Εγκ. 30/003/000/5230/2019 Αποστολή Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1870 της Επιτροπής για την τροποποίηση και τη διόρθωση του κανονισμού (ΕΚ) 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ερουκικού οξέος και υδροκυανικού οξέος σε ορισμένα τρόφιμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΑΔΕ Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΜΗΜΑ Β' Πληροφορίες:Θ. Μαρκίδης Τηλέφωνο:2106479237 Fax:2106467725 E-mail:foodwater@gcsl.gr |
ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ Α.Δ.Α. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αποστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Αθήνα, 5/12/2019 Αρ. Πρωτ.: 30/003/000/5230 ΠΡΟΣ: Πίνακας Διανομής |
ΘΕΜΑ: Αποστολή Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1870 της Επιτροπής για την τροποποίηση και τη διόρθωση του κανονισμού (ΕΚ) 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ερουκικού οξέος και υδροκυανικού οξέος σε ορισμένα τρόφιμα
Σας αποστέλλουμε συνημμένα τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2019/1870 της Επιτροπής, της 7ης Νοεμβρίου 2019 «για την τροποποίηση και τη διόρθωση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ερουκικού οξέος και υδροκυανικού οξέος σε ορισμένα τρόφιμα», ο οποίος έχει δημοσιευθεί στο υπ' αρ. L 289/08.11.2019 φύλλο της Επίσημης Εφημερίδαςτης Ε.Ε.
Ο νέος κανονισμός επιφέρει αλλαγές στα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ερουκικού οξέος σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων και επιπλέον, για σκοπούς ασφάλειας δικαίου, καθορίζει μονάδα μέτρησης (mg/kg) για το μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο υδροκυανικού οξέος (για το οποίο δεν είχε καθοριστεί).
Συγκεκριμένα, όσον αφοράτο ερουκικό οξύ, μετον νέο κανονισμό (Παράρτημα I):
α. Μειώνεται το νομοθετικό όριο στα 20,0 g/kg γιατα φυτικά λίπη και έλαια που διατίθενται στην αγορά για τον τελικό καταναλωτή ή για χρήση ως συστατικά σε τρόφιμα, με εξαίρεση το έλαιο καμελίνας, το σιναπέλαιο και το έλαιο βόραγου.
β. Καθορίζονται νέα νομοθετικά όρια στα 50,0 g/kg για το έλαιο καμελίνας, το σιναπέλαιο και το έλαιο βόραγου, με την επιφύλαξη της αντίστοιχης υποσημείωσης για το σιναπέλαιο που παράγεται και καταναλώνεται τοπικά.
γ. Καθορίζεται νέο νομοθετικό όριο στα 35,0 g/kg γιατη μουστάρδα (άρτυμα).
δ. Διαγράφεται το μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο στα παρασκευάσματα για βρέφη και στα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, για λόγους σαφήνειας, αφού έχει ήδη καθορισθεί σε αυτά τα τρόφιμα από άλλο κανονισμό [καν. (ΕΕ) 2016/127].
Ο κοινοποιούμενος καν. (ΕΕ) 2019/1870 τίθεται σε ισχύ από 28 Νοεμβρίου 2019, ενώ προβλέπονται μεταβατικά μέτρα (άρθρο 3), σύμφωνα με τα οποία τα τρόφιμα που έχουν διατεθεί νομίμως στην αγορά πριν από την έναρξη ισχύος του εν λόγω κανονισμού, μπορούν να παραμείνουν στην αγορά μέχρι την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την ημερομηνία λήξης τους.
Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) 1881/2006.
Σας ενημερώνουμε ότι την παρούσα εγκύκλιο μπορείτε να τη βρείτε στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.: http://www.gcsl.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: <Διευθύνσεις>/<Διεύθυνση Αλκοόλης & Τροφίμων>/<Τμήμα Β': Τροφίμων, Νερών & Περιβάλλοντος>/<Εγκύκλιοι>/<Χημική ασφάλεια>/<Ρυπαντές-Κατάλοιπα>.
Με ευθύνη των προϊσταμένων των Χημικών Υπηρεσιών να λάβουν γνώση του παρόντος οι αρμόδιοι υπάλληλοι.
Για κάθε περαιτέρω σχετική πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να απευθύνεστε στην Υπηρεσία μας.
Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διονυσία Στεφανίτση
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!