Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΚΥΑ 4808/Β5-205/2020 Έγκριση, προκήρυξη, ανάθεση διενέργειας της απογραφής πλοίων και πληρωμάτων (ναυτεργατικού δυναμικού) και έγκριση χρησιμοποίησης στατιστικών οργάνων για το έτος 2020.

Αριθμ. 4808/Β5-205

ΦΕΚ B 2870 - 15.07.2020

Έγκριση, προκήρυξη, ανάθεση διενέργειας της απογραφής πλοίων και πληρωμάτων (ναυτεργατικού δυναμικού) και έγκριση χρησιμοποίησης στατιστικών οργάνων για το έτος 2020.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Του ν. 3832/2010 «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΛ.Σ.Σ.) Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ως Ανεξάρτητης Αρχής» (Α΄ 38), και ιδίως της περ. ζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 14, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει,

β) του π.δ. 73/2019 «Οργανισμός της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής» (Α΄ 114),

γ) του π.δ. 80/2016 «Ανάληψη υποχρεώσεων από Διατάκτες» (Α΄ 145),

δ) της υπ’ αρ. ΓΠ - 400/27-8-2012 απόφασης «Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής» (Β΄ 2390),

ε) των άρθρων 1, 4 και 5 του ν. 4150/2013 «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» (Α΄ 102), όπως ισχύει,

στ) του άρθρου 2 του π.δ. 70/2015 «Ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και μετονομασία του σε υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» (Α΄ 114),

ζ) του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 121).

2. Την παρ. δ΄ της υπ’ αρ. 6792/Γ-81/11-4-1997 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας «Ανάθεση, έγκριση διενέργειας ειδικών στατιστικών εργασιών στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών επιβατών, εμπορευμάτων και τροχοφόρων» (Β΄ 333).

3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ, οικονομικού έτους 2020 και 2021, αποφασίζουμε:

1. α. Εγκρίνουμε και προκηρύσσουμε τη διενέργεια της απογραφής ναυτεργατικού δυναμικού (πλοίων και πληρωμάτων) της 20ής Σεπτεμβρίου 2020, συναρμοδιότητας του Τμήματος Στατιστικών Μεταφορών της Διεύθυνσης Τομεακών Στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ και της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας (ΔΝΕΡ/1ο) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

β. Αναθέτουμε στο Τμήμα Στατιστικών Μεταφορών της Διεύθυνσης Τομεακών Στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ και στη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τη διενέργεια της απογραφής του ναυτεργατικού δυναμικού της Χώρας.

2. Σκοπός της απογραφής αυτής, η οποία διενεργείται ανά διετία, είναι η μέτρηση του ναυτεργατικού δυναμικού του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου και η συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων, τα οποία αναφέρονται σε γενικά στοιχεία ταυτότητας των πλοίων, καθώς και σε χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ναυτικών.

3. Ερευνώμενη μονάδα είναι το εμπορικό πλοίο και το πλήρωμά του. Στην απογραφή εμπίπτουν:

α. Όλα τα πλοία με ελληνική σημαία και τα ελληνόκτητα πλοία με ξένη σημαία, τα οποία είναι ασφαλιστικώς συμβεβλημένα με το NAT, χωρητικότητας 100 ΚΟΧ και άνω, και

β. Τα πληρώματά τους, Έλληνες και αλλοδαποί ναυτικοί.

4. Ημερομηνία αναφοράς των στοιχείων της απογραφής είναι η 20ή Σεπτεμβρίου 2020.

5. Για τη συγκέντρωση των στοιχείων της απογραφής θα χρησιμοποιηθεί το «ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΠΛΟΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ», το οποίο θα συμπληρωθεί κατά περίπτωση από τους πλοιάρχους των πλοίων, τις λιμενικές αρχές εσωτερικού και τις παράλιες προξενικές αρχές.

Το ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή και παρέχεται η δυνατότητα υποβολής του σε μία από τις δύο μορφές.

Τα έντυπα ερωτηματολόγια θα συμπληρωθούν και θα αποσταλούν στο Τμήμα Στατιστικών Μεταφορών της Διεύθυνσης Τομεακών Στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ.

Τα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, κάτω από την κατηγορία «Προϊόντα και Υπηρεσίες», υποκατηγορία «Συλλογή στοιχείων» και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο http:// www.statistics.gr/el/data-collection και αφού συμπληρωθούν θα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση shipscensus2020@statistics.gr.

6. Μετά τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων και την αποστολή τους στην ΕΛΣΤΑΤ, το Τμήμα Στατιστικών Μεταφορών της Διεύθυνσης Τομεακών Στατιστικών θα διενεργήσει τις ακόλουθες εργασίες: - λογικούς ελέγχους, ελέγχους πληρότητας των ερωτηματολογίων και κωδικογράφηση, - μηχανογραφική επεξεργασία (εισαγωγή δεδομένων, όπου απαιτείται, και μηχανογραφικούς ελέγχους), - ποιοτικούς ελέγχους και - κατάρτιση πινάκων.

7. Οι επί μέρους εργασίες για τη διενέργεια της απογραφής, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι 20-12-2021, θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

α. Η αποστολή των ερωτηματολογίων στις λιμενικές αρχές εσωτερικού, τις παράλιες προξενικές αρχές, στις εφοπλιστικές ενώσεις και στους λοιπούς εμπλεκόμενους και υπόχρεους φορείς θα ολοκληρωθεί έως τις 03-08-2020.

β. Η απογραφή θα διενεργηθεί την 20ή Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα αναφοράς των στοιχείων.

γ. Η αποστολή των συμπληρωμένων ερωτηματολογίων από τους υπόχρεους φορείς στην ΕΛΣΤΑΤ (πλοίαρχοι πλοίων, λιμενικές αρχές εσωτερικού, παράλιες προξενικές αρχές) θα ολοκληρωθεί ένα μήνα μετά την ημερομηνία αναφοράς της απογραφής, ήτοι έως 20-10-2020.

δ. Ο έλεγχος και η κωδικογράφηση των ερωτηματολογίων θα ολοκληρωθεί μέχρι 31 Ιουλίου 2021.

ε. Η μηχανογραφική επεξεργασία και η πινακοποίηση των στοιχείων της απογραφής θα ολοκληρωθούν έως τις 13-12-2021 και τα στοιχεία θα δημοσιευθούν ως τις 20-12-2021.

8. Για τον έλεγχο των σχετικών ερωτηματολογίων της απογραφής, τη μηχανογραφική επεξεργασία και την πινακοποίηση των στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν μόνιμοι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίοι θα εργασθούν εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών.

9. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας (ΔΝΕΡ/1ο), σε συνεργασία με τις λοιπές Διευθύνσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει την ευθύνη για τα ακόλουθα:

α. Τη διάθεση των επίσημων και απόλυτα ενημερωμένων καταλόγων με πρόσφατα στοιχεία: - των πλοίων, 100 ΚΟΧ και άνω, από το Τμήμα Μητρώων Πλοίων της Διεύθυνσης Ποντοπόρου Ναυτιλίας (ΔΠΝ), - των εγκατεστημένων στην Ελλάδα, δυνάμει του άρθρου 25 του ν. 27/1975, όπως ισχύει, γραφείων αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων και των αντίστοιχων ημεδαπών, από το Τμήμα Ναυτιλιακών Εταιρειών της ΔΠΝ.

β. Την εξασφάλιση της ανταπόκρισης όλων των εμπλεκόμενων και υπόχρεων φορέων, προκειμένου να συμπληρώνονται με πληρότητα τα ερωτηματολόγια και να επιστρέφονται στο Τμήμα Στατιστικών Μεταφορών της Διεύθυνσης Τομεακών Στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

γ. Την ενημέρωση, με υπόμνηση, των υπόχρεων που δεν έχουν ανταποκριθεί εμπρόθεσμα στη συμπλήρωση και επιστροφή των ερωτηματολογίων.

10. Με την ανταπόκριση των υπευθύνων όλων των πλοίων στην εν λόγω απογραφή, θα ενημερωθεί το μητρώο των ελληνικών εμπορικών πλοίων, χωρητικότητας 100 ΚΟΧ και άνω, που τηρείται στην ΕΛΣΤΑΤ.

Τα αποτελέσματα της απογραφής πλοίων θα ανακοινωθούν με σχετικό δελτίο τύπου και αναλυτικά στοιχεία θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πειραιάς, 8 Ιουλίου 2020

Ο Υπουργός

Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!