Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1084/28-3-2001 Είσπραξη οφειλών προς την Εθνική Τράπεζα που εκχωρούνται στο Δημόσιο

ΥΠΟΙΚ 1033024/1932-24/00016/ΠΟΛ.1084/28.3.2001

Είσπραξη οφειλών προς την Εθνική Τράπεζα που εκχωρούνται στο Δημόσιο.

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 5 του ν.2892 (ΦΕΚ46τΑ/9-3- 2001) με τις οποίες καθορίζεται νέος τρόπος καταβολής των οφειλών που εκχωρούνται στο Δημόσιο από την Εθνική Τράπεζα, κατ` εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 11 του άρθρου 30 του ν.2789/2000.

Για τη βεβαίωση και είσπραξη των οφειλών της κατηγορίας αυτής είχαν δοθεί οδηγίες με την αριθ.1012150/467-24/0016/31-1-2001 (ΠΟΛ 1029) εγκύκλιο.

Με τις νέες διατάξεις οι οφειλές αυτές εισπράττονται κατά τις διατάξεςι του ΚΕΔΕ, υπόκεινται σε εικοσαετή παραγραφή η οποία αρχίζει από τη λήξη του έτους βεβαιώσεως τους στις Δ.Ο.Υ. και καταβάλλονται σε εξήντα (60), κατ` ανώτατο όριο ίσες μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των είκοσι χιλιάδων (20.000) δραχμών και εφόσον αυτές καταβάλλονται εμπρόθεσμα, δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση των οφειλών αυτών στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και οι επόμενες δόσεις την αντίστοιχη ημέρα (τελευταία εργάσιμη) των επόμενων μηνών. Για τις ήδη υφιστάμενες βεβαιωμένες οφειλές της κατηγορίας αυτής (ΚΑΕ 3932) κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου (9 Μαρτίου 2001) η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι 30 Απριλίου 2001, ανεξάρτητα αν έχει ήδη καταβληθεί κάποιο ποσό και οι επόμενες σύμφωνα με τα παραπάνω.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ολοκλήρου του οφειλόμενου ποσού μέχρι την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης θα χορηγείται έκπτωση κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) επί του ποσού αυτού. Για τα ήδη καταβληθέντα ποσά μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου, ήτοι μέχρι 9 Μαρτίου 2001 δεν γεννάται αξίωση κατά του Δημοσίου. Σε περίπτωση όμως εφάπαξ καταβολής του οφειλόμενου ποσού μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου, ήτοι μετά τις 9-3-2001 θα χορηγείται στον οφειλέτη η οριζόμενη έκπτωση και το επιπλέον εισπραχθέν ποσό θα επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Η παρούσα εγκύκλιος αποτελεί συμπλήρωμα της αριθ.1012150/467-24/0016/31-1-2001 (ΠΟΛ 1029) εγκυκλίου.

Με τη μεταβίβαση στο Δημόσιο των συγκεκριμένων απαιτήσεων της πρώην ΕΚΤΕ νυν Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, το Δημόσιο υποκαθίσταται στα δικαιώματα αυτής έναντι των εν λόγω οφειλετών της. Οι υπάρχουσες εμπράγματες ή προσωπικές ασφάλειες ή άλλες ειδικές εγγυήσεις των απαιτήσεων που εκχωρούνται, διατηρούνται υπέρ του Δημοσίου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν.1957/1991, οι οποίες έχουν εφαρμογή και στη προκειμένη περίπτωση, σε κάθε περίπτωση υποκατάστασης του Δημοσίου στα δικαιώματα του δανειστή, ο τηρών δημόσια βιβλία υποχρεούται να σημειώσει ατελώς και χωρίς οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου στα βιβλία που τηρεί τις μεταβολές που προέρχονται από την υποκατάσταση αυτή και τυχόν υφιστάμενες προσημειώσεις τρέπονται αυτοδίκαια σε υποθήκες. Οι μεταβολές αυτές σημειώνονται στα βιβλία κατόπιν εγγράφου της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) στο οποίο επισυνάπτονται ή αναφέρονται τα παραστατικά έγγραφα των μεταβιβαζομένων απαιτήσεων. Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών η Εθνική Τράπεζα υποχρεούται να παραδόσει και γνωστοποιήσει στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία τα αποδεικτικά στοιχεία των παρεχομένων ασφαλειών. Η ενέργεια αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα δέκα μηνών από τη σύνταξη, από την Εθνική Τράπεζα των τίτλων είσπραξης, ώστε στη συνέχεια οι Δ.Ο.Υ. να είναι σε θέση να ζητήσουν έγκαιρα από τα αρμόδια υποθηκοφυλάκεια την παραπάνω μεταβολή.

Σε περίπτωση επίσπευσης προγράμματος πλειστηριασμού είτε από την ίδια την Τράπεζα είτε από τρίτους που κοινοποιούν τα προγράμματα στην Τράπεζα λόγω της υφισταμένης υπέρ αυτής υποθήκης επί του πλειστηριαζομένου ακινήτου ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο η Τράπεζα υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα την αρμόδια Δ.Ο.Υ. με τα παραπάνω στοιχεία, ώστε να είναι δυνατή τόσο η σχετική μεταβολή στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο, όσο και η αναγγελία στον υπάλληλο του πλειστηριασμού.

Επίσης σε περίπτωση αιτήματος ενδιαφερομένων για εξάλειψη των υποθηκών ή άρση γενικά των παρεχομένων ασφαλειών, η Εθνική Τράπεζα υποχρεούται να μη συναινεί σ`αυτή εάν προηγουμένως δεν προσκομιστεί η έγγραφη συναίνεση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στην οποία έχει βεβαιωθεί η απαίτηση υπέρ του Δημοσίου του συγκεκριμένου δανείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!