Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1215/31-8-2001 Τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων οχημάτων, που ανήκουν κατά κυριότητα στους Δήμους

ΥΠΟΙΚ 1083319/861/Τ.& Ε.Φ./ΠΟΛ. 1215/31.8.2001

Τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων οχημάτων, που ανήκουν κατά κυριότητα στους Δήμους

Απαντώντας στο 10746/31-5-2001 έγγραφό σας, σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που ανήκουν κατά κυριότητα στους Δήμους κ.λπ. σας πληροφορούμε τα εξής:

Με τις διατάξεις της παρ. 18 του άρθρου 5 του ν. 2459/1997 καταργήθηκαν, από 1-1-1998, οι απαλλαγές από τέλη κυκλοφορίας, των αυτοκινήτων οχημάτων των Δήμων και Κοινοτήτων κ.λπ. εκτός αυτών που αναφέρονται στην περίπτωση ε της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 2367/53, με την οποία, όπως ρητά ορίζεται, απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας τα φορτηγά, υδροφόρα, αυτοκίνητα καθαριότητας και πυροσβεστικά τ` ανήκοντα κατά κυριότητα εις Δήμους, Κοινότητας, Λιμενικούς Οργανισμούς και Λιμενικά Ταμεία ως και τα ανήκοντα κατά κυριότητα εις οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου υδροφόρα αυτοκίνητα.

Για να μην καταλείπεται η όποια αμφιβολία και για την αποφυγή παρερμηνείας της ανωτέρω διάταξης, σας γνωρίζουμε, ότι ο κύριος χαρακτηρισμός αυτοκινήτου οχήματος (είδος οχήματος) από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δ/νσεων Μεταφορών των Νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων είναι ο του ΦΟΡΤΗΓΟΥ στη δε στήλη των παρατηρήσεων του εντύπου της άδειας κυκλοφορίας αναγράφεται υποχρεωτικά και το μεταφορικό έργο αυτού όπως, μεταφορά αγαθών, εμπορευμάτων, υδροφόρα κ.τ.λ., τα οποία μαζί συνθέτουν την έννοια του ΦΙΧ αυτοκινήτου.

Επομένως, στην περίπτ. ε της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 2367/53, η λέξη Τα φορτηγά αναφέρεται στα υπόψη οχήματα με τους ειδικότερους χαρακτηρισμούς αυτών δηλαδή φορτηγά υδροφόρα αυτοκίνητα, φορτηγά αυτοκίνητα καθαριότητας και τα φορτηγά πυροσβεστικά αυτοκίνητα και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανεξάρτητη απ` αυτά, λόγω της γραμματικής διατύπωσης της διάταξης.

`Αλλωστε, η πρόθεση του νομοθέτη ήταν να απαλλάξει από τα τέλη κυκλοφορίας τις τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες των ΦΙΧ αυτοκινήτων που εκ της αποστολής των (μεταφορικό έργο) επιβάλλετο και όχι συνολικά τα φορτηγά αυτοκίνητα των υπόψη υπηρεσιών.

Κατόπιν των ανωτέρω η απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας με βάση τις ισχύουσες διατάξεις καταλαμβάνει τα φορτηγά αυτοκίνητα των προαναφερομένων κατηγοριών και όχι όλα γενικώς τα φορτηγά αυτοκίνητα οχήματα που ταξινομούνται από τους υπόψη Οργανισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!