Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Λιβάνιος Εισήγηση του Υφυπουργού Εσωτερικών για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ
Αθήνα, 28 Απριλίου 2020

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΟΔΩΡΗ ΛΙΒΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Καλησπέρα σας.

Ο ελληνικός λαός τους τελευταίους δύο μήνες, έκανε πολύ μεγάλες θυσίες για να είμαστε σε θέση σήμερα να ανακοινώνουμε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην ομαλότητα. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος και χρειάζεται να συνεχίσουμε, με την ίδια προσήλωση, να λαμβάνουμε κάθε αναγκαίο μέτρο για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού.

Το υπουργείο Εσωτερικών, από τη  πρώτη στιγμή, έλαβε μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων με κεντρικό στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, χωρίς να πάψει στιγμή να είναι στο πλευρό του πολίτη. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, για άλλη μια φορά, ανέλαβαν σημαντικό μερίδιο ευθύνης, ώστε κανένας συμπολίτης μας, σε αυτή την κρίση, να μην μείνει μόνος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες, τους αιρετούς συμβούλους, το προσωπικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα ευχαριστώ στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στη Δημοτική Αστυνομία και στο διευρυμένο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», η συμβολή τους είναι πραγματικά καθοριστική.

Η εξ αποστάσεως εργασία στο Δημόσιο συνεχίζεται, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα. Συνεχίζεται, επίσης, και η εκ περιτροπής εργασία. Για την ασφάλεια στις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από την προσεχή Δευτέρα, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, οι οποίοι εργάζονται σε πρωινή βάρδια, θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις: είτε στις 7 το πρωί, είτε στις 8, είτε στις 9 το πρωί. Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να φροντίσουν για την ισοκατανομή των εργαζομένων σε κάθε μια από τις 3 χρονικές ζώνες. Αντίστοιχα, προσαρμόζεται φυσικά και η ώρα αναχώρησης.

Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των σχολικών μονάδων και της προσχολικής αγωγής. Όταν θα ανοίξουν τα γυμνάσια, τα δημοτικά, οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, με εγκυκλίους που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα επανακαθορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων της ειδικής άδειας.

Επίσης, διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Δεν αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση – όπως για παράδειγμα μέσω της πύλης gov.gr-, αυτή συνεχίζει να γίνεται αποκλειστικά με προκαθορισμένο ραντεβού.

Εξακολουθούμε και ενθαρρύνουμε τη χρήση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών και της δυνατότητας εξυπηρέτησης όλων των πολιτών από τα Κ.Ε.Π., μέσω αποστολής εγγράφων κατοίκων με ταχυμεταφορά.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και τις επόμενες ημέρες η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει και νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι κάτι, που ήρθε και θα μείνει και μετά την πανδημία.

Επιπλέον, σε σχέση με τις δομές των δήμων, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί: - Τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστές και θα παραμείνουν μέχρι νεότερης ενημέρωσης. Η επαναλειτουργία τους θα καθοριστεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
- Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ) θα παραμείνουν κλειστά και η επαναλειτουργία τους θα καθοριστεί, επίσης, με νεότερη ανακοίνωση και πάντα σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη.
- Σε συνεργασία, δε, με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως είναι τα ανοιχτά γήπεδα) ανοίγουν και με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους. Αντιθέτως, δεν θα λειτουργήσουν για το προσεχές διάστημα τα κλειστά γυμναστήρια. Κλειστές, επίσης, θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, το άνοιγμα των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδίως αυτή την περίοδο.

Όπως και στην πρώτη φάση της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας, έτσι και τώρα, η Δημόσια Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να βγούμε και πάλι νικητές.

Μείναμε σπίτι. Τώρα ήρθε η ώρα να μείνουμε και ασφαλείς.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!