Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Κοντοζαμάνης Εισήγηση του Υφυπουργού Υγείας για τη σταδιακή άρση των περιοριστών μέτρων

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Καλησπέρα από το Υπουργείο Υγείας.

Τα μέτρα που λάβαμε μέχρι σήμερα είχαν δύο στόχους.

Α) Να περιορίσουν τη μετάδοση του νέου ιού στον πληθυσμό και β) να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας, προκειμένου να παραμείνει λειτουργικό και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιόδου που είναι αυξημένες.

Τα καταφέραμε. Αποκτήσαμε νέες συνήθειες.

Οι συνήθειες αυτές πρέπει να μας γίνουν τρόπος ζωής. Πρέπει να αποτελέσουν κανόνα - και θα το επαναλαμβάνουμε συνέχεια - προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη η οποία δεν έχει ακόμα κριθεί.

Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες;

Η υγιεινή των χεριών. Τακτικό πλύσιμο, δηλαδή, και χρήση αντισηπτικού.

Η αναπνευστική υγιεινή. Η χρήση καλύμματος ή μάσκας, που καλύπτει τη μύτη και το στόμα, όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός.

Και η τήρηση της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ δύο ατόμων.

Αυτοί οι κανόνες, πραγματικά, θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους από εδώ και πέρα.

Οι στόχοι μας πλέον είναι δύο: Να είναι σε ετοιμότητα το Σύστημα Υγείας, σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και να επιστρέψει το Σύστημα Υγείας σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς.

Προς την κατεύθυνση αυτή:

Τα νοσοκομεία Αναφοράς κορονοϊού συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους ως νοσοκομεία Αναφοράς.

Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κορονοϊού παραμένουν σε ετοιμότητα.

Τα νοσοκομεία Παμμακάριστος, Αγ. Βαρβάρα και ΝΙΜΤΣ παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορονοϊό.

Τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά, από την ερχόμενη Δευτέρα, στην κανονική λειτουργία τους, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων.

Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για τον κορονοϊό.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μονάδες αποκλειστικά για τον κορονοϊό.

Συνεχίζουμε, ταυτόχρονα, να υλοποιούμε το σχέδιο επέκτασης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με τη λειτουργία νέων κλινών.

Δημιουργούμε, ταυτόχρονα, στρατηγικό απόθεμα υλικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες, λόγω αύξησης των κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο.

Αξιοποιούμε τις δωρεές ιδιωτών, μεγάλων δωρητών, φορέων και οργανισμών. Προμηθευόμαστε απαραίτητα υλικά, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μας, αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας. Οι δωρεές αυτές έχουν πλησιάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ενισχύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τρεις χιλιάδες επτακόσια σαράντα οκτώ άτομα ήδη υπηρετούν σήμερα στο Σύστημα Υγείας. Πολύ περισσότερα από τις αρχικές μας προβλέψεις των 2.000 ατόμων.

Αυξήσαμε την περίοδο αυτή των δύο μηνών κατά 145 εκατομμύρια ευρώ τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί. Έχουμε πει ότι δεν τίθεται θέμα χρημάτων. Προέχει για εμάς η προστασία όλων των συμπολιτών μας.

Οι νέες υπηρεσίες, που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζουν να παρέχονται κανονικά. Όπως, για παράδειγμα, η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Ενθαρρυντικό γεγονός για εμάς αποτελεί η μαζική συμμετοχή συμπολιτών μας, άνω των 10.000, στην πλατφόρμα εθελοντισμού, που δημιουργήθηκε για την πανδημία. Η πλατφόρμα αυτή παραμένει ενεργή.

Αυξάνουμε την παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορονοϊού. Θα καλύψουμε με τον τρόπο αυτό τις ανάγκες για διεξαγωγή τεστ, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που έχει θέσει η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων, όπως για παράδειγμα, τη διενέργεια ελέγχου στο προσωπικό των

Υπηρεσιών Υγείας και σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου για νόσηση.

Η Επιτροπή των Ειδικών, η Ειδική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, όπως λέγεται, συνεχίζει κανονικά τις συνεδριάσεις της.

Για εμάς, η επιδημιολογική επιτήρηση του νέου κορονοϊού παραμένει αναγκαία. Και θα συνεχιστεί. Τα αποτελέσματα της επιτήρησης αυτής, θα αποτελέσουν τον γνώμονα για τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων.

Επιπλέον, οι Έλληνες ερευνητές και τα Ελληνικά Ερευνητικά Κέντρα συνεχίζουν να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες και έρευνα για την ανακάλυψη της θεραπείας της νόσου και του εμβολίου.

Τέλος, τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ τα ταχεία τεστ - τα rapid tests - ανίχνευσης του ιού, αυτή τη στιγμή αξιολογούνται.

Διανύσαμε τεράστια απόσταση, όλοι μαζί, σε μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να καλύψουμε ελλείψεις δεκαετιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να ανταπεξέλθουμε στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζει η πατρίδα μας.

Το Σύστημα Υγείας έχει δημιουργήσει την παρακαταθήκη, που θα μας επιτρέψει να το κάνουμε καλύτερο και πιο αποτελεσματικό. Έχουμε ακόμη δρόμο.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Όσα μέχρι σήμερα χτίσαμε, όσα μέχρι σήμερα κερδίσαμε, δεν πρέπει να τα χάσουμε.

Ευχαριστώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!