Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1026/25-1-2001 Δικαίωμα έκπτωσης - επιστροφής του Φ.Π.A. για εξοπλισμούς δικτύων (Clusters)

YΠOIK 1010081/284/75/A0014/ΠOΛ. 1026/25.1.2001 Δικαίωμα έκπτωσης - επιστροφής του Φ.Π.A. για εξοπλισμούς δικτύων (Clusters)

Με αφορμή υπόμνημα της λνωσης Συνδέσμων Βιομηχανιών - Βιοτεχνιών Θράκης και σχετικά ερωτήματα των ΔOY, ως προς το δικαίωμα έκπτωσης - επιστροφής του Φ.Π.A. για τους εξοπλισμούς σε δίκτυα επιχειρήσεων (Clusters), διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

1. Στο υπόμνημά της η πιο πάνω Ενωση αναφέρει ότι μία από τις κύριες δραστηριότητες των Δικτύων αποτελεί και ο εξοπλισμός τους με όργανα ποιοτικού ελέγχου, τα οποία αγοράζονται από το δίκτυο με βάση τις ανάγκες κάθε επιχείρησης - μέλους και παραδίδονται με δελτίο αποστολής προς χρήση από κάθε επιχείρηση - μέλος του δικτύου για λογαριασμό του Cluster, το οποίο έχει την πλήρη κυριότητα. Για την παραχώρηση της χρήσης των οργάνων αυτών το δίκτυο εισπράττει αμοιβή από την επιχείρηση που τα χρησιμοποιεί ανάλογα με την αξία των οργάνων, είτε σε μηνιαία βάση, είτε όπως έχει συμφωνηθεί.

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 2859/2000 (κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας) ο υποκείμενος στο φόρο δικαιούται να εκπέσει από το φόρο που αναλογεί στις ενεργούμενες από αυτόν πράξεις παράδοσης αγαθών, παροχής υπηρεσιών και ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών, το φόρο με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών που έγιναν σ` αυτόν και η εισαγωγή αγαθών, που πραγματοποιήθηκε από αυτόν, καθώς και το φόρο που οφείλεται για τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών που πραγματοποιήθηκαν από αυτόν.

H έκπτωση αυτή παρέχεται κατά το μέρος που τα αγαθά και οι υπηρεσίες αυτές χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση πράξεων που υπάγονται στο φόρο.

3. Επιπλέον με τις διατάξεις της περ. β της παρ. 1 του άρθρου 32 του ως άνω νόμου ορίζεται ότι, το δικαίωμα έκπτωσης μπορεί να ασκηθεί, εφόσον ο υποκείμενος στο φόρο κατέχει νόμιμο τιμολόγιο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο που επέχει θέση τιμολογίου, από τα οποία αποδεικνύονται οι παραδόσεις αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών που γίνονται σ` αυτόν και ο φόρος με τον οποίο επιβαρύνθηκαν.

4. Περαιτέρω, σύμφωνα με τη διάταξη της περ. δ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 2859/2000 και με την επιφύλαξη των σχετικών με την παραγραφή διατάξεων, προβλέπεται η επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.A. που αφορά επενδυτικά αγαθά, όπως η έννοια αυτών καθορίζεται με την παρ. 4 του άρθρου 33 του ίδιου νόμου, είναι δηλαδή ενσώματα αγαθά, που ανήκουν κατά κυριότητα στην επιχείρηση και τίθενται από αυτή σε διαρκή εκμετάλλευση, καθώς και τα κτίσματα ή άλλου είδους κατασκευές που κατασκευάζονται από την υποκείμενη στο φόρο επιχείρηση σε ακίνητο που δεν ανήκει κατά κυριότητα σ` αυτήν, αλλά έχει, βάσει οποιασδήποτε έννομης σχέσης, τη χρήση του ακινήτου αυτού, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα χρόνων.

H διαδικασία και οι προϋποθέσεις επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.A. και ειδικότερα αυτού που προέρχεται από την αγορά, εισαγωγή ή κατασκευή επενδυτικών αγαθών ορίζεται από τις διατάξεις της με αριθμ. πρωτ. 1031790/2051/575/A0014/ΠOΛ. 1078/2.4.1991 A.Y.O.

5. Από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι ο εξοπλισμός των επιχειρήσεων του δικτύου αυτού με όργανα ποιοτικού ελέγχου, τα οποία ανήκουν κατά κυριότητα στο δίκτυο (cluster) και τίθενται απ` αυτό σε διαρκή εκμετάλλευση, θεωρούνται επενδυτικά αγαθά και κατά συνέπεια γεννάται δικαίωμα έκπτωσης και επιστροφής του Φ.Π.A. που επιβάρυνε την απόκτησή των.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!