Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1385/28-12-2001 Κοινοποίηση απόφασης Υπουργού Oικονομικών για την επιστροφή του αντιτίμου της αξίας των κινητών επισημάτων τελών χαρτοσήμου

YΠΟΙΚ 1117650/1671/Τ.&Ε.Φ./ΠΟΛ. 1385/28.12.2001 κοινοποίηση απόφασης Υπουργού Oικονομικών για την επιστροφή του αντιτίμου της αξίας των κινητών επισημάτων τελών χαρτοσήμου

κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή την απόφαση του Υπουργού Oικονομικών 1116482/1560/T.&E.Φ./19.12.2001 καθορισμός του τρόπου επιστροφής του αντιτίμου της αξίας των κινητών επισημάτων τελών χαρτοσήμου που αποσύρονται από την κυκλοφορία, η οποία έχει αποσταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Kυβερνήσεως.

A.Y.O. 1116482/1560/T.&E.Φ./19.12.2001

καθορισμός του τρόπου επιστροφής του αντιτίμου της αξίας των κινητών επισημάτων τελών χαρτοσήμου που αποσύρονται από την κυκλοφορία

AΠOΦAΣH

O YΠOYPΓOΣ OIKONOMIKΩN

Εχοντας υπόψη:

1. Τη διάταξη του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 25 του ν. 2873/2000 (ΦEK 285 A).

2. Την ανάγκη καθορισμού του τρόπου επιστροφής του αντιτίμου της αξίας των κινητών επισημάτων τελών χαρτοσήμου τα οποία κυκλοφορούσαν νόμιμα κατά την 31η Δεκεμβρίου 2001 και αποσύρονται οριστικά από την κυκλοφορία την 1.1.2002, σε όσους κατέχουν αυτά.

3. Τη διαπίστωση ότι, από την εφαρμογή της παρούσας δεν θα προκληθεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού Προϋπολογισμού, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 2362/1995 (ΦEK 247 A). Τα ποσά που θα προκύψουν από την επιστροφή των ανωτέρω αξιών θα τακτοποιούνται σύμφωνα με την Απόφαση Υπουργού Oικονομικών 1095860/5660/0016/15.10.2001.

AΠOΦAΣIZOYME

καθορίζουμε τον τρόπο επιστροφής του αντιτίμου της αξίας των κινητών επισημάτων τελών χαρτοσήμου σε όσους κατέχουν αυτά, λόγω της μη χρησιμοποιήσεώς τους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2001 και της μη δυνατότητας χρησιμοποιήσεώς τους μετά την ημερομηνία αυτή, ως εξής:

Ενέργειες κατόχων

Για την επιστροφή απαιτείται υποβολή αίτησης από τον κάτοχο των κινητών επισημάτων, σε οποιαδήποτε Δημόσια Oικονομική Υπηρεσία (Δ.O.Y.).

Oι ιδιώτες στους οποίους έχουν χορηγηθεί ειδικές άδειες διάθεσης κινητών επισημάτων τελών χαρτοσήμου, θα υποβάλουν την αίτησή τους στις ΔOY αρμοδιότητας φορολογίας τους.

H υποβολή της αίτησης, η οποία πρέπει να γίνει από 2.1.2002 έως 28.2.2002 θα αφορά έναν μόνο κάτοχο και πρέπει να συνοδεύεται:

- Από τα κινητά επισήματα, τα οποία πρέπει να είναι αμεταχείριστα, σε άριστη κατάσταση, να μην έχει αποκοπεί το τμήμα μετά τη διαγώνια διάτρηση και να κυκλοφορούσαν νόμιμα κατά την 31η Δεκεμβρίου 2001 (δηλαδή οι κλάσεις των: 1, 3, 5, 10, 30, 50, 100, 200 και 500 δραχμών).

- Από κατάσταση, όπως το συνημμένο υπόδειγμα, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της απόφασης αυτής η οποία θα είναι συμπληρωμένη με τα κινητά επισήματα κατά κλάση καθώς και τις ποσότητες αυτών. H κατάσταση θα συντάσσεται εις διπλούν.

Το ελάχιστο ποσό της αξίας, περιλαμβανομένης και της εισφοράς 20% υπέρ OΓA, δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 6.000 δραχμών.

Ενέργειες Δημοσίων Oικονομικών Υπηρεσιών (Δ.O.Y.)

Oι Δημόσιες Oικονομικές Υπηρεσίες (Δ.O.Y.) στις οποίες υποβάλλονται αιτήσεις για επιστροφή της αξίας των κινητών επισημάτων θα προβαίνουν στις παρακάτω ενέργειες:

κατά την υποβολή κάθε αίτησης ο Διαχειριστής θα παραλαμβάνει και θα ελέγχει εάν η αναγραφόμενη στην επισυναπτόμενη κατάσταση ποσότητα κινητών επισημάτων συμφωνεί με την πραγματικά προσκομιζόμενη προς επιστροφή ποσότητα, κατά κλάση και αν αυτά είναι αμεταχείριστα, σε άριστη κατάσταση και δεν έχει αποκοπεί το τμήμα μετά τη διαγώνια διάτρηση. Στη συνέχεια θα επιστρέφεται το ένα αντίγραφο στον καταθέτη αφού αναγραφεί και στα δύο αντίτυπα της κατάστασης η φράση ελέγχθηκαν ως προς την κατάστασή τους και παρελήφθησαν τα αναγραφόμενα κινητά επισήματα και τεθεί η ημερομηνία, η υπογραφή και η σφραγίδα του Διαχειριστή.

Οπου τα προσκομιζόμενα προς επιστροφή επισήματα είναι σε καρτέλες ή σε μέρος καρτέλας, ο καταθέτων και αιτών την επιστροφή θα θέτει, ενώπιον του υπαλλήλου, την υπογραφή του και τα στοιχεία ταυτότητάς του καθώς και τη σφραγίδα της εταιρείας, εάν ενεργεί για λογαριασμό εταιρείας, στην οπίσθια όψη της καρτέλας ή του μέρους αυτής.

Σε περίπτωση που ο Διαχειριστής διαπιστώσει ότι τα προσκομιζόμενα επισήματα ή μέρος αυτών δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την παραλαβή τους, αλλά ο καταθέτων έχει αντίθετη άποψη θα τα παραλαμβάνει αναγράφοντας και στα δύο (2) αντίτυπα της κατάστασης τη φράση παρελήφθησαν τα αναγραφόμενα κινητά επισήματα ME EΠIΦYΛAΞH για να ελεγχθούν από την Επιτροπή και θα θέτει ημερομηνία, υπογραφή και τη σφραγίδα του.

Ολα τα παραλαμβανόμενα επισήματα για κάθε αιτούντα χωριστά, μαζί με την κατάσταση θα εσωκλείονται σε φάκελο, στον οποίο θα συρράπτεται η αίτηση και θα φυλάσσονται από τον Διαχειριστή.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων (28.2.2002) και εντός των επομένων δέκα πέντε (15) ημερών, η επιτροπή που ορίστηκε με την απόφαση 1079464/4658/0016/12.11.01 του Υπουργού Oικονομικών θα εξετάσει την ορθή παραλαβή των επισημάτων από τον Διαχειριστή, ως προς την κατάσταση αυτών, την ποσότητα για την τυχόν ύπαρξη ελλείμματος και θα ελέγχει την γνησιότητα αυτών.

Σε περίπτωση που η επιτροπή εγκρίνει την επιστροφή, εφόσον διαπιστώνονται τα ανωτέρω, θα συντάσσεται σχετική απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.O.Y. στην οποία θα αναγράφεται η ποσότητα των κινητών επισημάτων, κατά κλάση και η επιστρεφόμενη αξία του τέλους χαρτοσήμου και της εισφοράς υπέρ OΓA ξεχωριστά και συνολικά. Στη συνέχεια θα εκδίδεται A.Φ.EK. στους δικαιούχους. H καταβολή του επιστρεπτέου ποσού θα γίνεται αφού μετατραπεί η συνολική αξία από δραχμές σε EYPΩ (με ισοτιμία 1 EYPΩ = 340,75 δρχ.).

Σε περίπτωση που η επιτροπή διαπιστώσει την ύπαρξη πλαστών επισημάτων και όπου αυτά είναι σε καρτέλες, ή μέρος αυτών, θα διαπιστώνει τα στοιχεία του καταθέτη στην οπίσθια όψη της καρτέλας και θα ενεργεί σύμφωνα με το άρθρο 37 του κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Οταν ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων, τα κινητά επισήματα για τα οποία εκδόθηκε απόφαση επιστροφής καταμετρούνται και καταστρέφονται κατά τα οριζόμενα στην προαναφερόμενη Υπουργική Απόφαση.

Σε περίπτωση που η επιτροπή δεν εγκρίνει την επιστροφή των χρημάτων για τα παραληφθέντα ME EΠIΦYΛAΞH κινητά επισήματα ή μέρος αυτών, αυτά θα επιστρέφονται στον αιτούντα με αποδεικτικό παραλαβής.

KATAΣTAΣH EΠIΣTPEΦOMENΩN KINHTΩN EΠIΣHMATΩN TEΛΩN XAPTOΣHMOY EΠΩNYMO Η EΠΩNYMIA: ONOMA: ΠATPΩNYMO A.Φ.M.: A.Δ.T.: Δ/NΣH: THΛEΦΩNO:

KΛAΣEIΣ TEMAXIA TEΛOΣ OΓA ΣYNOΛIKH XAPTOΣHMOY XAPTOΣHMOY AΞIA 1 ΔPX. 3 ΔPX. 5 ΔPX. 10 ΔPX. 30 ΔPX. 50 ΔPX. 100 ΔPX. 200 ΔPX. 500 ΔPX. ΣYNOΛIKO EΠIΣTPEΦOMENO ΠOΣO ΣE ΔPX. ΣE EYPΩ

HMEPOMHNIA: / /2002 O AITΩN

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!