Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Βενεζουέλα Τα λιγοστά κέρδη στη μάχη του πληθωρισμού εξανεμίσθηκαν εν μέσω κορωνοϊού λόγω της πτώσης των καυσίμων κι υποτίμησης του μπολίβαρ

Η διστακτική πρόοδος που κατέγραψε από πέρυσι η Βενεζουέλα στην μετρίαση του καλπάζοντος πληθωρισμού της εξαλείφεται από τις χρόνιες ελλείψεις σε καύσιμα και την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού της νομίσματος, εκτοξεύοντας τις τιμές των τροφίμων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, εκτιμούν οικονομολόγοι και η ηγεσία των βιομηχάνων.

Μετά την κορύφωσή του το 2018 στο 1,8 εκατ. τοις εκατό, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε πέρυσι καθώς ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο χαλάρωσε τους σοσιαλιστικού χαρακτήρα οικονομικούς ελέγχους, βοηθώντας να διατηρηθεί η μηνιαία αύξηση των τιμών καταναλωτή κάτω του 30% τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Αλλά με την έλλειψη καυσίμων, που καθιστά δύσκολη την παράδοση αγαθών και το εθνικό νόμισμα μπολίβαρ να υποτιμάται περίπου 60% το 2020, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως ο πληθωρισμός τον Απρίλιο έφτασε το 40%, ενώ ο κόσμος στις αγορές υποστηρίζει ότι οι τιμές έχουν διπλασιασθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

«Τα πάντα αυξάνονται τόσο γρήγορα, ώστε αυτά που μπαίνουν στον λογαριασμό μου δεν αρκούν για να αγοράσω τίποτα», δηλώνει ενδεικτικά η Διοσελίνα Οσπίνα, 67 ετών, υπάλληλος σε ένα κατάστημα στην πόλη Μαρακάι, που κατόρθωσε να αγοράσει μόλις 200 γραμμάρια τυριού, επειδή η τιμή του μέσα σε μια εβδομάδα έχει σημειώσει άνοδο 40% .«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τρώμε λιγότερο και να εξοικονομούμε ό,τι μπορούμε».

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βενεζουέλα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα στοιχεία που δημοσίευσε το Κογκρέσο της χώρας, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση, επειδή η Κεντρική Τράπεζα δημοσιεύει τα επίσημα στοιχεία με καθυστέρηση αρκετών μηνών.

Το «Καλάθι Πετάρε», ένας ανεπίσημος δείκτης καταναλωτή, που ονομάζεται έτσι από το μεγάλο και πολυπληθές ανατολικό προάστιο του Καράκας κι ο οποίος μετρά την τιμή των οκτώ βασικών ειδών διατροφής, σημείωσε άνοδο 109% από τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με το Κογκρέσο.

Οι τιμές στα βασικά είδη αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, παρά την κυβερνητική εντολή να παγώσουν οι τιμές 27 προϊόντων. Οι έμποροι συνέχισαν να αυξάνουν τις τιμές, ούτως ή άλλως, προκειμένου να αποφύγουν να πωλούν με ζημία, τονίζουν τέσσερις διαφορετικές πηγές, που έχουν γνώση της οικονομικής κατάστασης.

Τα παράπονα των καταναλωτών είναι παρόμοια στη συνοριακή πόλη Μαρακαΐμπο, όπου οι τιμές για ένα κουτί αυγά και ένα κιλό αλεύρι καλαμποκιού διπλασιάστηκαν τον Απρίλιο, σύμφωνα με ανθρώπους που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η Βενεζουέλα πρέπει να διατηρήσει τον μηνιαίο πληθωρισμό κάτω από το 50% για να ξεφύγει από έναν φαύλο κύκλο υπερπληθωρισμού, ο οποίος ξεκίνησε το 2017 και προκάλεσε μαζική μετανάστευση, με 5 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Παρόλο που πολλές συναλλαγές στη χώρα πραγματοποιούνται πλέον σε δολάρια, μετά την απελευθέρωση της αγοράς από τον Μαδούρο το 2019, ο υπερπληθωρισμός εξακολουθεί να μαστίζει μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, ιδίως όσους εξαρτώνται από συντάξεις, ή κρατικούς μισθούς που καταβάλλονται σε μπολίβαρ.

Το Κογκρέσο εκτιμά ότι ο ετήσιος πληθωρισμός από τον Μάρτιο τρέχει στο 3.365%, ενώ η Ταμάρα Ερέρα, διευθύντρια της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Sintesis Financiera, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 41% τον Απρίλιο. ​

«Τον Μάιο, ο πληθωρισμός μπορεί να είναι υψηλότερος λόγω των δυσλειτουργιών της αλυσίδας εφοδιασμού μετά τη ρύθμιση των τιμών, την έλλειψη καυσίμων και την καθυστερημένη επίδραση της (υποτίμησης του νομίσματος)», υποστηρίζει.

Η χρηματοοικονομική εταιρεία συμβούλων Ecoanalitica, αναφέρει από την πλευρά της ότι ο δείκτης τον Απρίλιο ήταν 58% και ότι οι τιμές πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της εξασθένησης του μπολίβαρ και των προβλημάτων στα καύσιμα.

Η κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές κυρώσεις των ΗΠΑ , έχουν κάνει την Βενεζουέλα ανήμπορη να διαθέσει καύσιμα στα πρατήρια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθημερινά ουρές για την προμήθεια βενζίνης, που για χρόνια στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα ήταν σχεδόν δωρεάν.

Αυτό εκτινάσσει τις τιμές των αγαθών που πωλούνται μέσω υπηρεσιών διανομής, οι οποίες έγιναν πολύ πιο δημοφιλείς κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με το κόστος του κοτόπουλου που παραδίδεται στο σπίτι να αυξάνεται σε δύο εβδομάδες κατά 143% και το κρέας κατά 50% , σύμφωνα με το ίδρυμα Cedice.

Η Κεντρική Τράπεζα επίσης έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό την πώληση ευρώ και δολαρίων σε μετρητά στις τράπεζες, ένα μέτρο που είχε διατηρήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία σταθερή, τονίζουν δύο στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Καθώς η αγανάκτηση του κόσμου για την αύξηση των τιμών οδήγησε σε αρκετές περιπτώσεις σε λεηλασίες στα ανατολικά της χώρας, η κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου μήνα αποφάσισε να επαναφέρει την πολιτική ελέγχου των τιμών, που είχε καταργηθεί όταν ο Μαδούρο άρχισε να ανοίγει την οικονομία.

Η ηγεσία του κλάδου της βιομηχανίας προειδοποιεί ότι τα μέτρα διαταράσσουν την παραγωγικότητα και ότι οι έμποροι περιορίζουν ήδη τον αριθμό ορισμένων βασικών αγαθών που μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!