Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Γαλλία Η οικονομία ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της, αλλά η ύφεση θα είναι χειρότερη από το αναμενόμενο

Η γαλλική οικονομία ξαναβρίσκει τον ρυθμό της χάρη στην άρση του lockdown, αλλά δεν θα επανέλθει προτού περάσει πολύς καιρός στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση και η ύφεση αναμένεται να ξεπεράσει το -8% το οποίο προβλέπει η κυβέρνηση.

Μόνο το δεύτερο τρίμηνο, η πτώση του ΑΕΠ μπορεί να φθάσει «περίπου το 20%» έπειτα από το -5,8% που κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο, εκτίμησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία INSEE, το οποίο πρόσθεσε πως για όλο το 2020, μια ύφεση 8%, όπως προβλέπει η κυβέρνηση, είναι ένα «ελάχιστα ρεαλιστικό» σενάριο, το οποίο στηρίζεται στην πραγματικότητα σε μια πλήρη επιστροφή στο φυσιολογικό από τον Ιούλιο.

«Έπειτα από σχεδόν δύο μήνες στο ρελαντί, η γαλλική οικονομία προσπαθεί (...) να ξαναβρεί τον ρυθμό της. Όμως ξαναβγαίνει στην επιφάνεια σε έναν κόσμο που δεν είναι ακριβώς ο ίδιος όπως πριν από την υγειονομική κρίση», εξηγεί η στατιστική υπηρεσία.

Η ανάκαμψη θα είναι «στην καλύτερη περίπτωση σταδιακή στο δεύτερο εξάμηνο», εκτιμά.

Προχθές, Δευτέρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό είπε επίσης πως η περίοδος του lockdown θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια τουλάχιστον τριών ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ φέτος.

«Έλεγα πάντα πως μια μείωση 8% του ποσοστού μεγέθυνσης ήταν ένα προσωρινό στοιχείο (...) Πρέπει να περιμένουμε πολύ υποβαθμισμένα στοιχεία ύφεσης για το 2020 στη Γαλλία», σχολίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Classique.

Εκτίμησε πως τα στοιχεία του Insee «επιβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει πράγματι ανάκαμψη αλλά θα είναι σταδιακή».

Από την άρση του lockdown, που ξεκίνησε στις 11 Μαΐου, η δραστηριότητα ξανάρχισε και πάλι «προσεκτικά αλλά ξεκάθαρα» στη Γαλλία, σύμφωνα με το Insee.

Η γαλλική οικονομία θα επιστρέψει περίπου «στα τέσσερα πέμπτα του επιπέδου που ήταν πριν από την κρίση», έναντι δύο τρίτων στη διάρκεια του lockdown.

Με την επαναλειτουργία της πλειονότητας των καταστημάτων και την επιστροφή στην εργασία πολλών Γάλλων, τα επίπεδα δραστηριότητας ανέκαμψαν σε όλους τους τομείς σε σχέση με την περίοδο του lockdown.

Στους εμπορικούς κλάδους, που επλήγησαν πιο πολύ από το lockdown, η απώλεια δραστηριότητας ήταν -25% έναντι -39% πριν από την άρση του lockdown. Βρίσκεται στο -38% στις κατασκευές (έναντι -75% πριν από την 11η Μαΐου) και στο -24% στη βιομηχανία.

Το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε ως εκ τούτου τον Μάιο, αφού είχε φθάσει σε ιστορικό χαμηλό τον Απρίλιο, αν και παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό.

Οι υγειονομικοί περιορισμοί και οι διαταραχές στις αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού, που επιμένουν, φρενάρουν ακόμη την ανάκαμψη.

Κατά κύριο λόγο ορισμένοι σημαντικοί τομείς της οικονομίας παραμένουν σχεδόν ή εξ ολοκλήρου 'καθηλωμένοι', όπως των ξενοδοχείων και της εστίασης, των εκδηλώσεων ή του πολιτισμού, αν και τα καφέ και τα εστιατόρια μπορούν να ξανανοίξουν σε «πράσινες» ζώνες από τις 2 Ιουνίου σύμφωνα με όσα αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Οι καταναλωτές, ανυπομονώντας να ανοίξουν και πάλι τα καταστήματα, επωφελήθηκαν ήδη της επαναλειτουργίας τους, με μια ανάκαμψη της κατανάλωσης στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της άρσης του lockdown.

Όμως, προβλέπει το Insee, «ένα μέρος αυτής της ανάκαμψης οφείλεται σε αγορές που είχαν μετατεθεί αναγκαστικά», κάτι που «δεν επιτρέπει σε αυτό το στάδιο να συναγάγουμε ότι θα είναι το 'μόνιμο καθεστώς' της κατανάλωσης στη διάρκεια των ερχόμενων εβδομάδων».

Πόσο μάλλον που λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον --ο Μπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε ήδη ότι θα υπάρξουν χρεοκοπίες και απολύσεις «τους ερχόμενους μήνες»-- τα νοικοκυριά μπορεί να αποδειχθούν πολύ προσεκτικά στις αγορές τους.

Έτσι, τον Μάιο, το ηθικό των νοικοκυριών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα. Όμως η ανάκαμψη της κατανάλωσης, όπως και των επενδύσεων των επιχειρήσεων, θα είναι απαραίτητη προκειμένου να υποστηριχθεί η οικονομία τους ερχόμενους μήνες.

Η ομοσπονδία εργοδοτών Medef ζήτησε εξάλλου μέτρα «σοκ» πριν από καλοκαίρι προκειμένου να στηριχθεί η ζήτηση.

Έπειτα από την ανακοίνωση σχεδίων στήριξης των τομέων που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, όπως ο τουρισμός, η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροναυπηγική, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα συνολικό σχέδιο ανάκαμψης για το φθινόπωρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!