Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου Οκτώ υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής του Οργανισμού
Οκτώ υποψήφιοι από χώρες όπως το Μεξικό και η Μολδαβία θα ανταγωνιστούν για το ανώτατο αξίωμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, επιδιώκοντας να πείσουν τα 164 μέλη του ότι μπορούν να καθοδηγήσουν τον οργανισμό εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων στο εμπόριο και αυξανόμενου προστατευτισμού.
Οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ωρών είχαν ως αποτέλεσμα χθες κατά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας να προστεθούν τρία ονόματα στον κατάλογο των πιθανών διαδόχων του Βραζιλιάνου Ρομπέρτο Αζεβέντο, που θα παραιτηθεί στα τέλη Αυγούστου, έναν χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Με τρεις από τους έξι προηγούμενους γενικούς διευθυντές να προέρχονται από την Ευρώπη και τους άλλους από την Ταϊλάνδη, τη Βραζιλία και τη Νέα Ζηλανδία, αυξάνονται οι πιέσεις να επιλεγεί επικεφαλής από χώρα της Αφρικής.
Ωστόσο, η ήπειρος δεν έχει προτείνει έναν ενιαίο υποψήφιο και αντ’ αυτού παρουσίασε τρεις υποψηφίους, από την Αίγυπτο, την Κένυα και τη Νιγηρία.
Οι άλλοι είναι από τη Βρετανία, το Μεξικό, τη Μολδαβία, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Κορέα.
Ο ΠΟΕ δεν είχε ποτέ γυναίκα επικεφαλής. Τρεις εκ των υποψηφίων είναι γυναίκες.
Και οι οκτώ αναμένεται να παρουσιαστούν στο γενικό συμβούλιο πρεσβευτών την επόμενη εβδομάδα. Μια ‘τρόικα’ πρεσβευτών θα βολιδοσκοπήσει τα μέλη του Οργανισμού με την ελπίδα αυτά να καταλήξουν σε ένα όνομα.
«Είναι σαν να εκλέγεις έναν πάπα. Είναι μια διαδικασία συναίνεσης», δήλωσε ο Χοσούκ Λι-Μακιγιάμα, διευθυντής του ινστιτούτου εμπορίου ECIPE.
Η διαδικασία κανονικά διαρκεί εννέα μήνες, αλλά ο ΠΟΕ θέλει να ολοκληρωθεί εντός τριών. Το εγχείρημα είναι δύσκολο.
Ο ΠΟΕ θα πρέπει να ασχοληθεί εντατικά με μια σειρά από διαφωνίες, όπως οι επιδοτήσεις για την αλιεία, ενόψει της συνόδου του το 2021.
Επίσης δέχεται πιέσεις να επικαιροποιήσει τους παγκόσμιους κανόνες για το εμπόριο που καθορίστηκαν πριν από 25 χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!