Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1281/7-12-2001 Κατάργηση τελών χαρτοσήμου και αξίας υπεύθυνης δήλωσης

YΠΟΙΚ 1113016/1538/Τ.&Ε.Φ./ΠΟΛ. 1281/7.12.2001 Κατάργηση τελών χαρτοσήμου και αξίας υπεύθυνης δήλωσης

Με προωθούμενες διατάξεις οι οποίες έχουν καταρτισθεί με βάση τα προβλεπόμενα από την Εισηγητική λκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 2002 και τις Κυβερνητικές εξαγγελίες, γίνονται οι κατωτέρω ρυθμίσεις, οι οποίες ισχύουν από 1 Ιανουαρίου 2002:

1. Καταργούνται τα τέλη χαρτοσήμου που επιβάλλονται στις κατωτέρω περιπτώσεις:

α) στις εξοφλήσεις κάθε είδους αποδοχών από μίσθωση εργασίας για απασχόληση με οποιαδήποτε μορφή και οπωσδήποτε αμειβόμενη, περιλαμβανομένων και των εκτός έδρας αποζημιώσεων ή εξόδων κίνησης,

β) στις εξοφλήσεις κάθε είδους αμοιβών για απασχόληση με οποιαδήποτε νομική σχέση που δημιουργεί δεσμούς εξάρτησης ως προς τους όρους απασχόλησης ή την αμοιβή και συνεπάγεται την ευθύνη του εργοδότη, περιλαμβανομένων και των εκτός έδρας αποζημιώσεων ή εξόδων κίνησης,

γ) στις εξοφλήσεις κάθε είδους συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών ή βοηθημάτων που καταβάλλονται στους δικαιούχους από τον οικείο φορέα ή ασφαλιστικό οργανισμό,

δ) στις εξοφλήσεις αποζημιώσεων από εργατικό ατύχημα ή λόγω λύσης της σχέσης εργασίας,

ε) στις συναλλαγματικές και στα γραμμάτια σε διαταγή και στους τόκους που απορρέουν από αυτές,

στ) στις βεβαιώσεις που χορηγούνται από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) για την υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή μεταβολής εργασιών.

2. Καταργείται η αξία της υπεύθυνης δήλωσης που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α). Η δήλωση αυτή συντάσσεται σε απλό χαρτί στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία που προβλέπονται από την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών 1068985/900/ Τ.&Ε.Φ./12-7-2001 (ΦΕΚ 950

Β). Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης μπορεί αν ορίζεται, διαφορετικός τύπος και περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης.

3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να ορίζεται ο τρόπος επιστροφής των ποσών των τελών χαρτοσήμου και της επ` αυτών εισφοράς υπέρ ΟΓΑ των ενσήμων εντύπων συναλλαγματικών και γραμματίων εις διαταγή και της αξίας των υπευθύνων δηλώσεων, σ` όσους κατέχουν τα ένσημα αυτά κατά την έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων αυτών.

Επομένως από 1-1-2002 δεν θα επιβάλλονται οι κατά περίπτωση προβλεπόμενες ανωτέρω επιβαρύνσεις.

Επιπλέον διευκρινίζεται ότι:

Για τις συναλλαγματικές και τα γραμμάτια σε διαταγή που εκδίδονται από 1-1-2002 δεν θα κυκλοφορούν έντυπα του Δημοσίου. Οι συναλλαγματικές και τα γραμμάτια θα εκδίδονται σε απλό χαρτί, στο οποίο, βέβαια, πρέπει να αναγράφονται όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για τη νόμιμη έκδοσή τους από τις σχετικές περί των αξιογράφων αυτών διατάξεις.

Για διευκόλυνση των ενδιαφερομένων παραθέτομε κατωτέρω περιεχόμενο συναλλαγματικής και γραμματίου σε διαταγή, το οποίο θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη ως υπόδειγμα για την έκδοσή τους από 1-1-2002.

Το περιεχόμενο αυτό είναι ίδιο με το περιεχόμενο των ενσήμων που επρόκειτο να κυκλοφορήσουν από 1-1-2002.

Επίσης επισυνάπτομε φωτοτυπία της προσαρτημένης στην Απόφαση 1068985/900/Τ.&Ε.Φ./12-7-2001 (ΦΕΚ 950 Β) του Υπουργού Οικονομικών υπεύθυνης δήλωσης. Τα στοιχεία αυτής, σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, θα αναγράφονται στην υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλλεται από 1-1-2002, η οποία όπως προαναφέρθηκε θα συντάσσεται σε απλό χαρτί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!