Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Επιμελητήρια

ΕΕΑ Προτάσεις για την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων

ΕΕΑ

06 Απριλίου 2020

Δελτίο Τύπου

Προτάσεις για την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με αυξημένο αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, έχει καταθέσει προτάσεις για την στήριξη της επιχειρηματικότητας απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Συνέπειες που θέτουν σε άμεσο τη λειτουργία χιλιάδων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και απειλούν ευθέως τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση.

Σήμερα, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει για την τόνωση της οικονομίας, επανερχόμαστε με νέες προτάσεις προκειμένου να στηριχθούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

  • Την αύξηση του ποσού με το οποίο θα ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 10%, ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην επιχειρηματικότητα.
  • Σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, είναι αναγκαίο να έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αποφευχθούν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Παράλληλα, να δοθεί περιθώριο για την συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών τουλάχιστον έως το τέλος Απριλίου, καθώς με όσα ισχύουν σήμερα είναι ουσιαστικά αδύνατη η υπαγωγή σχεδόν για το σύνολο των μικρομεσαίων.
  • Με δεδομένο ότι εισερχόμαστε σε νέο κύκλο ύφεσης, η καταβολή του μειωμένου ποσοστού για την ενοικίαση επαγγελματικού χώρου είναι αναγκαίο να παραταθεί χρονικά, ακόμα και για 1 έτος. Μέχρι δηλαδή να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Για τους περισσότερους επαγγελματικούς τομείς θα αποτελέσει πολύτιμη «ανάσα» ενώ για ορισμένους όπως για το εμπόριο και την εστίαση είναι καθοριστικός παράγοντας συνέχισης της λειτουργίας τους.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για το μεγάλο πρόβλημα των επιταγών. Όπως είναι γνωστό, έχει δοθεί παράταση 75 ημερών για τα αξιόγραφα που λήγουν από 30/03/2020 έως και 31/05/2020. Η διαβίβαση και γνωστοποίηση των αξιογράφων, πραγματοποιείται μέσω «ειδικής σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής» των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω του συστήματος πληρωμών της εταιρίας ΔΙΑΣ ΑΕ ή και της εταιρίας ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, η οποία λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι εκδότες, οι κομιστές και οι αποδέκτες θα πρέπει εντός 3 ημερών από την ΠΝΠ σε ειδική πλατφόρμα να καταχωρήσουν τα αξιόγραφα. Ενώ δόθηκε παράταση 3 επιπλέον ημερών, έως 07/04/2020, η πλατφόρμα ΔΕΝ λειτουργεί. Επίσης τα πιστωτικά ιδρύματα παίρνουν σαν δεδομένη την παράταση έστω και αν ο τραπεζικός λογαριασμός του εκδότη έχει υπόλοιπο και ο ίδιος δεν έχει αντίρρηση στο να καλύψει την υποχρέωση του. Θα μπορούσε λοιπόν να υπάρχει σχετικό έγγραφο, εκ μέρους του εκδότη, στο οποίο να αναφέρονται τα εξής: Η επιχείρησή μας έχει ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας από αυτούς που πλήττονται από την παρούσα κρίση, ζητούμε παρά ταύτα την εξαίρεση των επιταγών από την προβλεπόμενη αναστολή (κατά 75 ημέρες) των προθεσμιών “λήξης”, εμφάνισης και πληρωμής αυτών και, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου δεύτερου της ΠΝΠ, και ζητάμε από την Τράπεζα την κανονική πληρωμή των επιταγών.
  • Διευκόλυνση για τη δυνατότητα άμεσης εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) που βρίσκονται σε ώριμη φάση. Πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο για αυτή την εκταμίευση αλλά παρατηρείται καθυστέρηση εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών. Στην παρούσα φάση, κάθε ημέρα που περνά είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Και όπως είναι γνωστό, οι έκτακτες περιπτώσεις απατούν και έκτακτες λύσεις.
  • Επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει για όσες επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους από 5 εργαζόμενους. Για παράδειγμα, στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης οι καθηγητές εργάζονται 3 με 5 ώρες την ημέρα ενώ η αυξημένη παρουσία μαθητών σε συγκεκριμένες ώρες αιχμής, αναγκάζει τον ιδιοκτήτη ΚΞΓ να απασχολήσει ταυτόχρονα περισσότερους εργαζόμενους. Και όπως είναι φανερό, συνιστά αδικία να προσμετρώνται αθροιστικά οι εργαζόμενοί μέχρι πέντε (5), προκειμένου να λάβει ο ιδιοκτήτης το επίδομα ειδικού σκοπού.

Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει επί της ουσίας και όχι στα λόγια, το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας. Διαφορετικά η μετά-κορωνοϊό εποχή θα μας βρει με χιλιάδες επιχειρήσεις λιγότερες λόγω «λουκέτου» και με εκτόξευση του ποσοστού ανεργίας. Επειδή λοιπόν είναι καλύτερο να προλαμβάνουμε από το να θεραπεύουμε, είναι αναγκαίο να υπάρξουν δραστικές λύσεις τώρα. Ας μειώσουμε τους κινδύνους αυτή η υγειονομική κρίση να μετατραπεί στην οικονομική καταστροφή των μικρομεσαίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!