Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1078/27-3-2001 Κοινοτικό Πρόγραμμα Fiscalis - Σεμινάρια 2001

ΥΠΟΙΚ 1032894/1565/308/Ε0014/ΠΟΛ.1078/27.3.2001

Κοινοτικό Πρόγραμμα Fiscalis - Σεμινάρια 2001

Το Πρόγραμμα FISCALIS είναι ένα πενταετούς διάρκειας κοινοτικό πρόγραμμα δράσης για τη βελτίωση της λειτουργίας των συστημάτων έμμεσης φορολογίας της εσωτερικής αγοράς, το οποίο υιοθετήθηκε με την απόφαση 888/98 του Ευρ. Κοινοβουλίου και καλύπτει τα έτη 1998-2002. Η δαπάνη υλοποίησης του προγράμματος αυτού, η οποία συνίσταται στα έξοδα μετάβασης και διαμονής των συμμετεχόντων υπαλλήλων βαρύνει εξ ολοκλήρου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στα πλαίσια του Προγράμματος αυτού και ειδικότερα όσον αφορά τον τομέα του ΦΠΑ, πραγματοποιούνται κάθε έτος ορισμένα σεμινάρια, ο αριθμός και τα θέματα των οποίων προκαθορίζονται από την Ευρωπαϊκή λνωση σε συνεργασία με την οργανώτρια χώρα. Η διάρκεια των σεμιναρίων είναι 2 έως 3 εργάσιμες ημέρες.

Σκοπός των σεμιναρίων αυτών είναι η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στα κράτη μέλη, σε κάθε εξειδικευμένο τομέα, με σκοπό τη δρομολόγηση κοινών λύσεων, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ομοιόμορφη εφαρμογή των κοινοτικών διατάξεων σε όλα τα κράτη μέλη και καθιέρωση κοινών πρακτικών εφαρμογής, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς.

Στα πλαίσια αυτά για το έτος 2001 έχουν προγραμματισθεί τα ακόλουθα σεμινάρια:

1. Συνοχή μεταξύ Τελωνείων - ΕΦΚ - ΦΠΑ ( Νοέμβριος 2001).

Στόχος του σεμιναρίου είναι η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των διοικήσεων έμμεσης φορολογίας και τελωνείων, ειδικά όσον αφορά την εφαρμογή μεθόδων ανάλυσης κινδύνου για τον εντοπισμό καταστρατηγήσεων στην απαλλαγή από ΦΠΑ κατά την εξαγωγή, καθώς και η εξέταση της δυνατότητας ηλεκτρονικής ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των φορολογικών και τελωνειακών διοικήσεων των Κρατών Μελών.

2. Συνάντηση των επικεφαλής των Γραφείων CLO (VIES - Διοικητική Συνεργασία) για τη βελτίωση της διοικητικής συνεργασίας στην πράξη. Συνέχεια του σεμιναρίου που έγινε στο Παρίσι το 2000 (Βέλγιο 20/22 Ιουνίου 2001).

Επεξεργασία συμπερασμάτων της τελευταίας έκθεσης της Επιτροπής για τα άρθρα 12 και 14 του Καν. 218/92 και των προηγούμενων σεμιναρίων - συναντήσεων των επικεφαλής των Γραφείων Διοικητικής Συνεργασίας. Εξέταση του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των διακρατικών και διεθνών συμφωνιών.

3. Συντονισμένος προγραμματισμός πολυεθνικών ελέγχων (Φινλανδία 21/23 Μαίου 2001).

Βελτίωση της συμβολής των πολυεθνικών ελέγχων στην επίτευξη διοικητικής συνεργασίας. Αναβάθμιση οδηγού Πολυεθνικών Ελέγχων, προτάσεις για την συνέχεια των εργασιών.

4. Χρήση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου για το ΦΠΑ (Λουξεμβούργο 26/28 Σεπτεμβρίου 2001).

To σεμινάριο αυτό αποτελεί συνέχεια των προηγουμένων, όσον αφορά την εξέταση των μεθόδων ανάλυσης κινδύνου που χρησιμοποιούνται σε κάθε κράτος μέλος και τη διερεύνηση της δυνατότητας υιοθέτησης κοινών μεθόδων σε όλα τα κράτη μέλη, δεδομένου ότι είναι σαφές ότι η ανεπάρκεια ανθρώπινων πόρων δεν επιτρέπει τον ουσιαστικό έλεγχο όλων των φορολογικών υποθέσεων.

5. Καταπολέμηση της απάτης - Συνεργασία μεταξύ φορολογικών και δικαστικών αρχών (Γερμανία 6/8 Ιουνίου 2001).

Στόχος του σεμιναρίου είναι να εξετάσει την παρούσα κατάσταση σχετικά με τη συνεργασία δικαστικών και φορολογικών αρχών, καθώς και τις δυνατότητες βελτίωσης της συνεργασίας αυτής, για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φορολογικής απάτης.

6. Ο ρόλος και η ανάπτυξη μιας ειδικής υπηρεσίας (intelligence unit) για την υποστήριξη της οικειοθελούς συμμόρφωσης και την καταπολέμηση της απάτης (Πορτογαλία 11/12 Οκτωβρίου 2001).

Περιγραφή ρόλου μιας ειδικής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης και η ανταλλαγή εμπειριών για την οργάνωσή της. Ανάπτυξη οδηγού για την οργάνωση μιας υπηρεσίας αυτής της μορφής.

7. Μείωση υποχρεώσεων των επιχειρήσεων (Η.Β. 3/5 Οκτωβρίου 2001).

Εξέταση τρόπων μείωσης υποχρεώσεων εντός των πλαισίων της νέας στρατηγικής ΦΠΑ και του SLIM. Εντοπισμός προβλημάτων και πιθανών λύσεων στα πλαίσια επικείμενης μελέτης περί των υποχρεώσεων ΦΠΑ.

8. Εκπαίδευση όσον αφορά τον έλεγχο με ηλεκτρονικά μέσα (Αυστρία 11/13 Ιουνίου 2001).

Αφορά τη διαπιστωμένη ανάγκη εκπαίδευσης των φορολογικών ελεγκτών, στη χρήση ηλεκτρονικών προγραμμάτων για τον έλεγχο των επιχειρήσεων.

9. Διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις - Διοικητική συνεργασία (Ολλανδία 22/23 Νοεμβρίου 2001).

Διαπίστωση των αναγκών για διοικητική συνεργασία, καθώς και των πληροφοριών που κρίνονται αναγκαίες για ανταλλαγή, όσον αφορά τον τομέα αυτό, με σκοπό τη βελτίωση της διοικητικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.

10. Ελεγχος μη εγκατεστημένων εμπόρων (Ιταλία 15/17 Οκτωβρίου 2001).

Μελέτη μεθόδων ελέγχου των μη εγκατεστημένων εμπόρων, στα πλαίσια της νέας οδηγίας, όσον αφορά τη δυνατότητα απαίτησης φορολογικού αντιπροσώπου και εξεύρεση των καλύτερων πρακτικών φορολόγησης των μη εγκατεστημένων υποκειμένων

11. Δημόσιες αρχές - Δραστηριότητες δημοσίου συμφέροντος και Επιδοτήσεις ( Ελλάδα 22/23 Οκτωβρίου 2001).

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η διερεύνηση της διάκρισης μεταξύ εξαιρούμενων (εκτός πεδίου ΦΠΑ) και απαλλασσόμενων πράξεων που πραγματοποιούνται από δημόσιους οργανισμούς, η αντιμετώπιση των επιδοτήσεων, η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη μεταχείριση των ζητημάτων αυτών από τα κράτη μέλη και η εξέταση της δυνατότητας απλοποίησης και εναρμόνισης της ισχύουσας νομοθεσίας στα διάφορα κράτη μέλη.

12. Χρήση πληροφοριών του VIES για την καταπολέμηση της απάτης (Δανία 29/31 Οκτωβρίου 2001).

Μελέτη της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της διακρατικής απάτης και εξεύρεση τρόπων καταπολέμησης της απάτης σε εθνικό επίπεδο, μέσω της χρήσης πληροφοριών του VIES, με τη Χρήση "έξυπνων" μεθόδων ελέγχου χρήση "έξυπνων" μεθόδων ελέγχου ή μεθόδων στηριζόμενων σε ανάλυση κινδύνου, με σκοπό τη δημιουργία νέου μοντέλου ελέγχου το οποίο βασίζεται στην αναδιοργάνωση των πληροφοριών του VIES.

13. Διαχείριση του προγράμματος FISCALIS (ενδεχόμενο)

Πρόκειται για συνάντηση των Συντονιστών του Προγράμματος τόσο στον τομέα του ΦΠΑ, όσο και των ΕΦΚ, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, όσον αφορά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος αυτού.

Ο ανωτέρω προγραμματισμός είναι δυνατόν να τροποποιηθεί μέχρι την οριστική υλοποίηση των σεμιναρίων και κυρίως είναι ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν επί πλέον σεμινάρια κατά το τρέχον έτος.

Τα κράτη μέλη συμμετέχουν σε κάθε Σεμινάριο με 2 συνήθως εκπροσώπους. Σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων εκπροσώπων, με την προϋπόθεση ότι η δαπάνη καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και μετά από συνεννόηση με τους διοργανωτές.

Κατά τη διάρκεια κάθε σεμιναρίου υπάρχει αυτόματη διερμηνεία στην Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική καθώς και στη γλώσσα της διοργανώτριας του σεμιναρίου χώρας.

Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών, έχουν ενεργό συμμετοχή στα σεμινάρια αυτά, τα οποία διεξάγονται σε ολομέλεια των συμμετεχόντων, καθώς και σε επί μέρους ομάδες εργασίας, για την εξέταση εξειδικευμένων θεμάτων. Προς το σκοπό αυτό οι συμμετέχοντες υπάλληλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο του κάθε συγκεκριμένου σεμιναρίου, καθώς και μία εκ των γλωσσών εργασίας που αναφέρονται ανωτέρω.

Με στόχο την διεύρυνση του κύκλου των συμμετεχόντων στα σεμινάρια αυτά, κατά τρόπο ώστε οι τελευταίοι να μην προέρχονται μόνο από κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εφοριακοί υπάλληλοι, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των σεμιναρίων, να υποβάλλουν σχετική αίτηση συμμετοχής στην υπηρεσία μας μέχρι τις 15 Μαίου 2001.

Στην αίτηση αυτή θα πρέπει να δηλώνονται τα συγκεκριμένα σεμινάρια, για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον και θεωρείται ότι καλύπτεται η απαίτηση γνώσης του αντικειμένου.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από βιογραφικό σημείωμα που επισυνάπτεται στην παρούσα και το οποίο προβλέπεται ήδη από την ΕΥΟ 1112135/1700/0001Α/30.11.99. Στο βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να φαίνεται η εμπειρία του υπαλλήλου, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχει ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα αντικείμενα, καθώς και ο τομέας στον οποίο, θεωρεί ότι μπορεί να συμμετάσχει.

Δεδομένου ότι, όπως προαναφέραμε είναι ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν και άλλα σεμινάρια εντός του έτους και επειδή δεν υπάρχει συνήθως επαρκής χρόνος για την κοινοποίηση των στις περιφερειακές υπηρεσίες, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν την αίτηση συμμετοχής και βιογραφικό σημείωμα στην υπηρεσία μας, στο οποίο θα αναφέρεται ο συγκεκριμένος τομέας γνώσης και εμπειρίας.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί στην υπηρεσία μας μια βάση δεδομένων, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί, ανάλογα με τις απαιτήσεις των σεμιναρίων.

Επισημαίνεται ότι η τελική επιλογή θα γίνεται πάντα, μετά από συνεννόηση με τον συγκεκριμένο υπάλληλο, τον Προϊστάμενό του, καθώς και τις συναρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου μας.

Οι Προϊστάμενοι των υπηρεσιών παρακαλούνται για την κοινοποίηση της παρούσας στους εφοριακούς υπαλλήλους, καθώς και για την παρότρυνση αφενός των υπαλλήλων που διαθέτουν τα προσόντα, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής και αφετέρου για τη διατύπωση την άποψή τους, περί της καταλληλότητας των υπαλλήλων, στο διαβιβαστικό σημείωμα αποστολής της αίτησης συμμετοχής.

Συνημμένα

- Σχέδιο αίτησης συμμετοχής & Διαβιβαστικού εγγράφου

- Εντυπο βιογραφικού σημειώματος

(Σχέδιο διαβίβασης αίτησης)

[Συμπληρώνεται σε επίσημο έντυπο της Υπηρεσίας και υπογράφεται από τον Προϊστάμενο του υπαλλήλου]

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 2001 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: (Τίτλος Υπηρεσίας)

Ταχ. Δ/νση: ΠΡΟΣ: Υπουργείο Οικονομικών Ταχ. Κωδ. : 14η Δ/νση (ΦΠΑ) Πληροφορίες: Τμήμα Ε Τηλέφωνο: Fax : 36 45 413 ΚΟΙΝ: Υπουργείο Οικονομικών Γενικό Διευθυντή Φορολογίας κ. Διονύσιο Κουνάδη

ΘΕΜΑ: Κοινοτικό Πρόγραμμα Fiscalis - Σεμινάρια 2001

Σας διαβιβάζω συνημμένα την αίτηση του .

Για συμμετοχή στο Πρόγραμμα FISCALIS και ειδικότερα στα σεμινάρια που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν κατά το έτος 2001, γνωρίζοντάς σας ότι ο εν λόγω υπάλληλος κρίνεται ικανός για τη συμμετοχή στα σεμινάρια που έχει επιλέξει.

Ο Προϊστάμενος

ΑΙΤΗΣΗ Προς: 14η Δ/νση ΦΠΑ ΤΟΥ Τμήμα Ε (Στοιχεία του Υπαλλήλου) Κοιν: Γενικό Διευθυντή Φορολογίας

Παρακαλώ να δεχθείτε την παρούσα αίτησή μου για συμμετοχή στα σεμινάρια που διοργανώνονται στα πλαίσια του Προγράμματος FISCALIS, υποβάλλοντας συνημμένα σχετικό "Βιογραφικό Σημείωμα", καθώς και αντίγραφο τίτλου γνώσης ξένης γλώσσας.

Ο Αιτών

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ι. ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ...

ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ .. ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ .

Δ/ΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ...

ΠΟΛΗ ... Τ.Κ. .... ΤΗΛΕΦΩΝΟ ...

ΙΙ. ΣΠΟΥΔΕΣ

ΠΤΥΧΙΟ / ΔΙΠΛΩΜΑ ΑΕΙ ΤΕΙ . ΕΤΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ

ΑΕΙ / ΤΕΙ

ΤΜΗΜΑ .

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ .

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

MSc (ή ισότιμο): ΤΙΤΛΟΣ

ΙΔΡΥΜΑ: ΕΤΟΣ ΑΠΟΦ.

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ: ΤΙΤΛΟΣ

ΙΔΡΥΜΑ: ΕΤΟΣ ΑΠΟΦ.

ΙII. ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΙΤΛΟΣ ΓΝΩΣΗΣ

Α- ... ...

Β- ... ...

Γ- ... ...

Δ- ... ...

ΙV. ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ / ΚΛΑΔΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ..

ΥΠΗΡΕΣΙΑ .. ΤΗΛ. ΥΠΗΡ. .

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ (αν είστε αποσπασμένος) .

ΘΕΣΗ / ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ . . . . . ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ (συνοπτικά) . . . .... ....

V. ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ

(Σημειώστε συγκεκριμένα σεμινάρια, στα οποία, λόγω της εμπειρίας σας, μπορείτε να συμμετάσχετε, ή τομείς ενδιαφέροντος, στην περίπτωση που τα ήδη προγραμματισμένα σεμινάρια δεν σας καλύπτουν). 1. . . .

2. . . .

3. . . .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!