Ιαπωνία Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας προειδοποιεί για την επίπτωση της πανδημίας στην παγκόσμια ανάπτυξη
Η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί τεράστια ζημιά στην παγκόσμια οικονομία και είναι πιθανόν να εξασθενίσει τον τραπεζικό τομέα της χώρας, προειδοποίησε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα, μία ημέρα μετά την αύξηση της στήριξης από την κεντρική τράπεζα για τον μετριασμό του οικονομικού πλήγματος από την κρίση.
Ο Κουρόντα δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας της Ιαπωνίας παραμένει σταθερός συνολικά, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν επαρκή κεφαλαιακά «μαξιλάρια» για να αντέξουν το πλήγμα από την πανδημία.
Πρόσθεσε, όμως, ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεργασθεί στενά με την Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, που είναι η τραπεζική εποπτική Αρχή της Ιαπωνίας, για να παρακολουθεί τον κίνδυνο μίας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
«Η παγκόσμια οικονομία επιδεινώνεται πολύ καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Κουρόντα στο κοινοβούλιο. «Αν πάρει περισσότερο χρόνο για να περιορισθεί ο ιός στη χώρα και το εξωτερικό, αυτό θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία και να ωθήσει ανοδικά το πιστωτικό κόστος για τις τράπεζες», είπε.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας επέκτεινε χθες τη στήριξη που παρέχει στην οικονομία, εξαγγέλλοντας την ενίσχυση των αγορών εταιρικών και κρατικών ομολόγων, σε μία προσπάθεια να χαλαρώσει τη χρηματοδοτική πίεση για τις χωρίς ρευστότητα επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον αντίκτυπο της πανδημίας. Το μέτρο αυτό, που ακολουθεί τη νομισματική χαλάρωση που ανακοινώθηκε μόλις πριν ένα μήνα, ευθυγραμμίζει την Τράπεζα της Ιαπωνίας με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζας που έχουν ανακοινώσει πρωτοφανή ποσά νομισματικής στήριξης.
Πριν την πανδημία, οι εταιρείες δανείζονταν χρήματα για επενδυτικές δαπάνες ή για εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Τώρα, παίρνουν ρευστότητα για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους εν μέσω της βουτιάς στις πωλήσεις, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην τριμηνιαία έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Οι ιαπωνικές εξαγωγές υφίστανται πλήγμα ιδιαίτερα από τη μεγάλη πτώση των εξαγωγών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση.
Η πανδημία πλήττει και τα εταιρικά κέρδη, καθώς οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και οι εντολές της κυβέρνησης για την παραμονή του κόσμου στα σπίτια πλήττει τα καταστήματα λιανικών πωλήσεων, σημειώνεται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!