαδικασία ένταξης στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης εργαζομένων και λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2020, προκειμένου για εργαζόμενους και εργαζόμενες που βρίσκονταν σε νόμιμες άδειες όπως ασθενείας, μητρότητας ή εξάμηνη ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας οι οποίες έληξαν κατά τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 34 του ν. 4690/2020 (Α' 104).

Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις για τη διαδικασία ένταξης στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης εργαζομένων και λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 34 του ν. 4690/2020 (Α' 104).

Σύμφωνα με την ως άνω διάταξη εργαζόμενοι καη εργαζόμενες επηχεηρήσεων-εργοδοτών των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με εντολή δημόσηας αρχής οη οποίοη είχαν εξαηρεθεί από τον εηδηκό μηχανησμό στήρηξης του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετηκού Περηεχομένου (Α' 64), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α'76), ως διατελούντες σε νόμιμη άδεια, όπως άδεια ασθενείας, άδεια μητρότητας ή εξάμηνη ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, εντάσσονται στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης εργαζομένων και καθίστανται δικαιούχοι αναλογίας αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το χρονικό διάστημα από την 1η.5.2020 μέχρι την ημέρα λήξης της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, εφόσον η άδειά τους έληξε κατά τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής.

Προκειμένου για την ένταξη στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης εργαζομένων οι εργοδότες υποχρεούνται να θέσουν τις συμβάσεις των εργαζομένων αυτών σε αναστολή από την επόμενη της λήξης της νόμιμης άδειας και μέχρι την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης, ωστόσο υπογραμμίζεται ότι δεν μπορούν να δηλωθούν ημερομηνίες προγενέστερες της 1ης/5/2020 (έναρξη εφαρμογής του άρθρου 34 του ν. 4690/2020).

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται κατ’ αναλογία των ημερών κατά τις οποίες η σύμβαση εργασίας των ως άνω εργαζομένων τίθεται σε αναστολή, εντός του διαστήματος από 1ης.5.2020 και μέχρι την ημέρα λήξης της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης σύμφωνα με τα ανωτέρω, με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες το οποίο ανέρχεται στα πεντακόσια τριάντα τέσσερα (534) ευρώ.

Η αποζημίωση είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Α. Διαδικασία ένταξης στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης εργαζομένων και λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Προκειμένου για την ένταξη στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης εργαζομένων και τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 34 του ν. 4690/2020, πρώτα οι εργοδότες και εν συνεχεία οι εργαζόμενοι/εργαζόμενες υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις ως εξής:

1. Υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων επιχειρήσεων - εργοδοτών

α) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής και των οποίων η αναστολή λειτουργίας συνεχίστηκε με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο ή και τον Ιούνιο που απασχολούν εργαζόμενες και εργαζόμενους που εμπίπτουν στη ρύθμιση του άρθρου 34 του ν. 4690/2020 (Λ' 64) υποχρεούνται να υποβάλλουν ξεχωριστά για κάθε μήνα υπεύθυνες δηλώσεις για την ένταξη στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης εργαζομένων και τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους δικαιούχους εργαζομένους.

Ειδικότερα:

  • Για τον μήνα Μάιο 2020 ο εργοδότης υποβάλλει το «Έντυπο δήλωσης αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις περιπτώσεις του άρθρου 34 του ν.4690/2020» στο Π.Σ. ΕΡΓΛΝΗ του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων από 20/7/2020 έως και 27/7/2020 το οποίο περιλαμβάνει:

i) τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που εμπίπτουν στη ρύθμιση του άρθρου 34 του ν. 4690/2020 (Λ' 64), των οποίων τις συμβάσεις θέτει σε αναστολή,

ii) την ημερομηνία διακοπής της νόμιμης άδειας κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, από την επόμενη της οποίας η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή,

iii) το χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων. Το διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας μπορεί να ξεκινά από 01.05.2020, ανεξάρτητα από το εάν η νόμιμη άδεια έληξε νωρίτερα και φθάνει μέχρι την προηγούμενη της ημερομηνίας άρσης της αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης.

  • Για τον μήνα Ιούνιο 2020 ακολουθείται η ήδη υφιστάμενη διαδικασία του άρθρου 5 του Κεφαλαίου I της ΥΑ 23102/477/13.6.2020 (Β' 2268) και υποβάλλεται το έντυπο «Δήλωσης αναστολής συμβάσεων εργασίας» στο Π.Σ. ΕΡΓΛΝΗ του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων έως και 27/7/2020.

Παραδείγματα:

1ο) Περίπτωση εργαζόμενης της οποίας η άδεια μητρότητας έληξε στις 15/4/2020 κατά το διάστημα που η επιχείρηση τελούσε σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής. Η εργαζόμενη δεν συμπεριλήφθηκε στις αρχικές δηλώσεις αναστολών εργασίας κατά τον μήνα Μάρτιο. Η αναστολή λειτουργίας διήρκεσε μέχρι τις 7/6/2020 και η επιχείρηση επαναλειτούργησε στις 8/6/2020.

  • Ως διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας θα δηλωθούν οι ημερομηνίες από 1/5/2020 έως και 7/6/2020. Τα διαστήματα που αφορούν κάθε μήνα θα δηλωθούν ξεχωριστά ως αναφέρεται ανωτέρω. Η εργαζόμενη θα λάβει αναλογία αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το διάστημα αυτό.

2ο) Εργαζόμενος του οποίου η άδεια ασθένειας έληξε στις 10/4/2020 κατά το διάστημα που η επιχείρηση τελούσε σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής. Ο εργαζόμενος δεν συμπεριλήφθηκε στις αρχικές δηλώσεις αναστολών εργασίας κατά τον μήνα Μάρτιο. Η αναστολή λειτουργίας διήρκεσε μέγρι τις 7/6/2020 και η επιχείρηση επαναλειτούργησε στις 8/6/2020.

  • Ως διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας θα δηλωθούν οι ημερομηνίες από 1/5/2020 έως και 7/6/2020. Τα διαστήματα που αφορούν κάθε μήνα θα δηλωθούν ξεχωριστά ως αναφέρεται ανωτέρω. Ο εργαζόμενος θα λάβει αναλογία αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το διάστημα αυτό.

iv) Στο «Έντυπο δήλωσης αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις περιπτώσεις του άρθρου 34 του ν.4690/2020» που αφορά στον μήνα Μάιο 2020, δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου ακινήτου.

β) Οι επιχειρήσεις - εργοδότες μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, υποχρεούνται να την γνωστοποιήσουν στους εργαζομένους τους αυθημερόν, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο Π.Σ. ΕΡΓΛΝΗ, προκειμένου στη συνέχεια και οι εργαζόμενοι να προβούν στην υποβολή της δικής τους υπεύθυνης δήλωσης, εντός των χρονικών διαστημάτων που ορίζονται κατωτέρω.

2. Υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων εργαζομένων για την ένταξη στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης εργαζομένων και τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού

α. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που εμπίπτουν στη ρύθμιση του άρθρου 34 του ν. 4690/2020 των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή σύμφωνα με τα ανωτέρω οριζόμενα στην παρ. 1 και έχουν λάβει σχετική γνωστοποίηση της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους από τις επιχειρήσεις - εργοδότες τους, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων ( supportemployees.yeka.gr ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται μία φορά, έπειτα από την πρώτη σχετική γνωστοποίηση της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους από τις επιχειρήσεις -εργοδότες τους, είτε για τον Ιούνιο, είτε για τον Μάιο.

β. Στην υπεύθυνη δήλωση συμπερηλαμβάνονταη, εκτός των προσωπηκών τους στοηχείων καη του αρηθμού πρωτοκόλλου καταχώρησης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΛΝΗ» τα οποία αντλούνταη αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΛΝΗ», καη τα στοηχεία του προσωπηκού τους τραπεζηκού λογαρηασμού (ΙΒΛΝ).

γ. Επίσης, δηλώνουν καη το αν μησθώνουν κύρηα κατοηκία, καθώς καη τα στοηχεία του εκμησθωτή καη του μησθίου ακηνήτου, προκεημένου να τύχουν της έκπτωσης ενοηκίου, σύμφωνα με της οηκείες δηατάξεης του Υπουργείου Οηκονομηκών.

δ. Οη ως άνω υπεύθυνες δηλώσεης των εργαζομένων υποβάλλονταη έως και 27/7/2020.

Β. Ιδιαίτερες περιπτώσεις

Κατά την υποβολή των ως άνω υπεύθυνων δηλώσεων γηα τη λήψη αποζημίωσης εηδηκού σκοπού, πρέπεη να δίνεταη ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου τα δηαστήματα αναστολών της εργασηακής σύμβασης που θα δηλωθούν να μην επηκαλύπτονταη στη συνέχεηα από χρονηκά δηαστήματα άλλων, νεότερων αδεηών οη οποίες χορηγήθηκαν μεταγενέστερα.

Συνήθεης τέτοηες περηπτώσεης στης οποίες πρέπεη να δίνεταη ηδηαίτερη προσοχή είναη οη εξής:

i) μετά τη λήξη αναρρωτηκής άδεηας η έναρξη άδεηας μητρότητας γηα την οποία η εργαζόμενη θα λάβεη επηδότηση από τον ασφαληστηκό της φορέα ή,

ii) μετά τη λήξη της άδεηας μητρότητας η έναρξη άδεηας εηδηκής παροχής προστασίας της μητρότητας γηα την οποία η εργαζόμενη θα λάβεη επηδότηση από τον ΟΛΕΔ,

iii) μετά τη λήξη της άδεηας μητρότητας η έναρξη άδεηας αναρρωτηκής γηα την οποία η εργαζόμενη θα λάβεη επηδότηση από τον ασφαληστηκό της φορέα.

Σχετηκά με της προαναφερθείσες περηπτώσεης θα πρέπεη να δίνεταη προσοχή καη να γίνεταη συνεννόηση με της εργαζόμενες, ώστε να μην προκύπτουν επηκαλύψεης, δηλαδή να μην δηλωθούν ως δηαστήματα αναστολής της εργασηακής σύμβασης δηαστήματα νέων αδεηών που θα εμποδίσουν την ολοκλήρωση της δηαδηκασίας καταβολής της αποζημίωσης εηδηκού σκοπού.

Παράδειγμα:

Περίπτωση εργαζόμενης η οποία τελούσε σε αναρρωτηκή άδεηα λόγω επαπεηλούμενης κύησης η οποία έληξε στης 10/4/2020 κατά το δηάστημα που η επηχείρηση τελούσε σε υποχρεωτηκή αναστολή λεητουργίας με εντολή δημόσηας αρχής. Η εργαζόμενη δεν συμπερηλήφθηκε στης αρχηκές δηλώσεης αναστολών εργασίας κατά τον μήνα Μάρτηο. Στη συνέχεηα η εργαζόμενη ξεκίνησε να κάνεη χρήση άδεηας μητρότητας από της 28/5/2020. Η αναστολή λεητουργίας δηήρκεσε μέχρη της 7/6/2020 καη η επηχείρηση επαναλεητούργησε στης 8/6/2020.

  • Ως δηάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας θα δηλωθούν οη ημερομηνίες από 1/5/2020 έως καη 27/5/2020. Η εργαζόμενη θα λάβεη αναλογία αποζημίωσης εηδηκού σκοπού γηα το δηάστημα αυτό.

Γ. Διορθώσεις- συμπληρώσεις- ανακλήσεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων

1. Οι ως άνω εργαζόμενοι θα μπορούν να προβούν σε διορθώσεις/συμπληρώσεις ή ανακλήσεις των υπεύθυνων δηλώσεών τους έως και 27 /7/2020.

2. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού πραγματοποιείται κατόπιν διασταύρωσης και ελέγχου των στοιχείων των δυνητικά δικαιούχων με τα στοιχεία που τηρούνται στα Π.Σ. του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σχετικά αρχεία e-ΕΦΚΛ και ΟΛΕΔ και λοιπών συναρμόδιων φορέων.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΝΑ ΣΤΡΑΤΙΝΑΚΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!