Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1186/5-6-2000 Φορολογική ενημερότητα επί του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

Α.Υ.Ο. 1051976/3187-11/0016/ΠΟΛ.1186/5.6.2000

Φορολογική ενημερότητα επί του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ΦΕΚ Β` 755/20.6.2000

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Εχοντας υπόψη:

1. Τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 26 του Ν. 1882/1990 (ΦΕΚ 43 Α`), σύμφωνα με την οποία οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου της φορολογικής ενημερότητας καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.

2. Τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 18 του Ν. 2753/1999 (ΦΕΚ 249/Α`), σύμφωνα με την οποία παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να ορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο εγγράφου που θα αναπληρώνει κάθε πιστοποιητικό, το οποίο καθορίζεται με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.

3. Την με αριθμό 1109793/6134-11/0016/ΠΟΛ.1223/24.11.1999 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

4. Την υπ` αριθμόν 1039386/441/Α0006/21.4.2000 (ΦΕΚ 571 Β`) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία χορηγούνται αρμοδιότητες στους Υφυπουργούς Οικονομικών.

5. Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αποφασίζουμε

Αρθρο 1

Προϋποθέσεις για τη χρήση του εκκαθαριστικού σημειώματος ως αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας

Στις περιπτώσεις που απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία η προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας μπορεί να χρησιμοποιείται αντ` αυτού το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, εφόσον εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και η ενημερότητα βεβαιώνεται στο σώμα του εκκαθαριστικού.

Αντί του πρωτοτύπου μπορεί να κατατεθεί φωτοαντίγραφο του παραπάνω εκκαθαριστικού σημειώματος που έχει θεωρηθεί ατελώς από την Αρχή, στην οποία πρέπει να προσκομισθεί το ΑΦΕ, με την επίδειξη του πρωτοτύπου, κατά τη διάρκεια ισχύος του.

Η χορηγούμενη με το εκκαθαριστικό σημείωμα βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας, χωρίς να απαιτείται αίτηση για το λόγο αυτό, αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στο πρόσωπο τα στοιχεία του οποίου αναγράφονται στη θέση του υπόχρεου του εκκαθαριστικού σημειώματος.

Το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος δεν περιέχει βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας του ως άνω υπόχρεου, όταν διαπιστώνεται ότι για τη λήψη του σχετικού αποδεικτικού απαιτείται η παρουσία αυτού σε ΔΟΥ.

Αρθρο 2

Περιεχόμενο της βεβαίωσης φορολογικής ενημερότητας επί του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

1. Στη θέση με την προεκτυπωμένη ένδειξη "Αποδεικτικό Ενημερότητας" επί του εκκαθαριστικού που εκδίδεται από τη ΓΓΠΣ αναγράφεται κατά περίπτωση:

α) "Βεβαιώνεται ότι ο υπόχρεος είναι φορολογικά ενήμερος. Το παρόν ισχύει για είσπραξη χρημάτων μέχρι .......και για κάθε νόμιμη χρήση πλην είσπραξης χρημάτων μέχρι ......

β) "Για έκδοση φορολογικής ενημερότητας, παρακαλείται ο υπόχρεος να απευθυνθεί σε Δ.Ο.Υ. Για την εξυπηρέτησή σας λειτουργεί και η νέα υπηρεσία του TAXIS μέσω τηλεομοιοτυπίας".

2. Ειδικά για δηλώσεις που εκκαθαρίζονται από τις ΔΟΥ η αντίστοιχη ένδειξη του εντύπου αναφέρει:

"Στο παρόν εκκαθαριστικό δεν περιλαμβάνεται βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας".

Αρθρο 3

Διάρκεια ισχύος του εκκαθαριστικού σημειώματος ως αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας

Η διάρκεια ισχύος του αποδεικτικού ενημερότητας, η οποία αναγράφεται αριθμητικά στο εκκαθαριστικό σημείωμα, υπολογίζεται από την ημερομηνία έκδοσης του εκκαθαριστικού σημειώματος με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Η παρούσα απόφαση δεν θίγει τις διατάξεις των άρθρων της Υπουργικής απόφασης 1109793/6134-11/0016/ΠΟΛ.1223/24.11.1999, που αφορούν στις προϋποθέσεις έκδοσης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας για χρέη και φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και αποτελεί συμπλήρωμά της.

Αρθρο 4

Εναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2000

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!