Ευρώπη Διακοπές στην μετά-κορωνοϊό εποχή
Έπειτα από μήνες αγωνίας κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους οι ανυπόμονοι Ευρωπαίοι κατεβάζουν από το πατάρι τις βαλίτσες τους, τα αντηλιακά και τις σαγιονάρες τους και τολμούν να σχεδιάσουν τις θερινές διακοπές τους στην εποχή μετά τον κορονοϊό.
Με τους περιορισμούς να αίρονται σταδιακά και την τουριστική βιομηχανία να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, η ΕΕ ανοίγει σήμερα και πάλι τα εσωτερικά της σύνορα.
Αλλά ακόμη και αν τα ταξίδια εντός του μεγαλύτερου τμήματος της ΕΕ επιτρέπονται, πολλοί Ευρωπαίοι αναμένεται να παραμείνουν φέτος στις χώρες τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Από την Ισπανία και την Ιταλία, ως τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Βρετανία η εικόνα του τι μπορεί να περιμένουν οι παραθεριστές που αναζητούν τον ήλιο, την θάλασσα ή τα πολιτιστικά αξιοθέατα παραμένει πολύ συγκεχυμένη.
Στη Γαλλία, τον υπ΄άριθμόν ένα παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι οι Γάλλοι θα παραμείνουν στην χώρα τους για τις διακοπές τους, ώστε να συμβάλλουν στην ενίσχυση του σημαντικού τουριστικού τομέα.
Για να περάσει το μήνυμα και να υπενθυμίσει στους Γάλλους τις επιλογές που έχουν για διακοπές στην πατρίδα τους, το Παρίσι πρόκειται να ξεκινήσει την εκστρατεία #CetetejevisitelaFrance (αυτό το καλοκαίρι επισκέπτομαι την Γαλλία).
Πολλοί έχουν ήδη ανταποκριθεί σε αυτήν την έκκληση.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής ένωσης Entreprises du Voyage, η οποία εκπροσωπεί τομείς της τουριστικής βιομηχανίας, μόλις 20% των θερινών κρατήσεων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων αφορά ταξίδια στο εξωτερικό, σε σχέση με 66% που συνηθίζεται.
Με μόλις κάτι περισσότερο από 90 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό τον περασμένο χρόνο η Γαλλία ξεκίνησε από σήμερα την επανέναρξη των ταξιδίων χωρίς την υποχρεωτική καραντίνα εντός της ΕΕ.
Αλλά το Παρίσι λέει ότι θα εφαρμόσει ανάλογα μέτρα αν άλλες χώρες επιβάλλουν υποχρεωτική καραντίνα για τους γάλλους πολίτες.
Το Παρίσι, η πόλη με τους περισσότερους επισκέπτες πανευρωπαϊκά, έχει αρχίσει σταδιακά να επανέρχεται στην κανονικότητα με τα καφέ που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους να είναι και πάλι ανοιχτά.
Ο Πύργος του Άιφελ ανοίγει και πάλι στις 25 Ιουνίου παρότι θα υπάρχει όριο στον αριθμό των επισκεπτών, οι οποίοι στην αρχή θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τις σκάλες, μεταξύ άλλων περιορισμών.
Στο Λούβρο, η αινιγματική Μόνα Λίζα και άλλα έργα τέχνης θα εκτίθενται και πάλι για το κοινό από τις 6 Ιουλίου.
Πώς λέγεται η φιέστα στα γερμανικά;
Τα σύνορα της Ισπανίας θα παραμείνουν κλειστά σήμερα καθώς η χώρα βρίσκεται στα τελευταία στάδια της άρσης ενός από τα αυστηρότερα lockdowns στον κόσμο--παρότι οι γερμανοί τουρίστες θα επιτρέπεται να επισκέπτονται τις Βαλεαρίδες Νήσους στο πλαίσιο ενός πιλοτικού σχεδίου.
Επομένως, για μερικές ακόμη εβδομάδες οι Ισπανοί θα απολαμβάνουν μόνο οι ίδιοι τα τουριστικά τους αξιοθέατα.
Αλλά από την 1η Ιουλίου μνημεία --όπως το διάσημο έργο του Γκαουντί, η εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη, ή το ανάκτορο Αλάμπρα στην Γρανάδα-- θα ανοίξουν και πάλι για τους ξένους τουρίστες.
Η Μαδρίτη έχει θέσει ως στόχο αυτή την ημερομηνία για το άνοιγμα των συνόρων της, την επανέναρξη του τουρισμού από το εξωτερικό καθώς και την κατάργηση της καραντίνας για τις αφίξεις.
Με τον τουρισμό να αναλογεί στο 12% του ΑΕΠ είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος το καλοκαίρι στην Ισπανία χωρίς τους ξένους τουρίστες.
Οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές σε δημόσιους και σε κλειστούς χώρους μέχρι να καταπολεμηθεί ο ιός, έχουν προειδοποιήσει οι αρχές.
Παράλληλα όμως η έντονη νυχτερινή ζωή στην Ίμπιζα ενισχύεται.
Οι ισπανικές Βαλεαρίδες Νήσοι, που περιλαμβάνουν την Μαγιόρκα και την Μινόρκα, θα επιτρέπεται να δεχτούν σχεδόν 11.000 γερμανούς τουρίστες στο δεύτερο μισό του Ιουνίου με βάση του πιλοτικό σχέδιο.
Οι επισκέπτες θα θερμομετρούνται κατά την άφιξή τους με βάση το σχέδιο, το οποίο θα εφαρμόζεται σύμφωνα με "αυστηρούς υγειονομικούς κανονισμούς", όπως έχει ανακοινώσει η περιοχή.
Καλωσήλθατε στην...καραντίνα
Η Βρετανία δεν επηρεάζεται σημαντικά μετά το σημερινό άνοιγμα καθώς δεν είχε έτσι κι αλλιώς κλείσει τα σύνορά της.
Ωστόσο, έχει επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε όλες τις αφίξεις από το εξωτερικό, περιλαμβανομένων βρετανών υπηκόων, για να αποφύγει την είσοδο εισαγόμενων κρουσμάτων στη χώρα, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων στην Ευρώπη.
Η κίνηση αυτή πιθανόν να πλήξει τον τουρισμό από το εξωτερικό, με το Μπιγκ Μπεν, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και άλλα τουριστικά αξιοθέατα να είναι απίθανο να συγκεντρώσουν πλήθη ξένων τουριστών, ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες που θα φθάνουν από το εξωτερικό θα υποχρεούνται να απομονώνονται για δύο εβδομάδες.
Από την άλλη, για να μπορέσουν οι Βρετανοί να καταφύγουν σε πιο ζεστά κλίματα, η κυβέρνηση Τζόνσον εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας "αερογέφυρας" με χώρες που έχουν λίγα κρούσματα.
Το σχέδιο προβλέπει διμερείς συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες αλλά θα παρακάμπτει την υποχρεωτική καραντίνα.
Αλλά ακόμη και χωρίς το αμφιλεγόμενο μέτρο τα ταξίδια στη Βρετανία παραμένουν δύσκολα καθώς οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και οι ενοικιάσεις απαγορεύονται εκτός αν είναι για επαγγελματικούς λόγους.
Κλειστά παραμένουν άλλωστε και τα εστιατόρια και τα τουριστικά αξιοθέατα.
Διακοπές α λα ιταλικά
Benvenuti in Italia! Καλωσήλθατε, δηλαδή, στην Ιταλία. Την πρώτη χώρα της Ευρώπης που επλήγη σφόδρα από τον κορονοϊό.
Τρεις μήνες αφότου εισήλθε σε lockdown, αλλά ανυπομονώντας να αλλάξει σελίδα και να αναζωογονήσει τον τουριστικό τομέα, η Ιταλία άνοιξε τις πόρτες της για τους τουρίστες από την Ευρώπη στις 3 Ιουνίου.
Στην πραγματικότητα, πολλά από τα διάσημα ιστορικά μνημεία και χώροι της δέχονται επισκέπτες από τον Μάιο, περιλαμβανομένης της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και του Κολοσσαίου στη Ρώμη.
Αλλά όπως και τα κανάλια της Βενετίας όπου οι γονδολιέρηδες αναμένουν πελάτες, τα μνημεία προς το παρόν δέχονται ελάχιστους επισκέπτες και αυτοί είναι κυρίως Ιταλοί.
Με τον τουρισμό να αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ της χώρας οι αρχές θέλουν πολύ να διαφημίσουν τις "διακοπές α λα ιταλικά".
Μολαταύτα, οι ξένοι τουρίστες, με το παγωτό στο χέρι που περιφέρονται στους δρόμους της Ρώμης απολαμβάνοντας τα αξιοθέατα, παραμένουν σπάνιο θέαμα.
Η Ελβετία και η Αυστρία συμφώνησαν μόλις τις προηγούμενες ημέρες να ανοίξουν και πάλι τα σύνορά τους με την βόρεια Ιταλία, μια σημαντική κίνηση λόγω του αλπικού περάσματος Μπρένερ στο αυστριακο-ιταλικό σύνορο, το οποίο αποτελεί σημαντικό κόμβο ανάμεσα στη βόρεια και στη νότια Ευρώπη, κυρίως για γερμανούς τουρίστες.
Λυπούμαστε, ο μπουφές δεν λειτουργεί
Από σήμερα, είτε κάποιος είναι επισκέπτης από την Γερμανία, την Ελβετία ή την Αλβανία, η Ακρόπολη και τα τυρκουάζ νερά των ελληνικών νησιών επανέρχονται στο "μενού" των διακοπών του.
Η Ελλάδα σχεδιάζει να ανοίξει και πάλι τα σύνορά για την πλειονότητα των ευρωπαίων τουριστών αλλά και για κάποιους από συγκεκριμένα μέρη του κόσμου, περιλαμβανομένων της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Αλλά όποιος θα εισέρχεται στη χώρα από περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά από τον ιό θα υποβάλλεται σε υποχρεωτικά τεστ και θα περνάει την πρώτη νύχτα σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο.
Στις περιοχές αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται το Παρίσι, η Μαδρίτη και η Λομβαρδία, στην βόρεια Ιταλία.
Σε όλη τη χώρα οι τουρίστες θα έχουν πρόσβαση στα τουριστικά "διαμάντια" της χώρας, περιλαμβανομένων των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, ενώ θα υπάρχουν συστήματα ελέγχου της υγείας των επισκεπτών στην είσοδο.
Τα θερινά σινεμά, τα νυχτερινά κέντρα και οι ταβέρνες ήδη λειτουργούν, όμως οι τουρίστες θα πρέπει να αποχωριστούν τον μπουφέ στα ξενοδοχεία, γιατί δεν θα λειτουργεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!