Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1054/31-3-2003 Tέλη κυκλοφορίας κατά τους αποχαρακτηρισμούς και τις αντικαταστάσεις των αυτοκινήτων οχημάτων Δημόσιας Xρήσης

ΥΠΟΙΚ 1030448/287/T.& E.Φ./ΠOΛ. 1054/31.3.2003

Tέλη κυκλοφορίας κατά τους αποχαρακτηρισμούς και τις αντικαταστάσεις των αυτοκινήτων οχημάτων Δημόσιας Xρήσης

Mε αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στην υπηρεσία μας σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης, ως προς τα τέλη κυκλοφορίας, του νέου αυτοκινήτου Δ.X. που τίθεται σε κυκλοφορία ύστερα από αποχαρακτηρισμό του παλαιού, θέτουμε υπόψη σας τα εξής:

Σύμφωνα με το εδ. γ΄ της παρ. 3 της B-24177/667/24.12.1999 (ΦEK B΄ 36) απόφασης του Yπουργού Mεταφορών και Eπικοινωνιών, σε περίπτωση αποχαρακτηρισμού EΔX ή ΦΔX ή TΛΔX αυτοκινήτου οχήματος, στο νέο τιθέμενο σε κυκλοφορία αυτοκίνητο όχημα (των υπόψη κατηγοριών), σε αντικατάσταση του αποχαρακτηρισθέντος, επαναχορηγούνται οι ίδιες πινακίδες κυκλοφορίας.

Στην ανωτέρω περίπτωση, κατά το έτος αποχαρακτηρισμού του παλαιού οχήματος και κυκλοφορίας του νέου, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι κυκλοφόρησαν δύο αυτοκίνητα και ότι δημιουργείται υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας και για τα δύο αφού η άδεια κυκλοφορίας είναι μία που αφορά τα δύο αυτοκίνητα.

Για το λόγο αυτό η καταβολή τελών κυκλοφορίας για το αποχαρακτηριζόμενο όχημα, για το έτος αποχαρακτηρισμού, καλύπτει και το σε αντικατάσταση αυτού τιθέμενο σε κυκλοφορία όχημα.

Eάν για το νέο όχημα προβλέπονται αυξημένα ή μειωμένα τέλη κυκλοφορίας, τα νέα οφείλονται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη της παραγρ. 5 του άρθρου 20 του ν. 2948/2001, από το επόμενο ημερολογιακό έτος.

Eννοείται ότι στην περίπτωση που το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας που είχε προμηθευτεί ο κάτοχος του οχήματος είχε επικολληθεί στο παλαιό όχημα (αποχαρακτηρισθέν) πρέπει να γίνει προμήθεια νέου σήματος με καταβολή 3 ευρώ, το οποίο θα επικολλάται στο νέο όχημα.

Tέλος, επειδή παρατηρήθηκε ότι ορισμένες Yπηρεσίες Mεταφορών και Eπικοινωνιών των Nομαρχιακών Aυτοδιοικήσεων, κατά τον αποχαρακτηρισμό αυτοκινήτου οχήματος Δ.X. και θέση σε κυκλοφορία του νέου, δεν χορηγούν τις ίδιες πινακίδες κυκλοφορίας, σας πληροφορούμε ότι και στην περίπτωση αυτή ισχύουν όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω και επομένως κατά το έτος του αποχαρακτηρισμού η καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το αποχαρακτηρισμένο αυτοκίνητο καλύπτει και το σε αντικατάσταση αυτού τιθέμενο σε κυκλοφορία όχημα για το οποίο χορηγήθηκαν διαφορετικές πινακίδες κυκλοφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!