Παρέμβαση Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής για την ένταξη των εταιρειών franchise στα προγράμματα ΕΣΠΑ
Την ένταξη των εταιρειών που αναπτύσσονται με το σύστημα franchise στα προγράμματα του ΕΣΠΑ ζήτησε με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας, Στέργιο Πιτσιόρλα, τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρη Αυλωνίτη, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης.
Σχετικά με το μέγεθος της αγοράς franchise στην Ελλάδα, όπως σημειώνεται στην επιστολή, εκτιμάται ότι η αξία της σταθεροποιείται πάνω από τα 2 δισ. ευρώ (με βάση στοιχεία του 2017, απ' όπου προκύπτει ότι οι δικαιοπάροχοι είναι 500 και 10.000 οι δικαιοδόχοι, ενώ οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 50.000), ενώ προσδοκίες καλλιεργεί για το σύνολο της αγοράς η δυναμική του κλάδου εστίασης, ο οποίος κατέγραψε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2018.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΠΕΣ εκτιμά ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η απρόσκοπτη ένταξη των εν λόγω επιχειρήσεων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς η εξαίρεσή τους είναι άδικη και αντίθετη με τις αρχές της ίσης ευκαιρίας και του υγιούς ανταγωνισμού.
Το ΠΕΣ Αττικής επισημαίνει μία σειρά από πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει έμπρακτη βοήθεια. Συγκεκριμένα: α) Στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση, μέσω σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, β) Στην αναβάθμιση του στελεχιακού δυναμικού, μέσω δια βίου (lifelong) κατάρτισης και εκπαίδευσης σε καίριους τομείς της σύγχρονης επιχειρηματικής δράσης, γ) Στη βελτίωση της διαχείρισης πόρων και δ) Στην υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων και στρατηγικών, μέσω προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων, που θα υποβοηθήσουν την επενδυτική δράση…».
Ο κ. Κορκίδης, δήλωσε σχετικά: «η έμπρακτη στήριξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας αποτελεί μονόδρομο για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην μεταμνημονιακή περίοδο και, ιδιαίτερα, ενόψει της αβεβαιότητας που δημιουργείται λόγω των τριπλών εκλογών. Η προώθηση της πρότασής μας, πιστεύουμε πως θα αποτελέσει μία καλή βάση για την περαιτέρω ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι στο σύνολό τους υγιείς και ενήμερες, δεδομένου ότι υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους από τους δικαιοπαρόχους. Η αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας θα πρέπει να είναι κεντρική μέριμνα όλων. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με γόνιμο τρόπο όλα τα εργαλεία τα οποία είναι στη διάθεσή μας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!