Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Κεφάλαιο

ΠΟΛ. 1068/25-2-2000 Υπαγωγή σε Φορολογία Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας Νομικού Προσώπου που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα, με βάση τις διατάξεις του Α.Ν.89-1967

ΥΠΟΙΚ 1020537/80/0013/ΠΟΛ.1068/25.2.2000

Υπαγωγή σε Φορολογία Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας Νομικού Προσώπου που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα, με βάση τις διατάξεις του Α.Ν.89/1967

Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες, για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή του.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2, παρ. 1, εδάφιο δ` του Α.Ν.89/1967, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, ως και παντός τέλους, φόρου, εισφοράς ή κρατήσεως υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου υφιστάμενου ή επιβληθησομένου μελλοντικά, για το εισόδημα που αποκτούν αλλοδαπές εμποροβιομηχανικές εταιρίες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω Α.Ν., των οποίων το αντικείμενο των εργασιών τους βρίσκεται εκτός των ορίων της Ελληνικής Επικράτειας.

Με τις διατάξεις του άρθρου 2, παρ. 1 του Α.Ν.378/1968 ορίζεται ότι: "Η αληθής έννοια του άρθρου 2 παράγρ. 1, εδάφ. (δ) περίοδος πρώτη του Α.Ν.89/1967 είναι ότι αι υπαχθείσαι ή εφεξής υπαγόμενοι εις τας διατάξεις του Α.Ν.89/1967 εμποροβιομηχανικαί ή ναυτιλιακαί επιχειρήσεις απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος ως και παντός τέλους, εισφοράς ή κρατήσεως υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου υφισταμένου ή επιβληθησομένου εις το μέλλον...".

Με τις διατάξεις του άρθρου 21, παρ. 1 του Ν.2459/1997, από το οικονομικό έτος 1997 και για κάθε επόμενο έτος, επιβάλλεται φόρος στη μεγάλη ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα.

Περαιτέρω, με τις διατάξεις του άρθρου 22, παρ. 1 του ίδιου νόμου, ορίζεται ότι κάθε Φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια, κατοικία ή έδρα του, φορολογείται για την ακίνητη περιουσία του που βρίσκεται στην Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.

Οι απαλλαγές από το φόρο ορίζονται ρητά στο άρθρο 23 του ανωτέρω νόμου. Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του άρθρου τα κτίσματα των ακινήτων που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας από βιομηχανικές, μεταλλευτικές, λατομικές, ξενοδοχειακές και επαγγελματικές γενικά επιχειρήσεις, καθώς και τα Νομικά Πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και Κοινωφελή Ιδρύματα απαλλάσσονται από το φόρο, ενώ σε φόρο υπόκειται μόνο η αξία του οικοπέδου.

Εξάλλου, όπως διευκρινίσθηκε με την υπ` αριθ. 1024365/251/Β0013/ΠΟΛ.1130/14.4.1997 εγκύκλιό μας, από το ΦΜΑΠ δεν απαλλάσσεται η αξία κτίσματος ή και μέρους αυτού που δεν χρησιμοποιείται για την παραγωγή ή την άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας (π.χ. γραφεία, λογιστήριο, αίθουσα δεξιώσεων κ.λπ.).

Επίσης, με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίσθηκε ότι δεν απαλλάσσεται η αξία των κτισμάτων τα οποία ιδιοχρησιμοποιούν για τις ανάγκες άσκησης του επαγγέλματός τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και η αξία των κτισμάτων των επιχειρήσεων των οποίων το αντικείμενο των εργασιών τους είναι η εκμετάλλευση των ακινήτων τους.

Μετά από όλα όσα αναφέρθηκαν, προκύπτει ότι οι εταιρίες που έχουν μόνιμα εγκατασταθεί στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του Α.Ν.89/1967 υπόκεινται σε φορολόγηση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2459/1997, όπως ισχύει, χωρίς καμία απαλλαγή και για τον πρόσθετο λόγο ότι αυτές δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!