Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Βουλή Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης

Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Αθήνα, 22.7.2019

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή,
στη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
 
Ολοκληρώνεται, απόψε, η τριήμερη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης. Μία διαδικασία ανοιχτή, δημοκρατική και πλούσια σε προβληματισμό, η  οποία, επιτρέψτε μου να συμπεράνω, πήγε ένα βήμα μπροστά την ποιότητα του διαλόγου στο εθνικό Κοινοβούλιο για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί -πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια- μίλησαν τόσοι πολλοί βουλευτές, αλλά και η αίθουσα της Ολομέλειας -είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τη συζήτηση επί μακρόν- ήταν αρκετά  γεμάτη και αυτό είναι παρήγορο για την Βουλή. Η συζήτηση ήταν όντως τριήμερη, αντί για διήμερη. Και δώσαμε τη δυνατότητα και την πρώτη μέρα, αντί να υπάρχει απλά ένας μονόλογος του Πρωθυπουργού, να ακουστούν και οι απόψεις, οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών Αρχηγών. Και βέβαια με τους Υπουργούς και αρκετούς από τους Υφυπουργούς να παρουσιάζουν αναλυτικά τον προγραμματισμό τους ανά κυβερνητικό τομέα.
 
Το κλίμα ήταν -όντως κ. Τσίπρα, κυρία Γεννηματά, κύριοι Αρχηγοί- ήπιο. Χαιρετίζω αυτήν την εκδήλωση κοινοβουλευτικού πολιτικού πολιτισμού. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε, για να διαφωνήσουμε, όπου χρειάζεται -και θα διαφωνήσουμε   σε πολλά- αλλά όχι για να αντιδικήσουμε. και σίγουρα όχι για να αναλωθούμε σε προσωπικές επιθέσεις. Έλειψαν οι πολλές άγονες αντιπαραθέσεις. Λίγοι μίζεροι αντιπολιτευτικοί παροξυσμοί υπήρξαν, αλλά δεν μπορώ να μη κάνω ένα πρώτο σχόλιο για την τοποθέτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 

Κύριε Τσίπρα, θα σας ζητήσω να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε. Και επειδή κάνατε μία αναφορά σε μία σειρά από δημόσιες τοποθετήσεις μου,  επιχειρηματολογώντας για το τέλος του λαϊκισμού στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε αυτό τον εκλογικό κύκλο, οφείλω να σας πω ότι ψεύτες και λαϊκιστές δεν σας λέμε εμείς, σας είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η οποία τοποθετήθηκε με την ψήφο της την 7η Ιουλίου. Και είναι καλό ξέρετε, τώρα που έχετε αλλάξει ρόλο, να αλλάξετε και λογογράφο. Διότι, αν τα κάνατε όλα τόσο καλά, όσο τα παρουσιάζατε, φαντάζομαι ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν διαφορετικό. Λίγη αυτογνωσία δεν βλάπτει όταν έχετε υποστεί τρεις εκλογικές ήττες μέσα σε διάστημα 6 εβδομάδων.
 
Όμως, επανέρχομαι στο πολιτικό κλίμα, το οποίο διαμορφώθηκε σε αυτήν την αίθουσα αυτές τις τρεις μέρες. Έχω πει πολλές φορές ως Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, ότι σκοπός μας πρέπει να είναι να ξαναπάρει η πολιτική τη σωστή της θέση στη συνείδηση του πολίτη.  Κυρίως όμως έχουμε όλοι μας -και πρωτίστως οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας- μια υποχρέωση. Να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι κάτι επιτέλους αλλάζει σε αυτή τη χώρα. Γιατί τώρα είναι η ώρα να κάνουμε πραγματικότητα την αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ενωμένοι το μπορούμε και θα το κάνουμε. Και η Βουλή αυτή πρέπει να γίνει ο καθρέφτης μιας χώρας που αλλάζει. Μιας χώρας που αφήνει πίσω της την εποχή της οργής, της απαισιοδοξίας, της απόγνωσης και περνά στην εποχή της ελπίδας και της δημιουργίας.
 
Επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά.  Είμαι 15 χρόνια βουλευτής, αλλά για πρώτη φορά αισθάνθηκα σε αυτή την αίθουσα ένα διαφορετικό, ένα πιο θετικό κλίμα και αυτό είναι χρέος όλων μας, όχι μόνο των βουλευτών της συμπολίτευσης, να το συντηρήσουμε. Ναι, ο λαός εμπιστεύθηκε τις τύχες του στα χέρια μας.  Η ευθύνη μας και η ευθύνη η δική μου προσωπικά είναι βαριά. Την αναλαμβάνουμε όμως με πλήρη συναίσθηση της σημασίας της αποστολής μας. Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες των πολιτών. Λάθη θα γίνουν, αλλά δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί ποτέ η προσήλωσή μας στον κεντρικό στόχο. Και προσωπικά δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να περάσει ούτε μια μέρα στην οποία δεν θα αξιοποιήσω την δύναμη που μου έδωσαν οι πολίτες για να κάνω την ζωή των Ελλήνων καλύτερη.
 
Κύριες και κύριοι βουλευτές,
 
Από την πρώτη μου τοποθέτηση, την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων το Σάββατο, ήμουν σαφής. Εξήγησα ότι προτιμώ τις πράξεις από τα λόγια. Απέφυγα, την παράδοση των εξαιρετικά μακροσκελών Προγραμματικών Δηλώσεων. Όχι γιατί δεν είχα πολλά να πω, αλλά γιατί σήμερα τα έργα μετρούν περισσότερο από τα λόγια. Είμαι ωστόσο βέβαιος ότι το κεντρικό μήνυμα το οποίο εκπέμφθηκε από αυτήν την αίθουσα, σε αυτήν την τριήμερη συζήτηση, έχει φτάσει στην κοινωνία.  Οι πολίτες ανεξαρτήτως εάν μας επέλεξαν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου παρακολουθούν τα συγκεκριμένα βήματα τα οποία ακολουθούμε για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.
 
Βήμα πρώτο. Η χώρα αποκτά σταθερότητα στο εσωτερικό και αξιοπιστία στο εξωτερικό. Και η συνταγματική αναθεώρηση ενισχύει ακόμα περισσότερο τη δημοκρατική ομαλότητα και ένας νέος εκλογικός νόμος διασφαλίζει αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα. Ναι κ. Τσίπρα, όταν ένα Κόμμα παίρνει 40%, δικαιολογείται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Μπορεί η εντολή του ελληνικού λαού να είναι για 4 χρόνια, αλλά εμείς γνωρίζουμε και νομίζω το έχουμε αποδείξει αυτές τις πρώτες 15 μέρες ότι δεν έχουμε μέρα για χάσιμο.
 
Βήμα δεύτερο. Από την εποχή των φόρων και της φτώχειας, περνάμε στις επενδύσεις και στις δουλειές για όλους. Για την παραγωγή νέου πλούτου προς όφελος όλων. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως. Ψηφίζεται το σχετικό νομοσχέδιο ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα. Και εδώ πραγματικά κ. Τσιπρα, πρέπει να σας πω, ότι με αιφνιδιάσατε με το επιχείρημά σας περί δήθεν ελάφρυνσης των βαρών για τους πλούσιους τους κατοίκους της Εκάλης. Κοιτάξτε κ. Τσίπρα, όταν ελαφρύνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% για όλες τις περιουσίες από τις 80.000 μέχρι το 1.000.000 ευρώ στις οποίες οι περισσότερες είναι στο εύρος από τις 80.000 μέχρι τις 250.000 δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους της Εκάλης.  Αναφερόμαστε στη μεσαία τάξη την οποία εσείς με την πολιτική σας εξοντώσατε. Και αυτή τη μεσαία τάξη θα στηρίξουμε γιατί αυτή είναι η εντολή την οποία πήραμε από τον ελληνικό λαό. 

Και επειδή προβληματιστήκατε ιδιαίτερα για την διαπραγματευτική μας στρατηγική, για το πώς θα κινηθούμε, προκειμένου να πετύχουμε μείωση των πλεονασμάτων - ανάγκη την οποία σας θυμίζω ότι πρώτος εγώ είχα θίξει στην ομιλία μου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2016-  σας επαναλαμβάνω λοιπόν αυτό το οποίο είχα πει προεκλογικά, διότι στη δική μας περίπτωση θα διακρίνετε απόλυτη συνέπεια λόγων και έργων. Είχα πει λοιπόν προεκλογικά, κ. Τσίπρα, ότι η μείωση των πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική.  Αυτό είχαμε πει προεκλογικά και σε αυτό εμμένουμε σήμερα. Και επειδή θα σπεύσετε να δώσετε συμβουλές διαπραγμάτευσης θέλω να σας θυμίσω και κάτι ακόμα. Τα έφερε έτσι η ιστορία κ. Τσίπρα, ώστε σε αυτή την αίθουσα να βρίσκονται ταυτόχρονα επικεφαλής διαφορετικών Κοινοβουλευτικών Ομάδων το δίδυμο της καταστροφής του πρώτου εξαμήνου του 2015.   Εσείς και ο κ. Βαρουφάκης. Και θα μας δώσετε εσείς συμβουλές για διαπραγματεύσεις; Όταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 συνδυάστηκε η αμετροέπεια, η αλαζονεία, η πρωτοφανής ανικανότητα, η πλήρης περιφρόνηση των ευρωπαϊκών θεσμών για να οδηγήσετε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, να κλείσετε τις τράπεζες, να φέρετε τρίτο μνημόνιο και να κάνετε τελικά υπό την πίεση των συνθηκών μια εντυπωσιακή κολοτούμπα και έμεινε η Νέα Δημοκρατία όρθια να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, σας παρακαλώ, συμβουλές διαπραγμάτευσης από εσάς και τον κ. Βαρουφάκη η Παράταξη αυτή δεν δέχεται.
  
Βήμα τρίτο στο σχέδιό μας. Το κράτος μας αλλάζει! Και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι το πρώτο μας νομοσχέδιο αφορά το επιτελικό κράτος και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες δύο εβδομάδες αναλυτικά να συζητήσουμε τις μεγάλες καινοτομίες τις οποίες εισάγει αυτό το νομοσχέδιο το οποίο έχετε σπεύσει να το απαξιώσετε χωρίς καν να το δείτε. Σας ρωτώ λοιπόν και εσάς και την κυρία Γεννηματά η οποία επανέφερε τη συζήτηση περί δήθεν κομματισμού στη δημόσια διοίκηση, λες και το δικό της Κόμμα δεν έχει κάποιο παρελθόν σε αυτή την υπόθεση. Τι καλύτερη απόδειξη ότι εμπιστευόμαστε κυρία Γεννηματά τους δημόσιους υπαλλήλους υπάρχει, από το να εκχωρούμε αρμοδιότητες στους γενικούς διευθυντές οι οποίοι επιλέγονται με αξιοκρατικές διαδικασίες  όπως το δικαίωμα της υπογραφής για ατομικές πράξεις; Αυτή είναι η πραγματική αποκομματικοποίηση.  Αυτή είναι η ουσιαστική εμπιστοσύνη στην επετηρίδα της δημόσιας διοίκησης, στους γενικούς διευθυντές οι οποίοι θα έχουν τώρα τη δυνατότητα οι ίδιοι να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους αντί  να καταλήγουν όλα στον Υπουργό, ο οποίος προσθέτει την υπογραφή του χωρίς καμία ουσιαστική προστιθέμενη αξία μόνο και μόνο για να βάλει συχνά το δικό του πολιτικό φίλτρο σε μια διοικητική απόφαση.
 
Βήμα τέταρτο του σχεδίου μας. Παιδεία και Υγεία καθίστανται απόλυτες προτεραιότητες. Η πρώτη, για να φέρει γνώση και δουλειά στους νέους. Και η δεύτερη, για να γίνει η ασπίδα, κυρίως του πιο αδύναμου. Γι’ αυτό ξεκινούν και από εκεί προσλήψεις μαζί με αυτές που έχουμε εξαγγείλει για την Ασφάλεια. Αναφερθήκατε στους 4.500 εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής. Πράγματι αναγνώρισα στην πρώτη μου ομιλία ότι εσείς ξεκινήσατε αυτές τις προσλήψεις.  Μόνο που μας τις παραδίδετε ημιτελείς και θα πρέπει να γίνει ένας τεράστιος αγώνας δρόμου από το Υπουργείο Παιδείας και από το ΑΣΕΠ ώστε οι εκπαιδευτικοί αυτοί να βρίσκονται στις θέσεις τους όταν θα ξεκινήσει το σχολικό έτος. Ως προς τις προσλήψεις του τακτικού προσωπικού των εκπαιδευτικών, τις 10.500, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ εγγεγραμμένο στις πιστώσεις του Προϋπολογισμού. Είναι πολύ εύκολο λοιπόν να εξαγγέλλετε προσλήψεις όταν ξέρατε ότι θα χάσετε τις εκλογές και πολύ πιο δύσκολο να μπορέσουμε εμείς να τις υλοποιήσουμε. Θα δώσουμε όμως απόλυτη προτεραιότητα όπως είπα και στην πρωτολογία μου, αλλά δεν το προσέξατε προφανώς, στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αναπληρωτών καθηγητών. Σε βάθος χρόνου το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπιστεί διότι είναι αδιανόητο σήμερα να υπάρχουν αναπληρωτές καθηγητές οι οποίοι υπηρετούν τη δημόσια Παιδεία για 10, 12, 15 χρόνια και να εξακολουθούν να ζουν με την αβεβαιότητα της ετήσιας ανανέωσης της εργασιακής τους σχέσης.
 
Βήμα πέμπτο για το οποίο δεν είχατε πολλά πράγματα να πείτε και δεν μας ασκήσατε ιδιαίτερη κριτική. Οι γειτονιές επανέρχονται  στους κατοίκους τους, οι αστυνομικοί ξαναβγαίνουν στους δρόμους. Και ναι οι φυλακές γίνονται και πάλι φυλακές. Διότι ασκήθηκε κριτική για το γεγονός ότι η αρμοδιότητα της σωφρονιστικής πολιτικής περνάει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λες και δεν γνωρίζατε τόσα χρόνια τι συμβαίνει μέσα στις φυλακές. Λες και δεν γνωρίζατε πόσοι άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί εντός των ελληνικών φυλακών και δεν γνωρίζατε ότι το οργανωμένο έγκλημα ουσιαστικά καθοδηγείται μέσα από τις φυλακές. Ναι, αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτό το μέτρο διότι θα πατάξουμε την ανομία μέσα στις φυλακές.  Διότι για εμάς η ασφάλεια είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, μη διαπραγματεύσιμη και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε οι Έλληνες πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Και βέβαια φοιτητές και καθηγητές ανακτούν τα Πανεπιστήμια. Το άσυλο της παρανομίας, των μολότοφ και των ναρκωτικών καταργείται αμέσως. Είμαι πολύ περίεργος να δω -διότι τέτοια ρύθμιση υπήρχε στο νόμο 4009 που ψηφίστηκε τότε από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία- τι θα κάνει τώρα το ΚΙΝΑΛ. Διότι ακούω διάφορα ότι δήθεν σκέφτεστε να αλλάξετε θέση στο ζήτημα αυτό. Εύχομαι σε αυτή την μεγάλη τομή η οποία θα επιτρέψει και πάλι στα Πανεπιστήμια να επιστρέψουν στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους τουλάχιστον εσάς να σας έχουμε συμμάχους.
 
Και βήμα έκτο. Η Ελλάδα καθίσταται ισχυρή και αξιόπιστη στην Ευρώπη και στον κόσμο.  Και επειδή άκουσα από αρκετούς βουλευτές μια κριτική για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών και για δήθεν αλλαγή της στάσης μας, ακούστε:  Σε αυτή την αίθουσα είναι καλό να συνηθίσετε ότι από εδώ και στο εξής θα υπάρχει συνέπεια μεταξύ προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων. Είχα πει από αυτό εδώ το βήμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια κακή και επιζήμια συμφωνία.  Είχα προειδοποιήσει όμως από αυτό εδώ το βήμα ότι άπαξ και κυρωθεί δεν αλλάζει μονομερώς. Επιβάλλεται να αγωνιστούμε για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειές της αξιοποιώντας ως μοχλό πίεσης τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στηρίζοντας τα μακεδονικά προϊόντα -τα οποία εσείς αφήσατε στην τύχη τους- και υλοποιώντας μια μεγάλη παγκόσμια επικοινωνιακή καμπάνια για την αυθεντική, την ελληνική Μακεδονία. Αυτά είπα και αυτά θα κάνω. Και αν δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, γιατί θεωρείτε ό,τι η συμφωνία που υπογράψαμε είναι τόσο σπουδαία, θα τα κάνουμε μόνοι μας.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Όλα αυτά, δεν είναι παρά οι 6 προγραμματικές αλήθειες για τις οποίες μίλησα στην πρωτολογία μου. Αυτές, που δρομολογούνται με 10 νομοσχέδια για να γίνουν νόμοι του κράτους μέχρι το τέλος του έτους. Τα πρώτα τρία, είναι τα νομοσχέδια για το επιτελικό κράτος, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις και την αποκατάσταση της ομαλής διοίκησης των δήμων που θα  κατατεθούν στο Εθνικό Κοινοβούλιο εντός των επόμενων 10 ημερών και θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου. Και στο τελευταίο νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση του ασύλου της παρανομίας στα Πανεπιστήμια.
 
Η νομοθετική μας πρωτοβουλία πλαισιώνεται και από 5 εμβληματικά έργα για τα οποία μίλησα πριν από δύο μέρες:  

-Την ενοποίηση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την ιστορική Αρχιτεκτονική Σχολή. Τονίζω σε αυτό το σημείο, ότι συζητάμε για μία επέκταση του μουσείου, χωρίς να μετεγκατασταθεί η Αρχιτεκτονική Σχολή. Άλλωστε, η γειτνίαση των δύο ιδρυμάτων αποτελεί πλεονέκτημα. Γι’ αυτό και για το συγκεκριμένο εγχείρημα θα συνεργαστούμε με τις Πρυτανικές Αρχές.
 
-Η κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού, ώστε να μετατραπεί η περιοχή σε πρότυπο άλσος. Μια ανάσα για ολόκληρη την περιοχή. Έχω ήδη δώσει κατευθύνσεις στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναζητήσει έκταση εντός Αττικής, κοντά σε κεντρικούς δρόμους, στην οποία μπορεί να κατασκευαστεί μια νέα φυλακή, η οποία και θα υποδεχθεί τους κρατούμενους του Κορυδαλλού.
 
-Την αξιοποίηση των πρώην ανακτόρων του Τατοΐου ως ενός χώρου πολιτισμού, τουρισμού και άθλησης. 

-Τη μεταμόρφωση των παλαιών Λιπασμάτων της Δραπετσώνας σε πάρκο πρασίνου, αλλά και καινοτομίας.

-Και, τέλος, τη συνολική αναβάθμιση της Δ.Ε.Θ. και της γύρω έκτασης, ώστε η Θεσσαλονίκη γίνει εμπορικό και πολιτιστικό οικονομικό  κέντρο ολόκληρο το χρόνο.
 
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
 
Συμμετέχοντας ενεργά σε αυτήν την τριήμερη διαδικασία των Προγραμματικών Δηλώσεων, διαπίστωσα, φαντάζομαι να το διαπίστωσαν και  πολλοί άλλοι, μία σχετική αμηχανία από πλευράς αντιπολίτευσης. Οι καλοπροαίρετοι συνάδελφοι έθεσαν μία σειρά από ερωτήματα. Και είναι απολύτως λογικό να τίθενται ερωτήματα και πιστεύω ότι οι Υπουργοί, αλλά και εγώ προσωπικά απαντήσαμε σε όσα μπορούσαμε. Εξάλλου, μην ανησυχείτε, σκοπεύω να κάνω χρήση της Ώρας του Πρωθυπουργού, έτσι ώστε να μπορώ να απαντώ σε ερωτήσεις που θα κάνουν οι πολιτικοί Αρχηγοί, αλλά και μεμονωμένοι βουλευτές. Δεν έχω αυτή τη στιγμή το χρόνο να απαντήσω σε όλα τα πρόσθετα ερωτήματα τα οποία έθιξαν οι πολιτικοί Αρχηγοί στη δευτερολογία τους. 

Όμως, θέλω να σταθώ σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο αφορά τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.  Κοιτάξτε κ. Τσίπρα, όταν παραλάβατε τη Δ.Ε.Η., είχε κεφαλαιοποίηση 1,7 δις. Την παραδώσατε με κεφαλαιοποίηση η οποία ξεπερνούσε κατά λίγο τα 300 εκατομμύρια. Επειδή θα σπεύσουν διάφοροι να πουν, ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Βαρουφάκης, ότι η κεφαλαιοποίηση μιας εταιρείας δεν είναι κατά ανάγκη ένδειξη της οικονομικής της βιωσιμότητας,  δεν ξέρω πολλές εταιρείες να χάνουν το 80% της κεφαλαιοποίησής τους αν πηγαίνουν λαμπρά. Φαντάζομαι κ. Τσακαλώτε ότι θα γνωρίζατε την έκθεση του ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή ο οποίος γράφει στην έκθεσή του ότι τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως, θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Αυτή είναι η Δ.Ε.Η. την οποία μας παραδώσατε κ. Τσίπρα, κ.Τσακαλώτε. Οι αρμόδιοι Υπουργοί έχετε τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της αξίας της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης. Να είστε πιο φειδωλοί, λοιπόν, στις ερωτήσεις σας και λίγο πιο αυτοκριτικοί για τα χάλια της Δ.Ε.Η., την οποία μας παραδώσατε σε αυτήν την τραγική θέση. Δεσμεύομαι, λοιπόν, και από αυτό το βήμα, όπως το έκανε και ο αρμόδιος Υπουργός, ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να σώσουμε την επιχείρηση και για να προστατεύουμε τις θέσεις εργασίας. Και αυτό θα γίνει χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές. Αν χρειαστεί να πουληθούν και κάποια περιουσιακά στοιχεία, για να μπορέσει να σωθεί η εταιρεία, θα το κάνουμε, γιατί αλλιώς θα χρεοκοπήσει και θα μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι και θα καταρρεύσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας και θα φταίτε εσείς. Προσέξτε, λοιπόν, καλά  όταν μιλάτε για τη Δ.Ε.Η., διότι πίσω από αυτήν την απίστευτη καταστροφή την οποία προκαλέσατε, κρύβονται πολλές ευθύνες. Δεν χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο. 

Αρκετοί συνάδελφοι μίλησαν χωρίς καν να έχουν ακούσει αυτά τα οποία είχα πει, έχοντας έτοιμες γραμμένες ομιλίες, χωρίς να λάβουν καν υπόψη τις τοποθετήσεις τις δικές μου και τον τόνο τον οποίο ήθελα να δώσω στη συζήτηση. Και κάποιοι, λίγοι η αλήθεια είναι βουλευτές, θέλησαν να επενδύσουν τις ενστάσεις τους με κριτήρια δήθεν ιδεολογικά. Θυμήθηκαν, λοιπόν, πάλι ταξικές πολιτικές, ανέσυραν τον υποτιθέμενο νέο φιλελευθερισμό των τεχνοκρατών. Έπεσαν έξω! Ήταν τα ίδια επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιούσατε και πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και οι πολίτες τα συνέτριψαν στην κάλπη. Η Νέα Δημοκρατία του 2019 εισηγείται στους Έλληνες έναν προοδευτικό δρόμο για το μέλλον της χώρας και αυτός είναι τώρα ο ρόλος μας.  Και η εντολή του λαού, πριν από 15 ημέρες, υπήρξε μια εντολή και σαφής και ώριμη: Να αλλάξουμε πορεία, ερχόμενοι σε ρήξη με το παρελθόν και αφήνοντας πίσω τη διαχείριση της μιζέριας. 

Γιατί οι καιροί άλλαξαν και προφανώς και οι ιδεολογικές διαφορές δεν καταργούνται. Κάτω από την πίεση των γεγονότων, όμως, μετατοπίζονται τα σύνορά τους. Γιατί η πραγματικότητα γίνεται όλο και πιο σύνθετη, ιδίως σε χώρες που έμειναν για πολύ καιρό πολύ πίσω, όπως η δική μας. Για παράδειγμα, άλλοτε το ζήτημα της Ασφάλειας υπήρξε όντως επιχείρημα επιβολής των νικητών στους ηττημένους. Όντως υπήρξαν εποχές στην ελληνική Ιστορία που υπήρξε το πρόσχημα της εξουσίας για να εδραιωθεί σε βάρος της Δημοκρατίας. Σήμερα, ωστόσο, το ίδιο θέμα έχει μεταβληθεί σε κεντρικό αίτημα του καθημερινού πολίτη. Και μάλιστα του πιο αδύναμου πολίτη: Της ηλικιωμένης γυναίκας, που θέλει να κυκλοφορεί άφοβα στη γειτονιά της. Του εμπόρου, στο κέντρο της Αθήνας, που θέλει το μαγαζί του να μην είναι έρμαιο ληστών. Του φοιτητή, που θέλει να σπουδάζει ελεύθερος στη σχολή του, αλλά και του συνταξιούχου, που απλά θέλει να κοιμάται ήσυχος, κάθε βράδυ, στο σπίτι του. 

Και οι ίδιες δραματικές μεταβολές συμβαίνουν και στο επίπεδο της οικονομίας.  Κανείς, πλέον, κεντροδεξιός, κεντροαριστερός, φιλελεύθερος, σοσιαλιστής, δεν αμφισβητεί την ανάγκη για  δίκαιη αναδιανομή του εθνικού προϊόντος. Και η ευημερία πρέπει να αφορά όλους και όχι μόνο λίγους. Αλλά είναι έωλο το επιχείρημα ότι νομοτελειακά για να υπάρξουν κάπου αυξήσεις, πρέπει αναγκαστικά να υπάρχουν κάπου μειώσεις. Το πρόβλημα της χώρας είναι πώς θα παραχθεί πολύς περισσότερος νέος πλούτος για να διανεμηθεί στη συνέχεια δίκαια. Η  ισχυρή ανάπτυξη είναι αυτή που αναδεικνύεται ως το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου. Γιατί, προσέξτε, με τη στασιμότητα τάσσονται και τα κατεστημένα συμφέροντα, όσοι δηλαδή θέλουν να διατηρήσουν τη θέση ισχύος και τα προνόμιά τους σε νέες συνθήκες. Με άλλα λόγια η Ελλάδα αλλάζει, αλλάζει όμως από κάτω η ίδια η κοινωνία. Και η Νέα Δημοκρατία έρχεται να συνταχθεί με ρεύματα τα οποία είναι πια ξεκάθαρα πλειοψηφικά στην ελληνική κοινωνία.  Να γίνει η κυρίαρχη πολιτική έκφραση όσων ζητούν να κάνουμε ένα τολμηρό άλμα στο μέλλον. Να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στον όρο «προοδευτικός». Και σε όσους σπεύδουν να αναμασούν ιδεολογικές αντιπαραθέσεις περασμένων αιώνων συνιστώ προσοχή. Κινδυνεύει ο λόγος τους να αντηχεί ως ηχώ από μια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί. Κινδυνεύουν να μην τους ακούει πια κανένας. Δεν είμαστε εμείς μπροστά από την εποχή μας όταν μιλάμε για την τεχνολογική επανάσταση, για κλιματική αλλαγή, απλά κάποιοι άλλοι έμειναν πίσω και δεν το έχουν καταλάβει.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Αυτή πρέπει να είναι η οπτική της νέας Ελλάδος. Μία θεώρηση στο φάσμα της οποίας θαμπώνουν δοξασίες του παρελθόντος και προβάλλει καθαρά το κρίσιμο ζητούμενο των καιρών. Κι αυτό είναι μόνο ένα: Το χειροπιαστό αποτέλεσμα! Η Ιστορία εξάλλου διδάσκει, ότι όταν οι Έλληνες συσπειρωθήκαμε γύρω από έναν τέτοιο μεγάλο στόχο, μεγαλουργήσαμε. Είναι ο φιλελεύθερος εκσυγχρονισμός, που πρώτος υπηρέτησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος! Ένα ρεύμα αναγέννησης που θα αναδείξει τελικά την καλή πλευρά  του καθένα μας. Και αυτή ακριβώς είναι και η αντίληψη που διέπει τις Προγραμματικές Δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης: Ενότητα, σχέδιο, κανόνες, δουλειά και κυρίως πρακτικές λύσεις.

Τελειώνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να εξηγήσω αυτή την αναφορά μου με ένα συγκεκριμένο επίκαιρο αλλά  συνάμα τραγικά επώδυνο παράδειγμα. Αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Το κράτος μας, δεν αποδείχθηκε τότε μόνον ανίκανο να προστατέψει τόσες ζωές και περιουσίες.  Αποδεικνύεται δυστυχώς και ανήμπορο ακόμη και τώρα να επουλώσει κάποιες από τις μεγάλες πληγές:
 
- Στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 37,8 εκ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, όμως, τα 31 εκ. λιμνάζουν! Με τις πρώτες εκταμιεύσεις να γίνονται άρον-άρον λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.
 
- Την ίδια ώρα, από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόλις τα 61. Κι αυτό με πρωτοβουλία κατασκευαστικών εταιρειών. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση.
 
- Εκκρεμεί ακόμη η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών τα οποία έχουν προχωρήσει.  Αλλά και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. 
 
Έχουμε ήδη μια πλήρη εικόνα της κατάστασης.  Μια εικόνα για την οποία βέβαια δεν μπορεί να υπερηφανεύεται όποιος είχε την εξουσία μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες. 
Η δική μας απάντηση θέλει να τιμήσει τη μνήμη των 102 θυμάτων. Να δώσει ένα ουσιαστικό χέρι βοήθειας στους πληγέντες και να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος.  Κυρίως, όμως, να στείλει το μήνυμα ότι το κράτος μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά. Μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι, μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.
 
Κατά συνέπεια, πρώτον: Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την σημερινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Και αυτό θα επιτρέψει άμεσες κινήσεις υψηλής πολιτικής προτεραιότητας αξιοποιώντας τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. 
 
Με πρώτη κίνηση τον άμεσο καθαρισμό ενός οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης. Για το οποίο η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης έχει ήδη επικοινωνήσει με όλες τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τους έχει ζητήσει να καθαρίσουν το σχετικό οικόπεδο χωρίς καμία επιβάρυνση για το ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
 
Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: Πρώτα από όλα οι σπουδαίοι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας τους οποίους χαιρετίζω και τους ευχαριστώ από καρδιάς για την αφοσίωση στο έργο τους. Συμμετέχουν επίσης το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή αυτού του νέου φορέα θα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Την έχουμε ξεχάσει γιατί και αυτή έχει πληγεί. Οι εισηγήσεις αυτού του φορέα θα συνιστούν το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπλασης της περιοχής που θα τεθεί σε ισχύ άμεσα.
 
Και εμπιστευόμαστε την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού, να μας υποδείξουνοι ίδιοι που πρέπει να κατευθυνθούν τα χρήματα των δωρητών. Αυτό σημαίνει αλλαγή από κάτω προς τα πάνω, αυτό σημαίνει να εμπιστευόμαστε τους πολίτες οι οποίοι πάνω από όλα γνωρίζουν οι ίδιοι τα δικά τους προβλήματα.
  
Επίσης, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη μεριμνήσει ώστε οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα να μην έχουν μόνο πρόσβαση στα φάρμακα, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή η οποία δυστυχώς δεν καλυπτόταν από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ. Μιλάμε για 58 συμπολίτες μας. Πολλοί γλίτωσαν στην κυριολεξία από του χάρου τα δόντια. Για πολλούς στις εντατικές ήταν σίγουροι ότι δεν θα επιζούσαν και όμως τα κατάφεραν και ζουν σήμερα το δικό τους ξεχωριστό δράμα. Δεν έχουν μόνο εγκαύματα τα οποία θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή. Έχουν και μεγάλες χαρακιές στην ψυχή τους. Και το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι με κάποιες απλές κινήσεις να σταθούμε δίπλα τους και να τους πούμε ότι έχουν δικαίωμα να ελπίσουν ξανά να ξανά φτιάξουν τη ζωή τους.
 
Και αναθέτουμε στο Τ.Ε.Ε. τη χάραξη κατά προτεραιότητα ενός νέου πρότυπου Σχεδίου για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες αυτό θα χρειαζόταν από 3 έως 5 χρόνια. Ζητώ να γίνει μέσα σε ένα χρόνο! Και να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι. 
 
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
 
Επέλεξα να κλείσω την ομιλία μου όχι με γενικές διακηρύξεις όπως συνηθίζεται, αλλά μιλώντας για κάτι πολύ συγκεκριμένο. Μιλώντας για το Μάτι, γιατί ακριβώς αυτό συμβολίζει το δρόμο της ανόρθωσης με τη συμμετοχή όλων μας βάσει ενός μελετημένου σχεδίου. Αυτός είναι ο δρόμος που καλείται σήμερα να ακολουθήσει η Ελλάδα.  Με μια Κυβέρνηση σε ρόλο καταλύτη που θα ενεργοποιήσει ουσιαστικά και δυναμικά όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Η χώρα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μία τεράστια πρόκληση: Να υπερβεί ξεπερασμένες δοξασίες και να ενωθεί σε ένα μεγάλο ρεύμα Δημοκρατίας, ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού. Σε ένα κύμα δημιουργίας και αναγέννησης εν ονόματι τελικά του ίδιου του μέλλοντός της. Και είναι στο χέρι όλων μας, στο χέρι όλων των πολιτών, η προσπάθεια αυτή να πετύχει. Για να μπορέσουμε να γράψουμε εμείς οι ίδιοι την δική μας Ιστορία. Ξεκινώντας από σήμερα. Υπερψηφίζοντας τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης. Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε για τη φωτεινή Ελλάδα που όλοι αξίζουμε. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!